Home / Invatamant / “Drumus spre succes” cu ambasadorul Portugaliei

“Drumus spre succes” cu ambasadorul Portugaliei

Distribuie

Liceul Tehnologic “Constantin Brâncuşi” a fost miercuri, 26 februarie, gazda mesei rotunde cu tema “Nevoia de formare a elevilor  în şcoli profesionale”, eveniment inclus în cadrul proiectului „Drumul spre succes”.

Evenimentul s-a bucurat de prezenţa Excelenţei Sale João Bernardo Weinstein, ambasadorul Portugaliei în România, a reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, experţi din cadrul Asociaţiei Naţionale a Şcolilor Profesionale (ANESPO) din Portugalia, cadre didactice şi directori ai liceelor partenere în proiect precum şi experţi în echipa de implementare a proiectului.

“Această masă rotundă reprezintă incununarea cu succes în realizarea unui proiect european pe parcursul căruia am avut bucuria să avem mai mulţi parteneri şi să ne bucurăm de îndrumarea partenerului extern, Asociaţia Naţională a Şcolilor Profesionale din Portugalia”, a precizat Adriana Ţibrea, directorul Liceului Tehnologic “Constantin Brâncuşi”.

Utilizarea instrumentelor

Managerul proiectului “Drumul spre succes”, ing. Emilia Pop, a ţinut să precizeze importanţa proiectului dar mai ales continuarea acestuia. “Ce a ţinut de noi în aceşti trei ani de implementare a proiectului am făcut. De aici înainte rămâne celorlalţi să continuie, să ducă mai departe  munca noastră de trei ani de zile, să utilizeze  instrumentele pe care le-am folosit în proiect legate de stagiile de pregătire practică şi de consiliere în carieră”, a afirmat Emilia Pop.

Atragerea elevilor spre învăţământul profesional

Prezent la dezbatere, Ştefan Someşan, inspector şcolar general în cadrul IŞJ Mureş a accentuat importanţa relansării învăţământului professional precum şi a  orientării elevilor spre acest tip de învăţământ. “Accentuez faptul că în judeţul Mureş şcolile care pregătesc forţa de muncă în diverse meserii sunt foarte bine organizate. Dar avem o neconcordanţă foarte serioasă între cerere şi ofertă. Când mă gândesc la cerere mă refer la faptul că elevii şi familiile acestora au o anumită reţinere, acum în această perioadă spre a accesa şcolile cu profil profesional din judeţ. Această chestiune din păcate este valabilă la nivel naţional. Acest lucru se datorează reculului economic la care am asistat în ultimii ani, anumite meserii s-au demonetizat. Chiar dacă există o “foamete” foarte mare de specialişti în diverse meserii, aceste oferte ale şcolilor nu sunt accesate de copii. Şi atunci toate proiectele pe care noi le-am conceput şi pe care le vom continua trebuie să se adreseze acestui segment, acestei orientări care oricum trebuie modificată pentru că ne putem trezi în viitorul foarte apropiat că depopulăm economia naţională de specialişti , în anumite domenii, fapt  ce ar duce la consecinţe foarte grave din punct de vedere economic şi social”, a spus Ştefan Someşan.

Evaluarea nevoilor şi accesarea fondurilor europene

În discursul său, Jose Luis Diego de Azevedo Presa, preşedintele ANESPO Portugalia, a precizat importanţa depistării nevoilor, atât în ce priveşte mediul de afaceri cât şi al elevilor, precum şi a folosirii fondurilor europene destinate învăţământului tehnic şi profesional. “Experienţa noastră în Portugalia ne arată că pilonul fundamental al învăţământului profesional trebuie să plece de la evaluarea nevoilor care există, atât la nivelul structurii antreprenoriale cât şi la nivelul de formare a elevilor. Avem un catalog naţional al calificărilor care cuprinde o serie de oferte diversificate, cu diverse acţiuni de formare profesională, cu programe adresate atât tinerilor cât şi adulţilor, de la formare iniţială până la formare contuinuă. După părerea noastră, şcolile care oferă formare iniţială trebiuie să profite de dotările pe care le au, de echipamentele existente, de reursele de care dispun pentru a oferi şi cursuri de formare continuă adulţilor. Toate acestea într-o logică de a profita cât mai mult de sumele de bani semnificative care vin din Fondul Social European. În Portugalia sunt alocate sume mari de bani în această direcţie pentru cele două acţiuni de formare, formare iniţială şi formare continuă pentru adulţi.Una din propunerile noastre merge exact în acest sens, ştim că România în acest moment beneficiază de sume semnificative din partea Fondului Social European în vederea dezvoltării învăţământului şi cred că ar trebui să profite cât mai mult de aceşti bani pentru dezvoltarea formării iniţiale şi continue a adulţilor. România ar trebui să potenţeze, să maximizeze toate aceste resurse în vederea obţinerii acestor rezultate şi a modificării situaţiei existente”, a precizat Jose Luis Diego de Azevedo Presa.

Îmbunătăţirea imaginii învăţământului profesional

Ambasadorul Portugaliei, João Bernardo Weinstein a salutat colaborarea dintre experiţii români şi cei portughezi, afirmând că România este în prezent în situaţia Portugaliei din urmă cu ceva ani în ce priveşte învăţământul tehnic şi profesional. “În urmă cu ceva  ani am asistat la o degradare a imaginii învăţămâmntului tehnic şi profesional în Portugalia. Apoi a urmat o fază de renaştere bazat pe un efort continuat, efort zilnic al societăţii astfel încât imaginea să fie una cât mai bună. Cred că în acest moment România trece printr-o etapă prin care am trecut şi noi şi tocmai de aceea cred că acest parteneriat între experţii români şi portughezi este unul foarte benefic în sensul îmbunătăţirii imaginii învăţământului profesional şi tehnic şi a convingerii elevilor să meargă pe acest drum şi să evolueze într-o profesie tehnică”, a afirmat João Bernardo Weinstein, ambasadorul Portugaliei.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Elevii de la o școală din Târgu Mureș, calificați în finala națională a concursului European Money Quiz

Distribuie Elevii de la Școala Gimnazială „Serafim Duicu” din municipiul Târgu Mureș au participat, în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.