Dorul de Eminescu reaprins de Ion Caramitru la Târgu Mureş Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 146 Vizualizări

Dorul de Eminescu reaprins de Ion Caramitru la Târgu Mureş

Programul cultural “Cetatea artelor” iniţiat  de Primăria Municipiului Târgu Mureş a adus luni, 24 februarie un frumos cadou doamnelor şi domnişoarelor de Dragobete, un cadou special  încărcat de muzică şi poezie intitulat “Dor de Eminescu”. Aşa sună titlul spectacolului găzduit de Centrul Cultural „Mihai Eminescu” din Tîrgu-Mureş care i-a avut în prim-plan pe actorul şi regizorul Ion Caramitru şi clarinetistul Aurelian Octav Popa. Sala s-a dovedit neîncăpătoare pentru publicul venit la întâlnirea cu Emiescu, cu gândurile şi căutările sale, cu limba literară , cu maniuscrisele eminesciene, sursa de inspiraţie a aspectacolului.

Căutările veşnicului student

“Am venit la Târgu Mureş cu patima mea de o viaţă care este Eminescu. El  reprezintă începutul tuturor lucrurilor legate de frumuseţea limbii literare, de ceea ce ea reprezintă în viaţa unui popor. Nu e numai un mod de comunicare dar este şi o formă a restructurării identităţii naţionale. Limba lui Eminescu este limba în care ne hrănim cu toţii. E cea mai frumoasă limbă românească care s-a scris şi care s-a vorbit vreodată. În aceeaşi măsură este şi un instrument de cercetare. Eminescu a fost şi rămâne pentru mine un veşnic student în care şade tot ce se întâmplă în lume, cu tot ce mişcă în mintea omului Eminescu a fost familiar. Manuscrisele lui din care mă inspir în acest spectacol denotă această calitate de cercetător în ale lumii şi ale omului, în ale sinelui şi relaţiei omului cu natura, cu viaţa, cu istoria”, a spus actorul Ion Caramitru.

Sunet ascuns în poezie

Târgumureşenii prezenţi luni seara la Centrul Cultural “Mihai Eminescu” , nume parcă predestinat spectacolului lui Ion Caramitru au avut privilegiul de a pătrunde în căutările lui Eminescu, scoase la lumină graţie talentului actoricesc al actorului Caramitru, şlefuite muzical de suntetul clarinetului lui Aurelian Octav Popa. “Am fost cu acest spectacol de două ori în Statele Unite ale Americii, şi pe coasta de est şi pe coasta de vest, în comunităţile româneşti dar şi la Paris, Londra, Istambul,  Budapesta şi prin toată ţara. Este un spectacol mereu nou, mereu îmbunătăţit care mă reprezintă. Sunt împreună cu clarinetistul  Aurelian Octav Popa, un muzician de excepţie care a găsit şi  interpretat magistral teme care rimează ciudat, modern şi acut cu preocupările lui Eminescu din textele pe carea le-a scris. Este un fel de sunet ascuns în poezie”, afirmă Caramitru.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE