Iernut, între speranţe şi realizări Administratie
  • admin
  • 1 comentarii
  • 275 Vizualizări

Iernut, între speranţe şi realizări

Oraşul Iernut va împlini anul acesta 25 de ani de când a fost declarat oraş. Evenimentul care atunci a fost prilej de bucurie, se transformă încet, încet, în părere de rău. “Cea mai mare durere a noastră este faptul că suntem oraş. Din câte se pare nici în perioada 2014-2020 nu vom putea accesa fonduri europene, aşa cum ne-am fi dorit. Suntem oficial zonă urbană, deşi avem în subordine şase sate, care nu au apă, canalizare. A fost înaintat un proiect de hotărâre de guvern, ca măcar satele aparţinătoare să fie scoase din aşa-zisa zonă urbană, nu s-a aprobat în Parlament. Rămân astfel probleme grave ale cetăţenilor nerezolvate. La Sălcud reuşim să introducem apa, lucrările începând deja din luna martie, dar avem partea de canalizare pentru care nu avem încă fonduri. Ne străduim deci să facem tot ce putem prin forţe proprii, doar pe ele ne putem baza cu adevărat”, a declarat Ioan Nicoară, primarul localităţii.

Grădiniţa începută în 1996, lucrările stagnează

Ziarul nostru a relatat şedinţa de Consiliu Local în care s-a votat bugetul anului 2014, lucrările acesteia putând fi un exemplu de colaborare între consilieri şi Primărie. “Bugetul nostru, chiar dacă nu este unul de austeritate, este rezervat. Cu toate greutăţile, mergem mai departe. Chiar zilele următoare organizăm o licitaţie pentru realizarea unui teren sintetic chiar lângă sala de sport, proiect a cărui realizare este aşteptată mult de cetăţenii care sunt mari amatori de sport. O altă licitaţie care este programată pentru zilele următoare este pentru realizarea unui pod peste pârâul Comod”, a arătat Ioan Nicoară partea plină a paharului, neuitând însă, ca un bun manager, nici de cea goală. “Avem în schimb câteva obiective care stagnează de mult timp, obiective foarte importante. Şcoala Generală din Sălcud a beneficiat de finanţare din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean, dar fondurile s-au terminat, lucrările stagnează deja de aproape patru ani. Internatul liceului a fost şi el început şi stopat”, a explicat Ioan Nicoară.

O lucrare foarte dureroasă atât pentru primar, dar mai ales pentru cetăţeni, este grădiniţa începută în 1996. “Aici ar trebui să funcţioneze opt grupe, care în prezent sunt împrăştiate în săli improprii, iar cetăţenii sunt pe bună dreptate nemulţumiţi. Aceasta din păcate nu va intra nici la revizuirea de fonduri care se va face în curând, pentru că acolo intră doar investiţiile începute după 2007”, spune primarul, care însă nu se lasă bătut. “Facem un memoriu la Ministerul Învăţământului să vedem ce se poate face. Este o pagubă imensă acolo, construcţia este practic ridicată, acoperită, are chiar parţial geamuri termopane. În plus, oraşul Iernut este unul destul de tânăr, are mare nevoie de grădiniţa asta, avem copii destui, periodic se stabilesc familii tinere aici. Noi, ca Primărie, altceva decât să conservăm ce este făcut nu putem face, şi desigur, să atragem atenţia celor care ar putea face mai mult”, a menţiona Ioan Nicoară, regretând strădaniile nefinalizate şi înţelegând nemulţumirea cetăţenilor.

Speranţe în realizarea autostrăzii

Un bun administrator trebuie să se focuseze însă pe ceea ce poate face. “Vom continua lucrările pe care le-am început anul trecut, reabilitările în cartiere, trotuare, ce mai putem face. Am făcut şi mai facem parcările acoperite, moderne. Avem un studiu de fezabilitate pentru introducerea canalizării la Cipău, apa fiind deja introdusă acolo de mai bine de cinci ani ”, a continuat prezentarea primarul.

Calitatea vieţii oraşului depinde însă mult şi de existenţa locurilor de muncă. “Avem noroc cu Lidl, care este principalul nostru contribuabil, dar am mai avea nevoie de câţiva investitori de aceeaşi talie ca să ne putem descurca într-adevăr din forţe proprii”, a afirmat primarul, considerând că totuşi mai pot urma şi surprize plăcute. “Mari speranţe ne punem în construcţia autostrăzii, pentru care fondurile deja sunt cel puţin previzibile. Autostrada ar fi foarte benefică pentru investitori, astfel şi pentru Iernut ar însemna locuri de muncă, şi desigur alt nivel de trai pentru cetăţeni”, a adăugat acesta, considerând că totul porneşte de la muncă. Oraşul Iernut nu duce lipsă de proiecte, nici de implicare din partea executivului. Totuşi nu se pot realiza toate proiectele, oricât ar fi ele de necesare. “Aşteptăm o implicare mai pozitivă a guvernanţilor, măcar din punctul de vedere al încadrării satelor. Dacă acestea ar fi declarate zonă rurală, am putea accesa fonduri europene, rezolvând o bună parte din probleme acestora, degrevând în acelaşi timp bugetul oraşului pentru modernizarea acestuia. O parte din banii de la Ministerul Dezvoltării ar trebui pe de altă parte să fie alocaţi susţinerii oraşelor mici, care datorită procedurilor, nu pot accesa fonduri europene. Sunt ele oraşe mici, dar nu pot supravieţui doar din resursele proprii, mai ales dacă banii nu rămân aici”, a considerat primarul Ioan Nicoară. “Împreună cu colegii primari, am cerut să fie impozitate clădirile speciale, şi asta s-a şi aprobat, dar banii nu vin înapoi, merg la Bucureşti, şi de acolo nu se mai întorc”, a afirmat primarul.

Edith VEREŞ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Gradinita era in administratia voastra, nu se poate sa faceti campanie pro gradinita cand ati avut 20 de ani la dispozitie pentru a investi in ea, vad ca articolul e din 2014 au trecut inca doi ani si gradinita e neschimbata, poate inca doua geamuri spate!

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE