Bilanţ cu speranţe de mai bine la Curtea de Apel Târgu-Mureş Administratie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 367 Vizualizări

Bilanţ cu speranţe de mai bine la Curtea de Apel Târgu-Mureş

Judecătorul Florin Dima, preşedintele Curţii de Apel Târgu-Mureş  a prezentat joi, 20 februarie, raportul de activitate aferent anului 2013. Potrivit lui Dima, principala provocare a anului trecut a reprezentat-o intrarea în vigoare a Codului de Procedură Civilă, care a început să fie aplicat începând cu 15 februarie 2014, instanţele de judecată trebuind să asigure cadrul necesar implentării noilor dispoziţii.

20 de posturi de judecător vacante

În ce priveşte resursa umană, schema de personal a Curţii de Apel Târgu-Mureş în anul 2013 a fost suplimentată cu 11 posturi de judecător, respectiv 12 posturi auxiliare. “Din păcate, organizarea concursurilor a fost întârziată şi abia în 1 octombrie 2013 posturile au putut fi ocupate efectiv. Concursul este unul de lungă durată, durează cel puţin 45 de zile. În luna octombrie a anului trecut am avut posibilitatea să angajăm tot personalul auxiliar. La finele anului trecut, din schema pe care am avut-o, aproape toate posturile au fost ocupate, rămânând vacante doar un singur post de grefier ca urmare a unui caz de pensionare în judeţul Mureş şi un post de grefier la Tribunalul Harghita. De asemenea, am mai avut un post vacant de informatician, am organizat deja un concurs dar din păcate nu a putut fi ocupat, nici unul dintre candidaţi nu a fost declarat admis. Ceea ce este mai dificil e faptul că avem 20 de posturi de judecători vacante, posturi de conducere sunt patru, posturi de execuţii 16. La Curtea de Apel Târgu-Mureş avem un post vacant, postul de vicepreşedine”, a precizat Florin Dima.

1.860 dosare pe cap de judecător

Potrivit preşedintelui Curţii de Apel Târgu-Mureş, media pe toată instituţia în 2013 a fost de 771 dosare per judecător. Ponderea cea mai mare s-a înregistrat la Curtea de Apel Târgu-Mureş, unde media este de 1.860, la secţia civilă şi de contencios administrativ. “Sunt foarte multe elemente care contribuie la această încărcătură, nu doar numărul de dosare cu care este investită instanţa. Dacă într-o schemă de patru judecători lipsesc doi, vă daţi seama că toate acele dosare se împart nu la patru ci la doi judecători. Din păcate, dacă în cazul personalului auxiliar, unde o contribuţie substanţială o are Curtea de Apel în a asigura ocuparea posturilor, pentru judecători lucrurile sunt un pic mai dificile de rezolvat, trebuie organizate concursuri, trebuie apoi ocupate aceste posturi prin concurs, fie cu jurişti care au cel puţin cinci ani vechime fie prin absolvenţi de la INM. Este foarte dificil, sunt unele instanţe puţin atractive, cea mai dificilă situaţie este la Tribunalul Harghita unde din 16 posturi sunt ocupate teoretic 11, dar efectiv sunt doar 10, pentru că unul din judecători este în concediu de risc maternal. Activitatea, care în mod firesc ar trebui să se împartă la 16, practic ajunge să fie raportată doar la zece judecători ceea ce este foarte puţin”, a afirmat Florin Dima.

“Taxa de poluare” ridică volumul de muncă

Volumul de activitate în anul 2013 nu a crescut simţitor faţă de nivelul anului 2012, excepţie făcând chiar Curtea de Apel Târgu-Mureş unde activitatea a crescut cu 27,31 %, cauzată de numărul mare de cereri de restituiri a “taxei de poluare”.  “Astfel de cereri au fost în continuare înregistrate şi cel puţin în jumătatea acestui an nu se întrevede o scădere a numărului acestor cauze la Curtea de Apel Târgu-Mureş. Pentru noi, este deosebit de dificil să asigurăm o soluţionare rapidă a acestor cauze pentru că numărul lor este foarte, foarte mare. Există o creştere a volumului de activităţi cu peste 27%, noi trebuie să asigurăm un echilibru între nevoia de a soluţiona rapid aceste cauze şi posibilităţile fizice pe care le au colegii mei de a judeca. Trebuie să le mulţumesc colegilor pentru că au făcut un efort deosebit. Dau doar un exemplu, la sfârşitul anului trecut au suplimentat numărul de şedinţe cu încă şapte şedinţe de judecată în fiecare lună, fiecare şedinţă însemnând peste 100 de dosare”, a afirmat preşedintele Curţii deApel Târgu-Mureş.

Soluţii pentru uşurarea muncii judecătorilor

Potrivit lui Dima, una din soluţii ar fi scoaterea din sfera activităţii instanţelor de judecată a unor cauze, în speţă cea de restituire a “taxei de poluare” şi găsirea unei soluţii tehnice de restituire a taxei. “Am sperat ca Ministerul Justiţiei, împreună cu Guvernul României, să găsească o soluţie. Din păcate, nu au fost găsite soluţii tehnice, administrative, deşi argumernte sunt foarte multe. Îngreunează activitatea instanţelor de judecată plus că există costuri foarte mari. Într-o evaluare făcută de noi în 2012 constatam că statul plăteşte în medie aproximativ 1.000 lei pentru fiecare dosar la care se adaugă dobânzile, costurile pe care părţile le-au avut pentru acest proces. Argumente sunt foarte multe pentru a scoate din sfera activităţii instanţelor de judecată aceste cauze. Secţia de contencios administrativ, care judecă astfel de cauze, a soluţionat în 2013 un număr de 10.000 de cauze, celelalte secţii, Secţia civilă a soluţionat 1.778, iar Secţia penală 926. Decalajul este foarte mare. Cred că din cele 10.000, aproape 8.000 sunt cu acest specific. Sunt foarte multe şi au un caracter repetititv, lumea cunoaşte încă de la data în care sesizează instanţa de judecată care este soluţia în această cauză, inclusiv Ministerul Justiţiei, inclusiv Ministerul Finanţelor, partea care e chemată în instanţă. Deşi am cerut măcar ca să nu mai exercite căile de atac, în condiţiile în care se ştie exact care e practica instanţelor, cu toate astea se exercită de fiecare dată de către Finanţe calea de atac a recursului”, a menţionat judecătorul Florin Dima.

Implementarea noilor Coduri

Provocarea anului 2014 pentru Curtea de Apel Târgu-Mureş o reprezintă intrarea în vigoare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală la începutul lunii februarie. “Data de 2 februarie  a însemat şi prima zi în care au fost soluţionate cauze după noul Cod de Procedură Penală şi Cod Penal. Deşi a fost o zi de sâmbătă, Judecătoria Miercurea Ciuc şi Tribunalul Harghita au soluţionat cereri, sesizări ale comisiilor constituite la nivelul penitenciarelor pentru aplicarea legii penale mai favorabile şi au fost puse în libertate persoane condamnate, beneficiind de noile dispoziţii ale Codului Penal. La instanţele din judeţul Mureş nu au existat cereri soluţionate chiar în prima zi de aplicare a Codului Penal. Din câte cunosc, Penitenciarul Târgu-Mureş este unul de minori şi tineri, iar acestora sancţiunea pedepsei le este transformată, urmând să fie internaţi în centre de minori şi educare”, a afirmat Dima.

Degrevarea activităţii instanţelor

Speranţele pentru 2014 se leagă de propunerea legislativă care să uşureze munca judecătorilor, astfel ca cererile de investire cu formula executorie a titlurilor executorii să nu mai fie soluţionate de instanţe, ci direct de executorii judecătoreşti. “Ce este important pentru activitatea noastră este faptul că am reuşit să facem faţă solicitărilor date de noile dispoziţii din Codul de Procedură Civilă. Încercăm să aplicăm cât mai bine normele de Procedură Penală şi normele penale. Aş fi dorit să putem asigura într-un fel sau altul posibilitatea de a ocupa posturile vacante însă nu ne stă în putere. Colegii mei au depus în efort substanţial pentru a soluţiona anumite cauze. Sunt instanţe în ţară care au dat termene de aproape un an de zile pentru soluţionarea cauzelor ceea ce la Curtea de Apel Târgu-Mureş nu s-a întâmplat, deşi efortul lor a fost foarte mare. Soluţia nu ar fi să angajăm permanent personal, judecători, arhivari şi grefieri, poate soluţia ar fi să scoată din sfera activităţii instanţelor de judecată anumite tipuri de cauze care ocupă timp şi afectează buna desfăşurare a instanţelor. Recent, ştiu că s-a făcut o propunere în acest sens, ca cererile de investire cu formula executorie a titlurilor executorii să nu mai fie soluţionate de instanţe, ci direct de executorii judecătoreşti. Chiar s-a făcut un calcul, la nivelul judecătoriilor astfel de cereri reprezentau până în 40% din volumul de activitate. Se sperăm că această cerere de modificare a Codului de Procedură Civilă să treacă de Pralament şi ducă la degrevarea activităţii instanţelor de judecată. Nu avem neapsrat problema cu numărul de judecători, avem o problemă cu numărul de cauze aflate pe rolul instanţelor. Asta e principala problemă”, a menţionat preşedintele Curţii de Apel Târgu-Mureş.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE