Spațiile verzi, măr al discordiei în Consiliul Local Târgu-Mureș Administratie
  • admin
  • 0 comentarii
  • 345 Vizualizări

Spațiile verzi, măr al discordiei în Consiliul Local Târgu-Mureș

Ca de obicei, ședința CL Târgu-Mureş de joi, 27 februarie, a debutat cu diverse, viceprimarul Peti Andrei adresându-se, din nou, în limba maghiară colegilor săi de consiliu. Acesta a adus în discuție, printre altele, candidatura municipiului, în colaborare cu capitala județului Covasna, Sfântu Gheorghe, la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021.

La microfon a urmat apoi liberalul Dan Sâmpălean care le-a vorbit consilierilor locali despre o solicitare din partea Universității de Medicină și Farmacie de a prelua Liceul Sanitar și de o cerere a conducerii instituției de învățământ superior de a avea o întrevedere cu aleșii. Replica a venit din partea primarului Dorin Florea: „Menirea Târgu-Mureșului este de a scoate oameni și nu doctori. Oameni cu vocație, liceul scoate și asistenți și alte profesii și nu doar doctori”, amintindu-le universitarilor că nu mai sunt pe primul loc între universitățile de medicină din țară și un semn destul de clar că doleanța UMF ar mai avea de așteptat.

„Ping pong” verbal Florea – Ciotlăuş

Lucian Loghin, din partea PSD, a propus ca Direcția Tehnică să studieze posibilitatea ca la intersecția străzilor Bolyai cu Borsos Tamás și Justiției să fie amplasat un sens giratoriu. Solicitarea a fost adresată în urma mai multor sesizări din partea unor târgumureșeni și i-a fost deja adresată șefului Poliției târgumureșene, comisarul șef Ioan Damaschin. Nici această propunere nu a prea fost pe placul edilului şef care a susținut că șeful Poliției ar trebui să știe că sunt două studii de circulație privind zona respectivă și că această solicitare nu ar mai fi fost adresată dacă era realizat drumul de legătură peste Platoul Cornești. Atacul voalat la UDMR l-a enervat pe fostul viceprimar Jozsa Tibor care i-a reamintit lui Florea că a fost la guvernare cu UDMR patru ani aproape, iar în timpul guvernării PDL nu a reușit să obțină fonduri pentru acest proiect.

A urmat apoi un ping-pong lipsit de orice eleganță între viceprimarul Ionela Ciotlăuș și primarul Dorin Florea, episoade care se repetă, de altfel, în fiecare ședință și care nu au nicio finalitate în afara de a se amuza câțiva oameni de prin sală, care le mai găsesc cu vreo urmă de umor aceste schimburi acide de replici.

După cearta din sânul Executivului a venit solicitarea liberalului Sebastian Pui de a primi din partea arhitectului șef al municipiului, Daniela Miheț, o informare despre autorizațiile eliberate pentru construcția de parcări acoperite în municipiu. Pui a adresat această cerere după ce locatari de pe străzile Măgurei și Hunedoara s-au plâns de distrugerea spațiilor verzi odată cu amplasarea acestor construcții.

28 de puncte, majoritatea – unanime

Ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local Târgu-Mureș nu a fost prea stufoasă, aceasta conținând 28 de proiecte, din care trei în regim de urgență.

Primele două puncte au fost aprobat în unanimitate și au vizat aprobarea statului de funcții și a unor documente din cadrul Căminului pentru Persoane Vârstnice  din cartierul Tudor. 11 posturi din organigrama căminului au fost transformate astfel încât acestea să respecte prevederile HG nr. 23/2010 privind aprobarea standardelor de cost pentru serviciile sociale, respectiv personalul de specialitate reprezintă minimum 60% din numărul total de personal.

Liceul Tehnologic «Traian Vuia» va face parte, începând de ieri, din consorțiul școlar Columna. Acest lucru va însemna că liceul va dezvolta proiecte comune de investiții cu Liceul «Constantin Brâncuși», Liceul «Ion Vlasiu» și Școala Gimnazială «Friedrich Schiller», care fac parte, de asemenea, din consorțiul Columna.

Gabriela Oșan, directorul Direcției Școli din cadrul Primăriei Târgu-Mureș, a fost mandată de Consiliul Local să semneze cu Direcția de Sănătate Publică contractul pentru asigurarea unor cheltuieli de natura cheltuielilor de personal aferente medicilor dentiști, asistenților medicali și a cheltuielilor pentru medicamente și materiale sanitare pentru baremul de dotare din cabinetele de medicină generală și dentară din școlile târgumureșene.

Ca la fiecare alegeri și la cele europarlamentare și prezidențiale care vor avea loc în acest an, afișajul electoral va fi din nou gratuit, conform cutumei locale, cum s-a arătat în expunerea de motive a proiectului de hotărâre cu numărul cinci de pe ordinea de zi. În schimb, copierea listelor electorale permanente va fi taxată cu 0,25 de lei per pagină și acestea vor fi eliberate competitorilor electorali la cerere.

11 familii de târgumureșeni vor beneficia de scutirea de la plata impozitului pe clădiri pentru că au efectuat pe cheltuială proprie lucrări pentru creșterea performanței energetice a locuințelor.

Punctul 7 a consemnat o primă modificare a unei hotărâri de Consiliu Local, și anume corectarea sumei alocate în acest an proiectelor culturale. Potrivit modificării va fi alocat 1,8 milioane de lei proiectelor culturale, care pot fi depuse până în 10 aprilie a.c.

457 de persoane au solicitat în 2014 locuințe ANL, unele cereri fiind depuse însă de mai bine de 10 ani. În ședința de CL, aleșii au aprobat în unanimitate ordinea de prioritate în vederea atribuirii de locuinţe pentru tineri (ANL), destinate închirierii pentru anul 2014. Lista a fost afișată în 7 ianuarie, a fost depusă o singură contestație, care a fost admisă în ședința Comisiei de locuințe din 28 ianuarie, iar lista finală a primit ieri girul aleșilor locali. Câte din aceste solicitări vor fi și onorate rămâne însă de văzut. La fel ca și atunci când vine vorba de cererile pentru spații cu alte destinații. Solicitări au depus Direcția pentru Agricultură și Agenția Domeniile Statului, câteva organizații neguvernamentale și două partide politice – Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania, respectiv Forța Civică.

În schimb, mai multe ziare cu sediul în clădirea de pe Gheorghe Doja nr. 9, respectiv Asociația HIFA de pe Enescu nr. 2 vor beneficia încă șase luni de spații din partea Primăriei Târgu-Mureș, consilierii locali votând prelungirea contractelor de închiriere.

Scântei în Valea Rece

Un moment mai tensionat a fost consemnat când a venit vorba de reîncadrarea unor spații din Valea Rece în categoria locuințelor sociale. De fapt, două apartamente folosite de Biserica Romano-Catolică pentru activități religioase și educaționale în favoarea comunității, inclusiv rrome, din zonă și a 20 de copii de rromi integrați într-un program after-school ar urma să devină locuințe sociale.

Dacă medicul Kikeli Pál a propus prelungirea concesiunii, mai mulți consilieri au solicitat amânarea proiectului din cauza lipsei unui raport de activitate din partea bisericii și a ONG-ului implicat în activitățile educaționale – Ioana Roman, Bakos Levente – sau chiar reîncadrarea apartamentelor drept locuințe sociale – Ionela Ciotlăuș. În final, proiectul a fost amânat.

Comunele Bahnea, Batoș, Coroinsânmărtin, Gurghiu, Lunca, Mica, Păsăreni, Valea Largă, Vărgata, Vânători vor face parte din ADI Aqua Invest, asociația de dezvoltare intercomunitară care este beneficiara programului de extindere rețele de apă – canal implementat de operatorul regional Compania Aquaserv SA. Consilierul Karacsony Edei Etel a fost desemnată să semneze actul adițional la Actul Constitutiv al asociației.

Primarul Dorin Florea a adus, din nou, în discuție necesitatea ca municipiul să aibă o sursă de apă și aceasta să se numească Barajul de la Răstolița, solicitându-i un punct de vedere consilierului Törzsök Sándor, care, a susținut că reprezentantul municipiului AGA poate prezenta în AGA ADI Invest un material din partea municipalității pe această temă. O soluție elegantă de a ieși dintr-un conflict de interese ca reprezentant și al Companiei Aquaserv.

Lucian Gujan și Bakos Levente vor face parte din comisia de licitație a pășunilor din municipiu, proiect de hotărâre care a strânit însă zâmbete pe fețele consilierilor. Municipiul dispune în jur de 70 de hectare de pășune care vor fi închiriate pentru perioada 23 aprilie – 15 noiembrie proprietarilor de bovine – Dealul Femeii și Beșa, respectiv ovine – Fîntînița. Dacă ne uităm la prețurile de pornire a licitației, închirierea pășunilor ar putea aduce în vistieria municipiului cel puțin 30 de mii de lei.

Spațiile verzi, sămânță de scandal

Aleșii locali au aprobat suma de 186 de mii de lei pentru realizarea unor lucrări în Piața Teatrului – pereți, introducerea utilităților etc. – pentru a face mai atractiv spațiul unde era proiectat un amfiteatru, spațiu care a fost licitat de trei ori pentru concesionare și nu s-a prezentat nimeni. Consilierii locali Claudiu Puiac și Olimpiu Sabău Pop au votat împotrivă, iar Törzsök Sándor s-a abținut. Proiectul de hotărâre a trecut cu amendamentul lui Jozsa Tibor potrivit căruia în acea zonă vor fi activități exclusiv culturale.

Propunerea președintelui de ședință, Ioana Roman, de a micșora numărul de consilieri în comisia de la spații verzi a declanșat o vie dispută în Consiliul Local Târgu-Mureș. Consilierul local democrat-liberal a propus ca din aceasta să facă parte doar patru consilieri și nu șase ca până acum.

Primarul Dorin Florea și-a amintit de toți cei care s-au opus tăierii copacilor, de la ONG-iști „care nu au plantat nicio tufă de urzici” – la consilieri locali, „oricum nu o să țin cont de ce o să hotărâți dacă nu veniți în sprijinul înfrumusețării orașului”. Discursul său a fost sancționat, din nou, de viceprimarul Ionela Ciotlăuș care a amintit de amenzile aplicate primăriei de Garda de Mediu pentru masacrarea spațiilor verzi și de lipsa registrului de spații verzi aprobat prin hotărâre a se întocmi și nerealizat nici până în ziua de azi.

Până la urmă, Jozsa Tibor a propus ca acea comisie să rămână la fel, opinie susținută și de Claudiu Maior, astfel încât singura modificare va fi că în locul lui Soós Zoltán va figura Bakos Levente. De asemenea, în același proiect de hotărâre, aleșii locali au aprobat completarea art. 4 alin. 1 din anexa la HCL 168 din 2013 care completează HCL 197 din 2007 referitoare la Regulamentul de stabilire de măsuri unitare de organizare și asigurare și întreținerii spațiilor verzi din Târgu-Mureș.

La finalul ședinței, proiectele în regim de urgență au trecut fără nicio problemă, la fel ca și cele de pe ordinea de zi a AGA SC Locativ SA.  (L.V.)

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE