Primăvară muzicală de excepţie la Filarmonică Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 398 Vizualizări

Primăvară muzicală de excepţie la Filarmonică

Prima lună a primăverii aduce pe scena Filarmonicii din Târgu Mureş un program bogat melomanilor cu noi şi frumoase suprize aduse de minunata muzică clasică.

“Carmina Burana” deschide primăvara muzicală

Primul popas al primăverii muzicale la Filarmonivă va fi joi, 6 martie, ora 19.00 la Sala Mare a Palatului Culturii cu ocazia concertului vocal-simfonic extraordinar dedicat Zilei Femeii intitulat „Vă iubim dragi Doamne şi Domnişoare”. “Vă recomandăm distinşi Domni să faceţi o plăcută surpriză celor ce vă sunt atât de dragi şi invitaţi-le la o seară de bucurie trăită împreună, ascultând în Sala Mare a Palatului Culturii o capodoperă a muzicii secolului douăzeci: Carmina Burana de Carl Orff cu o distribuţie de excepţe, dirijorul Ferenc Gábor din Germania aflat la pupitrul celor două mari colective artistice ale Filarmonicii: Orchestra Simfonică şi Corul Mixt, şi desigur foarte consistent însoţite de trei voci de renume, soprana Irina Iordăchescu de la Opera Română din Bucureşti, tenorul Szerekován János din Ungaria şi baritonul Balla Sándor de la Opera Maghiară din Cluj Napoca care  vor interpreta spre deliciul nostrum şi al dumneavoastră una dintre bijuteriile genului vocal-simfonic”, afirmă Vasile Cazan, directorul Filarmonicii Târgu Mureş.

Clasicismul vienez la Târgu Mureş

Programul lunii martie continuă marţi, 11 martie cu pianista târgumureşeană Bordos Kinga, protagonista  unui recital cu câteva perle din creaţia compozitorului Kodály Zoltán. Două zile mai târziu, melomanii au parte de o nouă supriză muzicală,   „Clasicismul vienez… la Târgu Mureş” , moment care auce în prin plan trei mari personalităţi ale clasicismului vienez: J.Haydn, W.A.Mozrt şi L.van Beethoven”. “În premieră la Târgu Mureş vine un foarte apreciat muzician din Elveţia, dirijorul Thomas Herzog, iar solistul cunoscutului Concert pentru vioară şi orchestră de Beethoven, Remus Azoiţei, la rându-i un foarte renumit violinist şi profesor la Academia Regală de Muzică din Londra, ne va convinge de frumuseţea şi bogăţia de experesivităţi a acestei minunate lucrări concertante”, declară Vasile Cazan.În 18 martie, un talentat violonist târgumureşean, Rózsa Ernő, stabilit de ceva timp în Japonia, va concerta iarăşi în oreşul natal, de data aceasta fiind înspţit de o mică formaţie, ansamblul „Piace”, interpretând împreună un program cu multe folclorice dar şi de virtuozitate.

Horia Andreescu & Alexandru Tomescu

Pe 20 martie , pe scena Filarmonicii poposeşte un “greu” al baghetei dirijorale, Maestrul Horia Andreescu, care revine la Târgu Mureş cu un program special cu lucrări din creaţia simfonică a compozitorului târgumureşean de excepţie, Maestrul Csíky Boldizsár. “Vom putea asculta o lucrare mai recent scrisă de Maestrul Csíky Boldizsár intitulată Concertatio. Violonistul Alexandru Tomescu, la rându-i un nume mare în arta interpretativă a ultimilor ani, ne va tălmăci o pagină minunată a literaturii pentru vioară, Concertul în la minor de A.Dvorak. Sunt convins că în partea a doua, sub bagheta maestrului Andreescu acordurile Simfoniei nr.5 în do minor de L.van Beethoven vor răsuna extraordinar, iar ansamblul nostru simfonic va fi într-o formă de zile mari, delectându-ne din nou cu interpretările de înalt nivel cu care ne-a obişnuit în ultimii ani”, spune Vasile Cazan.

De la Ranaştere la timpul prezent

Pentru cei mai tineri, Filarmonica a pregătit pe 21 martie  un program foarte variat şi atractiv care este sugestiv chiar prin tema propusă: „Dansul în muzică, de la Renaştere până în zilele noatre”. Îşi dă concursul un binecunoscut ansamblu cameral al Filarmonicii târgumureşene: Octetul de suflători. O zi mai târziu, pe 22 martie la  Sala Mică a Palatului Culturii va concerta ansamblul „Camerata naturalica”, formaţia propunând publicului un  program cameral de muzică barocă pe instrumente vechi.

Aniversare Shinya Ozaki

Finalul lunii aduce un concert special dedicate celor două decenii ani de activitate ca dirijor permanent al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii târgumureşene a  dirijorului japonez Shinya Ozaki. “Concertul vocal-simfonic extraordinar de joi, 27 martie vi un prilej special să îl aplaudăm pe Maestrul Shinya Ozaki la aniversarea celor douăzeci de ani de activitate  artistică pusă în slujba muzicienilor Filarmonicii şi deopotrivă a minunatului nostru public meloman. De două decenii el se simte la noi „ca acasă”, fiind aşteptat de fiecare dată cu mult intres de toţi prietenii Filarmonicii. Pentru această sărbătoare, maestrul Ozaki şi-a ales o capodoperă inconfundabilă a genului vocal-simfonic: Simfonia nr.9 în re minor de Beethoven. Îmi face o mare plăcere să-i menţionez pe toţi protagoniştii acestui concert-eveniment: soliştii vocali Sorina Munteanu, Ana Rusu, Szerekován János şi Petre Burcă, precum şi distinşii mei colegi, artiştii celor două mari colective ale Filarmonicii, Orchestra Simfonică şi Corul Mixt”, afirmă Vasile Cazan.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE