Home / Sanatate / Premieră medicală naţională la Spitalul de Urgenţă

Premieră medicală naţională la Spitalul de Urgenţă

Distribuie

O premieră medicală naţională a avut loc în 26 februarie la Târgu-Mureş datorită colaborării medicilor de la Secţiile Obstetrică-Ginecologie, Neonatologie şi Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, care au rezolvat cu succes un caz deosebit de complex. Pacienta, o femeie în vârstă de 29 de ani din judeţul Braşov, gravidă în 36 de săptămâni şi cu un anevrism de aortă ascendentă şi insuficienţă aortică, a suferit o ruptură de aortă. Colaborarea interdisciplinară între medici dovedeşte încă o dată medicina de înaltă performanţă în centrul medical Târgu-Mureş.

„În mod normal, se recomandă întreruperea sarcinii”

În Clinica de Chirurgie Cardiovasculară Adulţi şi Copii, condusă de conf. dr. Horaţiu Suciu din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant s-a efectuat o intervenţie chirurgicală excepţională. Operaţia, care a durat cinci ore, a presupus o abordare multidisciplinară şi s-a efectuat în colaborare cu Clinica de Obstetrică-Ginecologie, condusă de prof. dr. Szabo Bela şi Clinica de Neonatologie, condusă conf. dr. Manuela Cucerea. „Chiar dacă intervenţia s-a practicat în 26 februarie şi a presupus o colaborare interdisciplinară, care este un lucru uzual la noi, totuşi prin prisma complexităţii cazului şi a modului prin care a fost abordat, am ţinut neapărat, mai ales că este o premieră naţională, să aducem acest lucru la cunoştinţa publicului. Este vorba despre o pacientă în vârstă de 29 de ani din judeţul Braşov pe care o aveam în evidenţa clinicii de aproximativ trei luni cu o afecţiune foarte gravă a valvei aortice şi aortei ascendente, şi anume un anevrism de aortă ascendentă şi insuficienţă aortică. Este o afecţiune care predispune în evoluţie şi la anumite complicaţii, cu atât mai mult în condiţiile unei sarcini. În mod normal, se recomandă întreruperea sarcinii, dar având în vedere că avea aproximativ şase luni de gestaţie până la urmă pacienta, dorindu-şi foarte mult sarcina, a decis să o păstreze, luând la cunoştinţă faptul că există riscuri mari din perspectiva ruperii acestor anevrisme, pentru că una dintre complicaţiile cele mai grave este ruptura sau disecţia anevrismului”, a declarat conf. dr. Horaţiu Suciu.

Ruptură de aortă

Echipa de medici a avut două variante. Prima variantă ar fi fost efectuarea unei cezariene la începutul săptămânii 37 de sarcină, când copilul atingea un prag de maturitate. A doua variantă ar fi însemnat intervenţia chirurgicală în cazul producerii unei complicaţii cardiace, lucru care s-a şi întâmplat, aorta rupându-se. „În urma evoluţiei oarecum problematice a acestui anevrism, s-a decis internarea pacientei cu aproximativ zece zile înaintea efectuării intervenţiei chirurgicale pentru observare şi pentru stabilirea momentului oportun al naşterii. S-a făcut o comisie interclinică şi împreună cu neonatologii am decis să efectuăm o cezariană undeva la începutul săptămânii 37 de sarcină, când copilul atinge un prag de maturitate. Am avut în vedere, totuşi, şi varianta a doua, şi anume în timpul intervenţiei să se producă o complicaţie cardiacă, moment în care toate lucrurile se complică. Astfel, am decis ca în această situaţie să facem o intervenţie chirurgicală de urgenţă în blocul operator chirurgie cardiovasculară în prealabil efectuându-se cezariana. Varianta a doua nu ne-am dorit-o, pentru că orice intervenţie efectuată în urgenţă presupune o rată mare a mortalităţii, cu atât mai mult cu cât era vorba de o complicaţie foarte gravă, mai precis ruptura de aortă pe care nici nu am vrut să o luăm în considerare. Din păcate, acest lucru s-a şi întâmplat. În cursul unei examinări, pacienta a suferit o lipotimie cu alterarea stării generale, dureri toracice, fapt care ne-a dus la concluzia că s-a produs o ruptură sau o complicaţie la nivel cardiac, moment în care am trecut la planul al doilea şi lucrurile au evoluat foarte repede. Într-o oră pacienta era deja în sala de operaţie pentru cezariană. S-a continuat ulterior cu corectarea leziunii cardiace, pacientei i s-a înlocuit aorta printr-o intervenţie chirurgicală extrem de complexă, care a durat aproximativ 5 ore. În acest moment, pacienta este pe secţie şi toate lucrurile sunt în regulă”, a continuat conf. dr. Horaţiu Suciu.

„Pacienta şi-a asumat un risc enorm”

Medicii au spus că pacienta s-a documentat foarte mult cu privire la afecţiune şi şi-a asumat un risc enorm acceptând să ducă mai departe sarcina. „De câteva luni aveam în evidenţă această pacientă, care s-a documentat foarte mult despre această afecţiune. Ea şi-a asumat un risc enorm, pentru că a avut o serie de recomandări de întrerupere a sarcinii. Ea, de bunăvoie, a acceptat acest risc de a duce sarcina. Ea s-a prezentat periodic la controale şi i-am spus că pe ultima sută de metri necesită o observare continuă. Intervenţia a avut la Chirurgia Cardiovasculară, pentru că acolo este aparatura necesară pentru a se continua cu operaţia cardiacă. În prima etapă, eu, printr-o operaţie cezariană, am scos copilul, iar apoi a urmat intervenţia colegilor. Momentan, femeia se află într-o stare bună, alăptează, deci copilul este bine. Nu sunt multe spitale în România în care să existe, în aceeaşi clădire, şi chirurgie cardiovasculară, şi ginecologie, deci în puţine locuri se poate face o asemenea intervenţie”, a precizat prof. dr. Szabo Bela, şeful Clinicii de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.