Sistemul de gestionare al deşeurilor, aplicat din semestrul II Social
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 174 Vizualizări

Sistemul de gestionare al deşeurilor, aplicat din semestrul II

Radu Spinei, managerul proiectului „Sistem de Management Integrat al deşeurilor în judeţul Mureş”, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că speră ca sistemul de gestionare al deşeurilor să poată fi aplicat în judeţul Mureş începând cu al doilea semestru al acestui an.

În cadrul proiectului finanţat prin Programul Operaţional Sectorial, s-a mai încheiat un capitol important, şi anume cel al campaniei de informare şi conştientizare a cetăţenilor, a cărui rezultate confirmă faptul că mureşenii ştiu ce înseamnă colectarea selectivă.

„Oamenii ştiu ce înseamnă colectarea selectivă”

Întâlniri cu elevii şi cadrele didactice, cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari din judeţul Mureş, trei tabere şcolare, activităţi distractive, campanii de informare, întâlniri în 40 de şcoli şi licee, filme educaţionale pe tema colectării selective, distribuire de broşuri educaţionale, emisiuni TV şi pagină de Facebook cu peste 10.000 de aprecieri. Aşa s-a desfăşurat pe parcursului unui an campania de conştientizare a mureşenilor, rezultatele arătând că oamenii ştiu ce înseamnă colectarea selectivă, fiind încă un pas important în implementarea sistemului de management integrat al deşeurilor. „În cursul anului trecut am reuşit să încheiem două capitole foarte importante ale proiectului referitoare la finalizarea construcţiilor aferente infrastructurii de gestionare a deşeurilor în judeţul Mureş. Acum încheiem încă un capitol al proiectului, cel al campaniei de informare şi conştientizare a cetăţenilor judeţului în ceea ce priveşte importanţa gestionării deşeurilor şi a protecţiei mediului. Am încercat să transmitem prin intermediul campaniei un mesaj de implicare şi astfel cetăţenii să devină din spectatori actori activi. De asemenea, un aspect foarte important a fost conştientizarea tinerei generaţii, cel mai important factor care poate fi implicat în reuşita acestui proiect. Tinerii pot deveni educatorii părinţilor lor, ei sunt foarte riguroşi în a aplica ceea ce acceptă ca şi mod de comportament. Sper ca sistemul să poată fi aplicat din semestrul doi al acestui an, din vară.  Suntem la un an distanţă de când am început această campanie şi acum marcăm încheierea ei, fiind un moment în care tragem linie şi vedem rezultatele muncii depuse de noi. Am derulat şi o activitate de măsurare a efectelor campaniei”, a declarat Radu Spinei, managerul proiectului.

„Viitorul începe cu tine”

Deşeurile sunt tot mai multe, se degradează tot mai greu, poluează solul, aerul şi peisajul. Conform Biroului European de Statistică, un român produce anual 379 de kilograme de deşeuri menajare. Proiectul are o valoare totală de aproximativ 45 de milioane euro, din care aproximativ 31 de milioane din fonduri europene, 7 milioane de la bugetul naţional şi 6 milioane şi jumătate de euro din bugetul judeţean. „În perioada mai 2013-ianuarie 2014, am derulat cea mai complexă campanie de comunicare pentru un program de investiţii finanţat din fonduri europene. A fost un an greu, solicitant, pentru că am abordat o gamă foarte largă de instrumente de comunicare. Conceptul campaniei a fost „Viitorul începe cu tine” şi mesajul a fost de implicare, de acţiune directă. Din fericire, în Mureş oamenii ştiu ce înseamnă colectare selectivă şi i-am premiat pe cei care au arătat că ştiu că colecteze selectiv. 100 de copii şi 17 cadre didactice din judeţ au participat la tabăra „Biomagia” de la Şăulia. Am organizat „Eco-academia” şi am reunit educatori şi învăţători, pentru că educaţia începe de la vârste fragede, care, timp de şase zile, i-au învăţat pe copii, prin joacă şi alte lucruri distractive, principiile gestionării corecte a deşeurilor. De asemenea, am organizat „Eco-şcoala”, o şcoală de vacanţă pentru profesori, la care au participat 120 de cadre didactice din judeţ şi Ecoweekend-urile, unde am distribuit zeci de mii de materiale de informare şi am avut peste 470 de câştigători”, a precizat Mădălina Rândaşu, expertul în comunicare al proiectului.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE