Share

Home / Business / Jurnal economic

Jurnal economic

SE SCUMPEŞTE PLINUL DE BENZINĂ
Acciza de 0,7 euro/l intră în vigoare la 1 aprilie
*Plinul de benzină s-a scumpit! Accizarea şi modificarea cursului de schimb au crescut preţului unui plin de benzină cu 25 de lei în numai trei luni. Modul de calcul al accizelor ar putea duce la o procedură de încălcare a tratatului de aderare din partea Comisiei Europene. Ministerul de Finanţe va fi, astfel, obligat să revină la vechea formulă de calcul, care avantaja consumatorii. Cursul de schimb la care se plătesc accizele s a modificat în luna ianuarie, astfel că şi benzina şi motorina s-a scumpit odată cu începutul anului. Însă, din luna aprilie, acciza de şapte eurocenţi pe litru va creşte preţul carburanţilor şi mai mult, iar acest lucru se va reflecta în preţurile bunurilor de larg consum.
LEGE PENTRU IMM-URI
Senatul a adoptat textul de lege
*Întreprinderile mici şi mijlocii vor avea, în sfârşit, o lege, după ce marţi documentul a trecut de plenul Senatului. Legea a fost votată de majoritatea parlamentarilor, însă, până la adoptarea ei, aceasta mai trebuie să treaca şi de Camera Deputaţilor. În textul legii se regăsesc toate cele 10 principii europene ale Small Business Act. Până acum, IMM-urile româneşti au fost în urma celor din alte state, tocmai din cauza cadrului normativ. Potrivit legii, statul trebuie să evalueze impactul asupra întreprinderilor mici şi mijlocii şi să deruleze consultări cu părţile interesate. De asemenea, importanţă este şi adaptarea administraţiilor publice la nevoile întreprinderilor sau eliminarea obstacolelor administrative, plus acordarea ajutoarelor de stat şi accesul facil la finanţare. Noua lege a IMM-urilor va include şi diverse posibilităţi de finanţare, cum ar fi capitalul de risc, microcreditele. Pe lângă acestea, autorităţile au în plan ca din semestrul 2 să introducă şi măsura de stimulare a productivităţii, scutirea impozitului pe profitul reinvestit.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Grigore Vieru, Vasile Netea și Miron Cristea, evocați la Biblioteca Municipală „Petru Maior”

Primăria și Consiliul Local Reghin, Direcția Județeană pentru Cultură Mureș, Biblioteca Municipală „Petru Maiior” Reghin, …

Share
Share