Home / Recomandări zi de zi / FOTO: Copiii cu deficienţe întâmpină Primăvara

FOTO: Copiii cu deficienţe întâmpină Primăvara

Distribuie

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mureş a organizat joi, 20 februarie, Balul Mascat pentru copiii din cele nouă case ale serviciului rezidenţial pentru copii cu deficienţe neuropsihiatrice din Târgu-Mureş şi Ceuaşu de Câmpie. Casele, cu denumiri ca „Pinochio”, „Brânduşa”, „Trandafirul Galben”, „Iasmin”, „Magnolia” sau „Primăverii”, au dovedit că sunt gazde iubitoare pentru aceşti copii, care au oferit o ambianţă deosebit de emoţionantă.

Vreţi să fiţi prietenii lor?

“Tu a cui eşti?”, m-a abordat un băieţel, cu o deschidere şi francheţe pe care rar o poţi constata la copiii care trăiesc în familii tradiţionale. “Vrei să fii prietena mea?”, m-a interpelat un altul, care s-a şi prezentat ca un adevărat domn pe numele de Petrişor Horvath. Petrişor a pus stăpânire pe mine, m-a luat la dans şi m-a prezentat tuturor, bucuros de noua prietenă.

Copiii, indiferent că sunt sănătoşi sau nu, că provin din familii tradiţionale sau nu, au toţi acea nevinovăţie şi deschidere care emoţionează pe oricine nu are sufletul împietrit. Copiii aceştia ating cu atât mai mult sufletul oricui, cu cât se vede munca investită în ei. “Mulţi dintre ei vin la noi abia târându-se şi fără să ştie să vorbească. Nu sunt puţini nici cei care vin cu probleme de agresivitate. Trebuie să îi tratăm cu dragoste, răbdare şi încredere, pentru că ei preiau ca într-o oglindă comportamentul celor din jur”, ne-a povestit Eva, una dintre “mamele” acestor copii. “Este o tradiţie pentru noi acest Bal al Primăverii cu copiii de la aceste centre rezidenţiale. Sunt aproximativ 130 de copii ocrotiţi cu vârste de la câteva luni până la 18 ani. Acest eveniment este un bun prilej ca să arătăm celor din jurul nostru cum ştim noi să socializăm, ce achiziţii au mai făcut copiii noştri, evoluţia lor de la an la an”, a explicat Elida Deak, director general adjunct al DGASPC Mureş.

Integrarea copiilor, sarcină prioritară

Aici, în cadrul acestui eveniment atât de colorat şi vesel, cu greu s-ar fi putut constata că aceşti copii ar avea vreo problemă. “Cea mai importantă activitate a noastră este cea de recuperare a acestor copii, ca majoritatea să fie cuprinsă într-o formă de învăţământ fie ea de tip obişnuit sau de tip incluziv. Ne ajută foarte mult şi şcoala, pentru o parte dintre ei avem cadre didactice care merg la copii zilnic, iar pentru ceilalţi asigurăm noi transportul la Şcoala de Educaţie Incluzivă din Târgu-Mureş.Există o relaţionare foarte bună şi cu personalul caselor. Astăzi de exemplu, instructorii împreună cu copii au pregătit un program artistic, copiii fiind foarte competitivi”, a completat Elida Deak.

Într-adevăr costumele au dat dovadă de multă imaginaţie, iar atmosfera a fost una de adevărată petrecere. “Avem copii cu sindrom Down, sau cu grave deficienţe psihomotorii. Unii copii şi-au petrecut aproape toată viaţa în aceste centre, totuşi vedeţi că aceşti copii relaţionează foarte bine, sunt prietenoşi. Ce se vede aici este numai şi numai meritul personalului. În spatele fiecărui zâmbet se ascunde munca cuiva”, a adăugat Elida Deak.

Înseamnă că acolo se ascunde o muncă imensă, sala fiind plină de doar zâmbete sincere.

Edith VEREŞ

Foto: Miruna OBRAZ

[zizigallery id=1107]

Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO: ”Marș pentru Viață”, la Sărmașu

Distribuie O nouă ediție a evenimentului ”Marșul pentru Viață”, organizat de Biserică Ortodoxă Sărmașu, Fundația …

0 comentarii

  1. Dr. Kalakatroni Maria

    Multumim .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.