Educaţie pentru o viaţă mai bună a viitorilor adulţi Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 155 Vizualizări

Educaţie pentru o viaţă mai bună a viitorilor adulţi

Lipsa de activitate, de atenţie, stresul şi obiceiurile nesănătoase sunt cauze care produc o serie de boli în rândul copiilor, a viitorilor adulţi. Dieteticienii spun că problemele de sănătate au produs în ultimele decenii schimbări deosebit de importante într-un ritm alert, în timp ce autorităţile sanitare estimează că peste 50% din populaţia României este supraponderală, prevalenţa morbidităţii cronice în colectivităţile de copil înregistrând şi ea creşteri.

Familia şi sistemul de educaţie, factori importanţi

Atât familia, cât şi sistemul de educaţie sunt factori care determină apariţia atâtor probleme de sănătate. Copiii au nevoie de o atenţie mai mare, cât şi de o educaţie mai profundă. „Problemele de sănătate ale copiilor noştri ca obezitatea, bolile stomatologice, tulburările de creştere, anxietatea, depresia, tulburările de comportament, dependenţa de fumat, izvorăsc din sărăcie, din lipsa de atenţie acordată copiilor de către familie şi de către sistemul de educaţie. În acelaşi timp, în domeniul alimentaţiei publice s-au produs în ultimele decenii schimbări deosebit de importante într-un ritm alert. Alimente inaccesibile odinioară au invadat cu o diversitate uriaşă rafturile noastre, foietaje, chipsuri bogate în ulei, dulciuri concentrate, bogat aditivate, băuturi acidulate, colorate, cu conţinut mare de zahăr, luând locul produselor tradiţionale din unităţile de deservire alimentară. În timp ce autorităţile sanitare estimează că peste 50% din populaţia României este supraponderală datorită obiceiurilor alimentare şi a lipsei de activitate fizică, alegerea alimentelor este influenţată de standardele promovate prin intermediul chioşcurilor alimentare din şcoli. Prevalenţa morbidităţii cronice în colectivităţile de copil a înregistrat o creştere importantă de la 11,95% în 2003, până la 17,35% în 2010, conform datelor Simpozionului Naţional de Evaluare şi Promovarea Sănătăţii din 2011, organizat de Institutul Sănătăţii Publice Bucureşti”, a precizat dr. Dora Santa,  medic de familie şi dietetician-nutriţionist licenţiat.

Importanţa respectării standardelor de alimentaţie

Urmând modelul altor ţări, şi în România s-ar putea adopta un alt model de şcolarizare al elevilor, mai ales al celor aflaţi în proces de creştere. „În perioada şcolarizării, când elevii sunt în plin proces de creştere, iar funcţiile organismului lor se dezvoltă continuu, respectarea standardelor de alimentaţie şi activitate este foarte importantă. Experienţa dieteticienilor demonstrează că schimbarea modului de a mânca este cu atât mai uşoară cu cât educaţia are loc în perioada modelării deprinderilor. În Marea Britanie există şcoli în care elevii sunt duşi să viziteze ferme, pentru a vedea de unde provine hrana. Ei sunt încurajaţi să realizeze meniuri pentru cantina şcolii, iar când li se acordă şansa de a alege, copiii preferă mâncarea adevărată în locul celei procesate. Elevii pot constata că mesele preparate din ingredientele din cămară sunt mai gustoase şi mai ieftine decât preparatele conservate”, a povestit dr. Dora Santa.

Dobândirea unor noi obiceiuri

Dr. Dora Santa spune că în dezvoltarea armonioasă a unui copil, obiceiurile desprinse în interiorul familiei, a căminului sunt foarte importante. Spre exemplu, gătitul acasă se poate transforma într-o activitate care binedispune şi alungă stresul. „Copiii s-au obişnuit cu abordarea rapidă a hranei pentru înlăturare a foamei. Pentru a fi sănătoşi este esenţial să înveţe să citească etichetele alimentelor şi să experimenteze că răsplata pentru gătitul acasă este mult mai mare decât simpla bucurie gastronomică. În timp ce preparăm o cină simplă din produse locale, de sezon, la care adăugăm mirodenii aromate, savurând miresmele hranei proaspete, putem constata cum tot stresul de peste zi dispare, iar gătirea şi consumarea mâncării împreună cu cineva, creează o legătură specială între oameni. Masa servită în compania altora nu numai că ne predispune la mai multă înţelegere, dar s-a dovedit benefică şi în dezvoltarea armonioasă a copiilor. Cei care provin din familii în care masa se ia împreună în mod regulat, învaţă mai bine la şcoală, sunt mai atenţi, rezistă mai bine la stres, nu fumează şi nici nu cad pradă băuturii sau altor vicii”, a menţionat dr. Dora Santa.

Asociaţia „Bio Nutriţie” creşte motivaţia tinerilor

În anul şcolar 2012-2013, reprezentanţii Asociaţiei „Bio Nutriţie” le-au prezentat elevilor importante despre educaţia şi consilierea nutriţională. Tinerii şi-au exprimat dorinţa de a afla informaţii despre cum să aleagă şi să îmbine ingredientele meniului lor, ce reprezintă o porţie de aliment, cum să-şi controleze greutatea şi să-şi sporească forţa musculară. „Viitorii adulţi trebuie avertizaţi şi asupra faptului că într-o lume dominată de goana după o viaţă mai bună, şarlatanii sunt tot mai mulţi şi tot mai bine toleraţi, chiar promovaţi datorită lipsei educaţiei fondate pe ştiinţă. Pentru a alege consilierea nutriţională profesională, tinerii trebuie să ştie că sunt multe domenii medicale în care impostura nu a pătruns deloc. Astfel nu există anticoncepţionale homeopatice, plăgile nu se tratează cu reflexoterapie, iar infarctul miocardic nu poate fi tratat cu extrase din plantele orientului îndepărtat sau cu acupunctură. Impactul proiectului de educaţie pentru sănătatea elevilor, derulat în anul şcolar 2012-2013 prin Asociaţia „Bio Nutriţie” din Târgu-Mureş a fost estimat prin creşterea motivaţiei pentru însuşirea cunoştinţelor necesare unei conduite de viaţă sănătoasă şi dezvoltarea încrederii în modelarea propriei vieţi. Interesul elevilor s-a regăsit în exprimarea dorinţei de a afla informaţii despre: cum să aleagă, cum să îmbine ingredientele meniului lor, ce reprezintă o porţie de aliment, cum să-şi controleze greutatea şi să-şi sporească forţa musculară. Studiile epidemiologice referitoare la bolile cronice sunt lipsite de date referitoare la nutriţia şi stilul de viaţă din copilărie. Studii recente referitoare la analiza dietei şi a factorilor de mediu din copilărie devin tot mai folositoare pentru validarea datelor privind influenţa acestora asupra riscului dezvoltării bolilor cronice la vârstă adultă. Analiza meniului şi evaluarea satisfacţiei privind informaţiile primite în cadrul Proiectului de Educaţie Dietetică în Şcoală au adus un prim aport pentru studii ulterioare”, a subliniat dr. Dora Santa.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!