Patologia cardiovasculară, acoperită în totalitate la Nova Vita Interviu
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 2591 Vizualizări

Patologia cardiovasculară, acoperită în totalitate la Nova Vita

În urmă cu aproximativ opt luni, specialişti de clasă din domeniul chirurgiei cardiovasculare au creat Departamentul de Chirurgie Cardiovasculară la Centrul Medical Nova Vita din Târgu-Mureş, un proiect în care o echipă medicală formată din oameni dedicaţi şi cu mare experienţă asigură pacienţilor servicii medicale de înaltă competenţă şi siguranţă. Dr. Erno Jerzicska, medic specialist chirurgie cardiovasculară, ne-a acordat un interviu în care ne vorbeşte despre activitatea din acest timp, despre patologia cardiovasculară, echipa medicală care realizează intervenţiile chirurgicale, dar şi despre o premieră la Nova Vita, o intervenţie chirurgicală cardiacă minim invazivă de succes.

Reporter: Cum se desfăşoară activitatea de chirurgie cardiovasculară la Centrul Medical Nova Vita?

Dr. Erno Jerzicska: Din punct de vedere al activităţii de chirurgie cardiovasculară, în urmă cu aproximativ opt luni am început acest proiect la Centrul Medical Nova Vita. El se derulează exclusiv aici, deci tot ceea ce se face din punct de vedere al diagnosticului şi tratamentului pacienţilor se întâmplă în Nova Vita. De multe ori avem ajutorul colegilor de la Clinica de Recuperare Cardiovasculară în ceea ce priveşte stadiul postoperator tardiv al pacienţilor, adică după ce au trecut de faza care necesită un tratament chirurgical de terapie intensivă, pacienţii merg acolo pentru a se reabilita complet pentru o mai bună integrare socială.

Rep.: Care sunt cele mai frecvente afecţiuni cardiovasculare pe care le trataţi?

E.J.: Am abordat tot ce înseamnă patologie, adică boli care se adresează acestei specialităţi. Am tratat boli cardiace la adulţi de toate tipurile, atât cu conotaţie congenitală şi boli dobândite, atât afecţiuni ale vaselor coronariene, care sunt cele mai frecvente în zilele noastre, cât şi afecţiuni valvulare, afecţiuni ale muşchiului miocardic, anevrisme de ventricul stâng, anevrisme de aortă, aorta fiind principalul vas din organism, iar îmbolnăvirea ei este o problemă foarte mare şi necesită nişte terapii extrem de dificile şi complexe. De curând am făcut şi un simpozion pe revascularizarea  cerebrală a pacienţilor care au probleme la nivelul arterelor care duc sânge către creier. De asemenea, am tratat pacienţi cu diverse afecţiuni abdominale şi periferice vasculare. Practic, ne-am ocupat la Nova Vita de tot ceea ce înseamnă chirurgie cardiovasculară.

Rep.: Să înţeleg că abordaţi tot ce înseamnă patologie cardiovasculară?

E.J.: Din punct de vedere al intervenţiilor, cel mai important lucru este că abordăm tot ce înseamnă patologie cardiovasculară, deci nu există boli pe care să nu le tratăm. Singurul lucru pe care nu îl facem este transplantul cardiac. Avem o experienţă mare şi rezultate foarte bune în domeniul revascularizării cerebrale, a revascularizării miocardice pe cord bătând. De asemenea, am început acest proiect de chirurgie cardiacă minim invazivă pe care sperăm să-l putem dezvolta. Am dori să începem o implicare mai mare în chirurgia aortei, una dintre cele mai mari chirurgii cunoscute la momentul de faţă în toate specialităţile. Implicarea umană şi materială este semnificativă. În momentul de faţă ne luptăm cu restrângerile cauzate de mediul privat în care activăm, dar eu sper să trecem şi peste acest aspect.

Rep.: Câţi oameni aţi tratat în cele opt luni de activitate a departamentului de chirurgie cardiovasculară şi cine face parte din echipa medicală?

E.J.: Lunar, avem aproximativ 20 de intervenţii mari, iar de la deschiderea departamentului şi până acum am avut 120-140 de intervenţii mari. Pentru intervenţiile mai mici numărul creşte. Eu sunt singurul chirurg cardiac din Nova Vita, iar împreună cu dr. Fărcaş facem intervenţiile chirurgicale. Pe partea anestezie şi terapie intensivă conlucrăm cu dr. Lucian Băilă, respectiv cu medicii de anestezie şi terapie intensivă din Nova Vita, cu dr. Andrea Şomfălean, dr. Svetlana Solomon şi dr. Ovidiu Jeder. Cu ei lucrăm în vederea realizării acestor intervenţii chirurgicale, respectiv a urmăririi postoperatorie a pacienţilor. Conlucrăm, de asemenea, cu Departamentul de Cardiologie şi Cardiologie Intervenţională tot din Nova Vita, condus de dr. Ciprian Suciu, unde practic se petrec marea majoritate diagnosticelor necesare pentru această activitate.

Rep.: Ştim că aţi realizat de curând o intervenţie chirurgicală cardiacă delicată. Despre ce a fost vorba?

E.J.: Ceea ce am făcut a fost o premieră pentru Nova Vita. Eu am mai făcut astfel de intervenţii cu ceva timp în urmă la spitalul public, dar aici s-a făcut pentru prima oară o intervenţie de chirurgie cardiacă minim invazivă la o doamnă tânără la care era important şi aspectul estetic al unei astfel de intervenţii. S-a făcut o înlocuire valvulară, deci s-a înlocuit valva aortică din inimă printr-un procedeu minim invaziv, care presupune o incizie de aproximativ 7-8 centimetri. Faţă de celălalt serviciu de chirurgie din Târgu-Mureş şi din zonă, ceea ce mai facem noi de rutină sunt revascularizările miocardice, adică acele operaţii de by pass pe cord bătând, deci fără să se oprească inima pacientului. Practicarea acestor intervenţii în România se mai face la centrul medical privat din Bucureşti, unde operează nişte chirurgi italieni şi foarte rar la Cluj-Napoca, pentru că sunt mai dificile. Ele pot fi făcute în două variante: fără să i se oprească inima pacientului sau în modul clasic în care se opreşte inima pacientului. Noi facem aproape săptămânal o asemenea intervenţie.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Buna ziua. Tatal meu are anevrism de ventricul stg dupa un infarct prelungit. I s.a pus stent in clinica Arcadia din Iasi,a urmat tratament timp de 6 luni si la ultimul contol in urma cu 4 zile i s.a spus de a opera anevrismul.Va rog sa.mi spuneti la cine sa ma adesez in clinica dvs.Prefer sistemul privat. Multumesc din suflet

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE