Home / Reportaj / Lakatos Gabriella, femeia-preot care vindecă suflete

Lakatos Gabriella, femeia-preot care vindecă suflete

Distribuie

Cotidianul „Zi de Zi” vă prezintă extraordinara poveste a unuia dintre puţinii preoţi – femeie din judeţul Mureş. Născută într-o familie de medici şi profesori în urmă cu 48 de ani, Lakatos Gabriella a încercat, fără succes însă, să dea admitere de trei ori consecutiv la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu-Mureş. Dezamăgită de eşecuri, tânăra a citit Biblia şi beneficiind de suportul unui grup de tineri creştini a început să se gândească tot mai serios să se înscrie la Teologie.

Boala tatălui, impuls pentru înţelegerea Bibliei

Impulsul a venit însă dintr-un necaz din familie, şi anume a şaptea operaţie suportată de tatăl său, diagnosticat cu dezlipire de retină. „Părinţii mei au fost medici şi profesori la UMF şi foarte mult au vrut ca să urmez şi eu cariera de medic. Sora mea era la facultate, dar pe mine mă interesa mai mult partea spirituală a unei discuţii cu bolnavii. În anii 80 nu am reuşit să intru la UMF şi după trei ani de încercări mi-am zis că nu mă mai prezint la nicio admitere. Am început să lucrez la Facultatea de Medicină, într-un laborator. Am lucrat acolo doi ani şi între timp am întâlnit o fată care mi-a zis că există un grup de tineri la Biserica Reformată. În anii respectivi preoţii nu prea aveau voie să se întâlnească cu grupuri de tineri. Aşa am început să mă întâlnesc săptămânal cu grupul respecitv. Eu nu eram creştină, nu citisem Biblia până atunci, nu ştiam nici măcar unde e intrarea la Biserică. Mi-a plăcut foarte mult, mai ales modul de comunicare din grup. Între timp, tata a avut o boală foarte serioasă, dezlipire de retină, şi era într-o perioadă în 1987 – 1988 când medicul a spus că trebuie făcută a şaptea operaţie pentru a-şi menţine vederea. Tata a ajuns în Germania, operaţia a reuşit şi în zilele acelea am trăit o perioadă intensă din punct de vedere spiritual şi am simţit că Biblia începe să vorbească pentru mine. Am început să înţeleg verseturile pe care le-am citit în cercul de tineri şi m-am gândit să mă duc şi eu la Teologie alături de câţiva tineri care aveau aceeaşi intenţie”, rememorează Lakatos Gabriella.

Semn de la Dumnezeu

Zis şi făcut, însă calea de la teorie la practică s-a dovedit a fi mult mai grea decât se părea iniţial. După încă doi ani în care şi-a văzut visul irosit, tânăra de atunci a făcut o excursie în Ungaria, unde mărturiseşte că a primit semnul pe care îl aştepta de atâta timp de la Dumnezeu. „În 1988 mi-am depus dosarul la Universitatea de Teologie din Cluj şi cu zece zile înainte de examen am aflat că în anul respectiv nu se fac admiteri pentru femei. La Târgu-Mureş existau femei-preoţi şi nu am înţeles care era problema. În 1989 au anunţat două locuri disponibile pentru femei şi vreo cinci pentru băieţi. Concurenţa era foarte dură. M-am clasat a treia la examen, ceea ce m-a determinat să iau decizia să plec în Ungaria. Ajunsă acolo, la Budapesta, am intrat într-un muzeu şi deodată am văzut chipul lui Hristos, care era expus acolo. Mi-am spus atunci: „Doamne, dacă vrei să fiu preot, dă-mi un semn”. Când am ieşit din muzeu am văzut o femeie în vârstă care vindea tot felul de lucruri. Avea o cruciuliţă croşetată pe care am cumpărat-o, amintindu-mi ce zicea mama, că dacă vrei să ajuţi un sărac e bine să cumperi ceva de la el. După ce a împachetat cruciuliţa, doamna respectivă mi-a înmânat-o, nu înainte de a face semnul crucii cu crucea. Atunci am simţit semnul pe care îl aşteptam”, povesteşte preotul – femeie.

Admisă la Teologie, în 1990

Excursia la Budapesta sa dovedit afi de bun augur, anul următor Universitatea de Teologie din Cluj scoţând la concurs un număr record de locuri. „În 1990 am reuşit să intru. Erau opt locuri pentru femei şi eu am fost a treia, iar la băieţi au intrat 105 persoane. În anul trei, a venit un profesor din America, care ne-a predat Psihologie pastorală. Era ceva foarte nou pentru noi şi am organizat un grup de tineri cu care am fost la radio, la Cluj, unde două zile am făcut consiliere spirituală, alături de profesorul nostru, pentru oameni, la telefon. Mi-a plăcut mult ideea de a lucra cu oameni. Am organizat un grup de suport pentru alcoolici care doreau să se lasă de băutură, cu acelaşi profesor, iar în anul cinci am înfiinţat primul grup de suport pentru alcoolici la Târgu-Mureş”, îşi aminteşte Lakatos Gabriella.

Specializări la Semmelweis, Belfast şi Oxford

Au urmat specializări la universităţi din Budapesta, Irlanda de Nord şi Marea Britanie. „După absolvirea facultăţii am mai făcut cursuri timp de trei ani la Universitatea din Semmelweis, în Ungaria, unde am învăţat consiliere spirituală pentru preoţi. Era prin anii 2002-2004. Acum sunt şi preot de spital şi consilier spiritual. Zece ani am lucrat cu alcoolici, în timp ce am lucrat la Biserica Reformată de Jos din Târgu-Mureş. De asemenea, am mai studiat aproape o jumătate de ani în Belfast şi apoi la Oxfort, trei luni, tot în domeniul psihologiei şi consilierii pastorale”, povesteşte Lakatos Gabriella.

Al doilea semn de la Dumnezeu

În 1997, femeia – preot spune că Dumnezeu i-a mai dat un semn, conducerea celui mai important spital din judeţ luând decizia să angajeze un preot de altă religie decât cea ortodoxă. Era timpul ca Lakatos Gabriella, supraspecializată în străinătate, să facă ceea ce s-a pregătit atâţia ani: să acorde suport spiritual şi speranţă pacienţilor şi familiilor acestora. „La scurt timp după aceea, protopopul m-a rugat să accept postul de preot la spital. În 1997, conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă a decis că după preotul ortodox se mai poate angaja încă un preot de spital. Era ceva foarte nou, medicii nu ştiau ce trebuie să facă preotul şi uneori nici eu nu ştiam exact ce am de făcut. Nu aveam niciun fel de model, totul era bazat pe credinţa mea şi studiile mele. Biserica Reformată a avut un contract cu Ministerul Sănătăţii, prin care am putut să fiu angajată ca preot la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş. De asemenea, lucrez şi pe lângă Clinica de Oncologie. În primul rând, activitatea mea este axată pe bolnavi, dar trebuie să fiu alături şi de cadrele medicale şi chiar de familia bolnavilor. Duminică avem o slujbă de liturghie, în amfiteatrul spitalului, avem şi un grup de voluntari cu care facem şi vizite la domiciliu. Lucrez şi cu copii, îmi place să lucrez cu copii, să simt că pot fi de folos pentru ei şi pentru familiile lor”, explică Lakatos Gabriella.

Bucuria de a ajuta semenii

Întrebată care este principala satisfacţie a activităţii sale, femeia – preot spune că simte o bucurie divină atunci când oamenii pun în aplicare învăţăturile biblice. „Îmi place mult să ajut oamenii care au nevoie de ajutor şi când văd că bolnavul e mulţumit, liniştit sufleteşte, când a înţeles mesajul din Sfânta Scriptură şi când după liturghie oamenii încep să pună în practică învăţăturile, când spun rugăciuni, simt o mare satisfacţie. Cine are nevoie de serviciile mele, mă poate găsi la etajul 1, unde avem o cameră a preoţilor, unde suntem acolo după-masa şi seara. De asemenea, pot fi găsită şi telefonic, la numărul 0746-091.941”, conchide Lakatos Gabriella.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO: ”Marș pentru Viață”, la Sărmașu

Distribuie O nouă ediție a evenimentului ”Marșul pentru Viață”, organizat de Biserică Ortodoxă Sărmașu, Fundația …

0 comentarii

  1. Numai bine, Gabi! Omul potrivit la locul potrivit. Dumnezeu sa te binecuvanteze si sa te ocroteasca.

  2. Felicitari, Gabi! Dumnezeu sa te ocroteasca si sa binecuvanteze toata viata si munca ta! Avem nevoie mare de astfel de oameni cu suflet si devotament!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.