Debut discografic pentru “Ana Maria Galea Quartet” la RTM Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 228 Vizualizări

Debut discografic pentru “Ana Maria Galea Quartet” la RTM

“Dragostea pentru jazz şi prietenia ne unesc”

“Ana Maria Galea Quartet” începe miercuri, 5 martie la Târgu Mureş un miniturneu de promovare al primului album al grupului intitulat ”I know you by heart”. Format din Ana Maria Galea (voce), Daniel Csikos (pian), Michael Acker (contrabas) şi Tavi Scurtu (tobe) grupul abordează un repertoriu compus atât din teme standard de jazz cât şi din compoziţii  aparţinând vocalistei Ana Maria Galea. Albumul va fi lansat printr-un recital live miercuri, 5 martie, ora 19.00 la Sala de Concerte RTM  în cadrul programului “Seri de Jazz şi Muzică Clasică la RTM” . Despre ”I know you by heart” ne-a vorbit Ana Maria Galea.

Reporter : Cine sunt colegii tăi care au pus umărul la acest album ?

Ana Maria Galea : Cu Daniel Csikos cânt de aproximativ şase ani, este un instrumentist care mă cunoaşte foarte bine şi pe care îl cunosc, putând astfel să anticipăm reciproc intenţia celuilalt. Pe Michael Acker îl cunosc încă de la debutul din 2009 la prima ediţie a Festivalului Internaţional Studenţesc de Jazz, moment în care am ştiut că am cunoscut unul dintre cei mai creativi muzicieni ai generaţiei sale. Era acolo cu Ana Cristina Leonte şi Toma Dimitriu, toţi trei au confirmat că premiul obţinut în grupul ”Tomahawk” a fost unul meritat pe deplin. Azi, toţi trei, sunt actori importanţi ai scenei de muzică improvizată din România. Tavi Scurtu este o cunoştinţă mai nouă dar o surpriză extrem de plăcută, era muzicianul de care aveam nevoie pentru o formulă clasică de trio plus voce.

Rep.: Cum a decurs munca la acest album ?

Ana Maria Galea : În această formulă avem colaborări de ceva vreme, e drept timpii de repetiţie sunt scurţi, distanţele mari, dar cred că dragostea pentru jazz şi prietenia ne unesc. Am intrat în studio pe 23 februarie şi tot atunci am şi ieşit , după fix şase ore. Nu am avut timp să raţionalizăm foarte mult, să facem calcule. Am cântat şi am ales materialele cele mai bune. Aşa a apărut acest disc.

Rep.: Unde a fost înregistrat albumul ?

Ana Maria Galea : Am avut ocazia să înregistrăm în unul din cele mai bune studiouri din ţară,  cel de la Radio România Tg. Mureş,  cu un inginer de sunet profesionist, Kacso Tibor Jr. care de altfel continuă tradiţia, tatăl său fiind inginerul care a înregistrat discul recent editat de ECM al duo-ului format din Lucian Ban şi Mat Maneri. Pe această cale ţin să mulţumesc echipei RTM.

Rep.: Ce conţine acest album ?

Ana Maria Galea  : Discul pe care îl vom lansa pe 5 martie, ora 19.00, binenţeles la Radio România Tg. Mureş, printr-un concert care va fi transmis on-air şi on-line pe site-ul www.radiomures.ro conţine opt momente muzicale, şase teme standard  împreună cu două compoziţii pe care le semnez şi spune o poveste de dragoste care trece prin toate momentele cunoscute de fiecare dintre noi într-o astfel de poveste. Se poate spune că am ales o temă comună sau că am ales să cânt exclusiv în limba engleză. Cred că dragostea este o temă care trebuie să ne preocupe în permanenţă, fără dragoste nu cred că pot creşte nici florile, iar limba engleză, ne place sau nu, este una dintre cele mai vorbite trei limbi de pe planetă alături de mandarină şi spaniolă. Totuşi, deşi există aceste două elemente,  în ce am cântat ne-am păstrat identitatea de români, prin felul de a fraza,prin anumite motive prezentate pe parcursul improvizaţiilor. Nicio secundă nu am încercat să copiem. Am cântat exact aşa cum am crezut noi în acel moment, fără a avea aranjamente prestabilite. Pe 6 martie voi împlini 35 de ani şi pot spune că am un material discografic pe care îl aştept de ceva vreme care chiar dacă poate fi considerat imperfect este exact o reflexie a ceea ce sunt azi. Cât priveşte partea instrumentală a acestui album: pentru mine este alegerea perfectă!

Rep.: Unde va mai poposi albumul ?

Ana Maria Galea  : După ce vom cânta la Târgu Mureş vom porni într-un mic turneu care va continua pe 6 martie la Bucureşti şi pe 7 martie la Iaşi unde prietenii de la Teatu Fix ne vor susţine prin filmarea unui videoclip la una dintre compoziţiile mele. Acest turneu este posibil şi datorită  bunăvoinţei  unui om de afaceri tîrgumureşan care ne susţine fără să facă un act de eroism din asta, cum des se obişnuieşte. Pe această cale îi mulţumesc.

Rep. Cum se poate procura acest album ?

Ana Maria Galea  : Discul este editat doar în o mie de exemplare şi se va putea cumpăra de pe site-ul meu de internet www.anagalea.com  sau de la concerte. În următorii 10 ani excludem orice intenţie de a-l reedita. Adică va rămâne un disc rar.

Foto :  Dan Burcea

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE