Share

Home / Politic / Decizia instanţei în cazul marşului secuilor, respectată de prefect

Decizia instanţei în cazul marşului secuilor, respectată de prefect

Prefectul judeţului Mureş, Corneliu Grosu, a declarat marţi, 4 martie, că nu se pune problema să atace în contencios administrativ avizul negativ dat de Primăria Târgu-Mureş pentru marşul secuilor din 10 martie, deoarece justiţia a dat deja o soluţie în acest caz.

Corneliu Grosu a explicat că din moment ce instanţa a luat o decizie cu privire la actul emis de Primăria Târgu-Mureş, o analiză ulterioară referitoare la legalitatea documentului este, practic, inutilă. „Având în vedere faptul că sunt două entităţi care trebuie să se pronunţe asupra legalităţii actului respectiv, în speţă Prefectura prin controlul de legalitate şi instanţa, cea din urmă a decis că acţiunea solicitată de către Asociaţia Siculitas de a anula actul primarului este nefondată. În acest moment, asupra condiţiilor de legalitate a actului administrativ al primarului există o decizie juridică, legală, dată de puterea legislativă. În context, eu pot să mai fac o cercetare asupra legalităţii actului dar dacă instanţa a hotărât o dată că el este inadmisibil, atunci eu nu pot avea o altă soluţie decât respectarea întocmai a legalităţii. În concluzie, chiar dacă eu voi face o astfel de analiză sunt în faţa autorităţii lucrului judecat”, a afirmat prefectul judeţului Mureş.

De asemenea, Corneliu Grosu a subliniat că nici măcar premierul României nu deţine pârghiile legale necesare pentru a-l determina să atace în contencios administrativ un document în condiţiile în care instanţa s-a pronunţat favorabil în legătură cu acelaşi document. „Părerea mea este că avocatul (Kincses Elod – n.r.) greşeşte şi nu ştie legea. Avocatul le-a sugerat o astfel de treabă, solicitarea adresată domnului Ponta care să mă oblige pe mine să atac în instanţă este fără obiect. Domnul Ponta, ca premier, Guvernul de care eu aparţin, poate să îmi ceară să mă pronunţ asupra legalităţii actului Primăriei. Nu mă poate obliga nimeni şi în practica relaţiilor Guvern – teritoriu nu există o dispoziţie obligatorie de a ataca în instanţă un document, doar dacă din analiza privind statutul de legalitate acesta se dovedeşte a fi în afara legii. Or acesta, şi mă refer la actul Primăriei, prin hotărârea judecătorescă de luni s-a dovedit a fi legal”, a menţionat prefectul judeţului Mureş.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Liberalii anunță negocieri pentru alegeri anticipate

Biroul Executiv al partidului Național Liberal (PNL) a decis constituirea unei comisii conduse de premierul …

Share
Share