Cetatea Sighişoarei animată de Carnavalul Lolelor Eveniment
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 180 Vizualizări

Cetatea Sighişoarei animată de Carnavalul Lolelor

Centrul Cultural „Petre Ţuţea” continuă şi în acest an promovarea tradiţiei săseşti a fasching-ului în forma sa medievală, specifică unor burg-uri din vechile scaune săseşti din perioada Universităţii Saxone, ca parte a patrimoniului cultural comun. “În comunităţile săseşti din Transilvania, carnavalul corespunde perioadei dintre Bobotează – Epiphanis – şi Lăsatul Secului – Fastnacht. La oraş, carnavalul este cunoscut sub denumirea de Fasching – cuvânt de origine austriaco-bavareză, iar la sat se foloseau denumirile de Fasnacht sau Fastnacht – Foasnicht, Fuesendich – în dialectul săsesc – uzitate în special în perioada de dinainte de Miercurea Cenuşii – Aschermittwoch – cu care începe Postul Paştelui. Carnavalul este cunoscut ca o sărbătoare populară cu mascarade, deghizări, petreceri variate, jocuri hazlii şi mimice”, a precizat Mirel Remescu, directorul Centrului Cultural „Petre Ţuţea”.

Trei locaţii

Carnavalul Lolelor are în acest an trei locaţii de desfăşurare,  Centrul Istoric al Mediaşului (22 februarie), Cetatea Sighişoara (23 februarie) şi Centrul Istoric al Bucureştiului (2 martie). Proiectul transilvan beneficiază de sprijinul Arhivelor Naţionale ale României, Municipiilor Bucureşti şi Sighişoara, Bisericii Evanghelice CA Mediaş, cât şi a unor instituţii de învaţământ.

Programul Carnavalului la Sighişoara

Startul carnavalului în Cetatea Sighişoare va fi dat duminică, 23 februarie, de la ora 12.00, la Casa cu Şindrilă, cu înmânarea lăzii de breaslă (Laden forttragen) noului staroste al breslelor, după care personajele mascate vor porni Alaiul Lolelor cu alungarea spiritelor rele şi împărţirea gogoşilor săseşti prin cetate, punctul final fiind Primăria Sighişoara. Carnaval se va mai desfăşura la Casa Cositorarului din  Piaţa Răţuştelor, cu prezentarea tradiţiei săseşti a fasching-ului, Casa cu şindrilă, curtea interioară unde va avea loc ceremonia de deschidere a Târgului Breslelor – Târgul de meşteşuguri vii, ateliere demonstrative cu activităţi specifie ale vechilor bresle. Centrul Cultural Româno-German va găzdui spectacole de teatru de animaţie cu reconstituire istorică a Foasnicht cu ajutorul păpuşilori BI-BA-BO. Începând cu ora 16.00, Sala Mică a Primăriei va găzdui un concert de muzică medievală din ceaţiile unor autori germani şi un recital de poezie medievală germană. Punctul final al carnavalului îl va constitui petrecerea dansantă de bun rămas găzduită de Casa cu Şindrilă începând cu ora 22.00.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Felicitari celor cativa entuziasti de la Centrul Cultural Petre Tutea. Ei s-au incapatanat sa redea Sighisoarei aceasta traditie,din pacate uitata in griul vremurilor…

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE