Home / Reportaj / Simona Ciff, sfaturi despre vorbitul în public

Simona Ciff, sfaturi despre vorbitul în public

Distribuie

La ultima ediţie de Public Speaking organizată de JCI Târgu-Mureş, psihologul Simona Ciff a vorbit despre managementul emoţiilor şi a subliniat că ar fi de preferat să înţelegem mecanismul pe baza căruia funcţionează ele, iar atunci când vorbim în public, apar o serie de temeri, cele mai răspândite fiind teama de a greşi şi teama că ceilalţi ar putea râde.

„În caz că greşesc, învăţ din asta”

Dacă pornim cu ideea că am putea greşi şi avem această teamă, am putea să ne gândim că „aş prefera să nu greşesc, însă toţi oamenii greşesc. Dacă mă stresez nu fac decât să cresc şansele de a greşi; nu e capătul lumii dacă greşesc, nu e o chestiune de viaţă şi moarte; nu-mi place, însă pot suporta. Nu o să mor dacă greşesc; în caz că greşesc, învăţ din asta”. În plus, psihologul Simona Ciff a adăugat teama oamenilor de a uita ce vor să spună, teama de înroşire a feţei, teama că oamenii vor simţi nevoia să meargă la baie sau că se vor bâlbâi şi ceilalţi vor râde.

„Nu-mi place, însă pot suporta”

Cât despre teama că ceilalţi ar putea râde de felul în care un om vorbeşte în public, Simona Ciff a creionat câteva gânduri pe care ar fi de preferat să le adoptăm atunci când vorbim în public. „Să presupunem că vor râde? Şi ce dacă? Gândurile care mă ajută: aş prefera să nu râdă de mine, dar indiferent cum mă comport, unii oameni vor râde de mine; nu este o chestiune de viaţă şi de moarte, se poate şi mai rău; nu-mi place, însă pot suporta; valoarea mea este aceeaşi indiferent dacă unii mă plac sau nu”, a spus aceasta.

„Renunţă la ideea de a fi perfect”

În general, când trebuie să vorbească în public, oamenii îşi propun să aibă un discurs perfect, să vorbească clar, să nu le tremure vocea. Simona Ciff a spus că ar fi bine dacă oamenii şi-ar pregăti foarte bine discursul, ar repeta, şi-ar înregistra vocea şi ar renunţa la ideea de perfecţiune şi s-ar concentra pe mesaj. „Fii bun în ceea ce faci, nu te aventura să vorbeşti despre lucruri pe care nu le cunoşti. Iar dacă nu eşti sigur pe un domeniu, recunoaşte asta. Pregăteşte-ţi discursul. Repetă în faţa prietenilor, în faţa oglinzii. Exersează-ţi vocea, înregistrează şi modelează. Nu încerca să demonstrezi ceva prin vorbitul în public. Fii autentic, nu copia pe nimeni, fii recunoscător şi concentrează-te pe mesaj. Renunţă la ideea de a fi perfect”, a explicat Simona Ciff.

Foto: Bristena


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO: ”Marș pentru Viață”, la Sărmașu

Distribuie O nouă ediție a evenimentului ”Marșul pentru Viață”, organizat de Biserică Ortodoxă Sărmașu, Fundația …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.