Home / Uncategorized / Mieii de Paşti, sacrificaţi doar în abatoare

Mieii de Paşti, sacrificaţi doar în abatoare

Distribuie

Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Mureş, Vasile Oprea, a convocat şedinţa Centrului local de combatere a bolilor, pentru miercuri, 5 martie, în urma solicitării din nota de serviciu transmisă de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor. “În urma apariţiei în Rusia, Polonia şi Ucraina a unor focare de pestă porcină africană, precum a unui focar de febră aftoasă în Rusia, Direcţia Sanitar Veterinară trebuie să ia măsurile care se impun privitor la informarea agenţilor economici, precum şi de stocarea de către aceştia a materialelor dezinfectante şi a echipamentelor de protecţie şi intervenţie necesare pentru controlul bolilor”, a informat directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Mureş.

Pesta porcină africană, mortalitate 100%

Pesta porcină africană este o boală foarte gravă care afectează populaţia de porcine, atât sălbatice cât şi domestice. Aceasta evoluează dramatic în focarele unde apare, inducând o mortalitate de 100% într-un interval foarte scurt. Printre siptome sunt febra foarte mare, cianoza extremităţilor sau mers împleticit. Animalele mor în 48 de ore. “Noi am făcut informare în teritoriu, am luat legătura cu fermierii, cu gestionarii fondurilor de vânătoare, pentru că este foarte important ca în cazul în care sunt găsite cadavre de porci mistreţi să fie stabilită cauza morţii acestora. Mistreţii circulă mai liber, pot deci să răspândească bolile mai uşor. Din păcate boala nu are vaccin, nu are tratament, singura metodă este de ucidere în focar a tuturor animalelor şi neutralizarea în faşă a acestuia”, a precizat Vasile Oprea. “Suntem organizaţi pentru intervenţie, dar fiecare agent economic trebuie să aibă pe stoc o cantitate minimă de dezinfectant pentru dezinfecţia întregii suprafeţe pe care îşi desfăşoară activitatea şi fiecare muncitor trebuie să deţină echipament de protecţie, altul decât cel pe care îl foloseşte curent”, a mai completat directorul DSVSA Mureş.

Prin febra aftoasă Anglia a pierdut sute de milioane de lire, prin pesta porcină africană s-ar putea pierde deasemeni sume enorme, de aceea prevederea şi controlul sunt extrem de importante.

Reguli noi pentru mieii de Paşti

Judeţul Mureş se află printre primele judeţe ca număr de animale, dar şi ca unităţi de industrie alimentară. Pe parcursul anului 2013 în judeţul Mureş au fost identificate 42 de focare de boli infecţioase, în special de rabie, care au fost ţinute sub control. În prezent activ este un singur focar de rabie, în zona Brâncoveneşti, judeţul Mureş având astfel o situaţie epidemiologică bună. Direcţia Sanitar Veterinară, prin activităţile de îndrumare şi control, a reuşit ca judeţul Mureş să nu fie confruntat cu situaţii deosebite. Directorul Vasile Oprea a anunţat în cadrul şedinţei şi o noutate absolută privitor la sacrificarea mieilor conform tradiţiilor pascale. “Mieii vor putea fi sacrificaţi doar prin abatoarele autorizate sanitar-veterinar pentru comerţ intracomunitar, nemaifiind acceptată sacrificarea prin punctele temporare de tăiere. Nu se mai acceptă pentru că nu sunt respectate condiţiile pentru protecţia animalelor, animalele sunt sacrificate fără asomare, copiii se uită cum sunt tăiaţi mieii. În plus suntem monitorizaţi de Uniunea Europeană, reuşind anul acesta să obţinem dreptul de a exporta tineret ovin spre Turcia”, a informat Vasile Oprea, care a subliniat că în luna mai este aşteptată şi acordarea statutului de risc neglijabil în ce priveşte encefalopatia spongiformă bovină, boala vacii nebune. Acest statut va înlesni exportul de bovine către Uniunea Europeană.

Edith VEREŞ


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Curăţenia de Primăvară – Primăria Reghin

DistribuieCOMUNICAT Municipiului Reghin, organizează în perioada 14 martie – 21 aprilie 2016, acţiunea de salubrizare …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.