USL moare, dar nu se predă la Mureş Politic
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 133 Vizualizări

USL moare, dar nu se predă la Mureş

Liderii din Mureş ai Partidului Naţional Liberal (PNL) şi Partidului Social Democrat (PSD) au anunţat miercuri, 26 februarie, la o zi după ruperea alianţei USL la Bucureşti, că intenţionează să păstreze colaborarea începută în urmă cu trei ani. „Eu cred că la nivel local putem păstra colaborarea în foarte bune condiţii”, a fost de părere Ciprian Dobre, preşedintele PNL Mureş. „Sper să găsim puncte în comun şi să avem o comunicare mai bună”, a afirmat deputatul Vasile Gliga, liderul PSD Mureş.

Dobre: „E posibilă o colaborare în continuare cu PSD”

Liderul PNL Mureş şi totodată preşedinte al Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre, a argumentat, pe scurt, motivul deciziei de marţi seara a conducerii naţionale prin care PNL a anunţat că iese de la guvernare. „Argumentele votului de marţi seara sunt foarte evidente, faptul că Partidul Naţional Liberal a fost blocat să îşi exercite atributele în cadrul guvernării USL”, a declarat Ciprian Dobre.

Întrebat cum vede funcţionarea pe viitor a Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre a mărturisit că se va întâlni cu omologul său social-democrat pentru a lua cea mai bună decizie pentru prezentul şi viitorul judeţului. „La nivel local astăzi (miercuri, 26 februarie – n.r.) vom avea o întâlnire cu preşedintele PSD Mureş şi vom discuta aspectele. Eu cred că la nivel local putem păstra colaborarea în foarte bune condiţii. E posibilă o colaborare în continuare cu PSD. Sper ca cineva să nu dorească să lase pasărea din mână pentru cea de pe gard”, a afirmat liderul liberalilor din judeţul Mureş.

În prezent, structura mandatelor de la nivelul Consiliului Judeţean Mureş este următoarea: 13 pentru UDMR, 9 pentru PSD, 7 pentru PDL, 3 pentru PNL, 2 pentru PP-DD şi 1 pentru PC.

Gliga: „Sper să facem ceea ce trebuie”

Aceeaşi deschidere pentru negocieri a fost afişată şi de preşedintele PSD Mureş, deputatul Vasile Gliga, care a fost de părere că social-democraţiişi liberalii au datoria morală de a continua proiectul comun demarat în urmă cu trei ani. „Am crezut până în ultimul moment că se poate ajunge la o înţelegere dar nu s-a reuşit din păcate. La nivel de judeţ însă, chiar dacă ni se vor impune mesaje politice diferite, sper să nu ajungem să ne certăm, ci să facem ceea ce trebuie pentru a menţine ideea de unitate a românilor şi mai ales în Mureş aceasta să meargă mai departe. Sper să găsim puncte în comun şi să avem o comunicare mai bună. De exemplu, la Consiliul Judeţean o să plecăm de la realităţile judeţului, preşedintele Consiliului Judeţean este liberal, ales pe patru ani, în condiţiile în care în judeţ sunt 37% maghiari şi cred că cel mai înţelept lucru care se poate face acum este comunicarea sinceră şi directă între lideri”, a menţionat Vasile Gliga.

Totodată, liderul social-democraţilor din Mureş a precizat că joi, 27 februarie, la Târgu-Mureş se va semna protocolul de constituire a USD Mureş, care va fi alcătuită din PSD, UNPR şi PC.

USD şi PNL, în minoritate la Târgu-Mureş

Teoretic, ruperea USL nu schimbă prea mult datele din Consiliul Local Târgu-Mureş, unde cele 23 de mandate de consilieri locali sunt repartizate astfel: 10 pentru UDMR, 6 pentru PDL, 3 pentru PSD, 3 pentru PNL şi 1 pentru UNPR. Practic însă, cheia se află la UDMR care în funcţie de negocierile de la nivel judeţean poate forma majoritatea atât cu PDL (16 mandate), cât şi cu USD (14 mandate) sau cu PNL (13 mandate). În primele două variante, alianţa ar putea aduce cu sine şi înlocuirea actualului viceprimar USL, funcţie deţinută în prezent de Ionela Ciotlăuş, liderul PNL Târgu-Mureş, care s-a declarat încrezătoare în continuarea de către liberali a proiectului pentru o Românie puternică. “Personal, regret ruperea USL din perspectiva aşteptărilor şi încrederii din partea populaţiei, încredere şi vot dat USL pentru o Românie puternică.  Încrederea oamenilor a fost trădată şi rămâne de văzut cine şi cum va repara acest lucru. Eu cred conform unei zicale româneşti “Că-n tot răul este un bine”, că şi de acestă dată şi în acest caz se va întâmpla la fel. Ca membru liberal cred că PNL are datoria morală de a repara acest lucru şi de a face tot ceea ce trebuie să îşi respecte promisiunile faţă de cetăţeni şi să continue chiar şi în afara USL să lupte pentru aceeasi cauză: o Românie puternică”, a afirmat Ionela Ciotlăuş.

Coabitarea PSD – PNL, vitală pentru reghineni

La nivelul municipiului Reghin, distribuirea politică a celor 19 mandate de consilieri locali este următoarea: 7 UDMR, 5 PSD, 4 PNL, 2 PP-DD şi 1 PC. Astfel, pentru a forma majoritatea USD va avea nevoie fie de o alianţă cu PNL care ar însemna 11 consilieri din 19, fie o înţelegere cu UDMR care ar însemna 12 mandate de consilieri locali.

Primarul municipiului Reghin, Maria Precup, s-a arătat dezamăgită de ruperea USL, explicând că va fi greu de explicat electoratului ce s-a întâmplat în interiorul USL. „O să fie foarte greu să le explicăm alegătorilor ce s-a întâmplat cu cea mai reuşită alianţă cu care chiar am fost convinsă că o să o ducem până la capăt şi o să ne respectăm promisiunile faţă de electorat. Am sperat până în ultima clipă, la fel ca şi Victor Ponta, că nu se va întâmpla această ruptură, liberalii au ieşit în trombă din această alianţă şi o să avem de pierdut fiecare din partidele care au fost componente”, a declarat Maria Precup.

Referindu-se la viitoare alianţe pentru formarea majorităţii în Consiliul Local, edilul şef al „oraşului viorilor” nu a exclus o continuare a colaborării dintre PSD şi PNL. „La nivel local nu m-am gândit încă ce se va întâmpla, depinde de partenerii noştri, de atitudinea pe care o să o ia în continuare şi noi trebuie să fim cerebrali pentru că eu consider că împreună am câştigat Primăria, împreună am făcut o majoritate dar mingea este în terenul lor. Nu ştiu, ne gândim, faţă de electoratul din Reghin am o obligaţie pe care nu o pot ignora”, a menţionat Maria Precup.

Proiectul PSD – PNL continuă la Târnăveni

La Târnăveni, USL deţinea 10 mandate de consilieri locali, 5 de către PNL şi 5 de PSL. Restul mandatelor până la 19 sunt deţinute de PDL (4), UDMR (2), PP-DD (2) şi PER (1). Atât preşedintele PNL Târnăveni, primarul Sorin Megheşan, cât şi liderul PSD Târnăveni, Mohamed Barmou, au afirmat că deşi alianţa USL nu mai există pe plan naţional, la Târnăveni colaborarea dintre liberali şi social democraţi va continua. “Am pornit un proiect împreună şi îl vom continua”, a declarat, pentru tirnaveni.ro, primarul Sorin Megheşan. „Vom continua la fel cum am început”, a precizat Mohamed Barmou.

Consiliul Local Sighişoara, divizat în 6

La Sighişoara, ruperea USL divizează Consiliul Local în nu mai puţin de şase formaţiuni politice care îşi împart astfel cele 19 mandate de consilieri locali: PNL (4), PSD (4), PDL (4), UIPS (3), UDMR (2) şi PP-DD (2).

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • De la uniune se trece la coabitare ..complicat . UDMR este acum „aliatul” PSD in „bunul” mers al judetului, iar plantarea unui prefect al UDMR la Tg Mures arata ca filiala PSD Mures a fost mazilita politic de la Bucuresti. Cat despre sigle ce sa spun, daca trandafirul din mijloc al PSD ar fi inlocuit cu o lalea de la UDMR parca ar fi mai corect !A am uitat fondul siglei, acesta ar putea fi un galben albastru secuiesc !

  • Nu e prea corect. Liberalii sa se supuna ordinelor sefului lor suprem Antonescu (tot un fel de maresal care a vrut sa faca pact cu germanul Johannis)si sa paraseasca posturile cheie din oras si din judet. Ce facem, jucam bambilici? … Apropo, spunea cineva ieri ca sigla PNL-ului ar trebui sa fie acum o sageata indreptata-n jos.

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE