Lucreţia Dogaru: „Viaţa mea este universitatea!” Invatamant
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 965 Vizualizări

Lucreţia Dogaru: „Viaţa mea este universitatea!”

Cotidianul „Zi de Zi” vă prezintă un interviu acordat publicaţiei noastre de prof. univ. dr. Lucreţia Dogaru, titularul disciplinelor Teoria Generala a Dreptului şi Dreptul Mediului, la specializarea Drept din cadrul Universităţii „Petru Maior” din Târgu-Mureş. Prof. univ. dr. Lucraţia Dogaru este autoarea a opt cărţi de specialitate, dintre care cele mai importante tiluri sunt „Regimul juridic al pădurilor”, „Codul silvic român – prezentare evolutivă” şi „Norma juridică şi interpretarea ei”, care este şi cel mai recent volum, publicat în anul 2013 la Editura Universităţii din Kosice, Slovacia, împreună cu prof. univ. Gheorghe Mihai, cadru universitar la Universitatea de Vest din Timişoara.

Reporter: Care sunt începuturile carierei dumneavoastre universitare?

Prof. univ. dr. Lucreţia Dogaru: Privind retrospectiv trebuie să remarc mai ales contextul anilor 1994 în care mi-am îndreptat primii pași către învățământul universitar. Erau ani în care învățământul românesc trecea prin mari transformări, iar orașe precum Târgu-Mureș porneau pe drumul unei dezvoltări instituționale fără precedent. Existând o asemenea deschidere am început iniţial colaborarea cu mediul universitar mureşean în calitate de consilier juridic pe centrele universitare locale și concomitent, sub influența unei școli superioare dominate de personalități marcante, precum primul meu conducător de doctorat de la Universitatea „Babeş Bolyai” din Cluj Napoca, am intrat cu îndrăzneală, puțină naivitate și în același timp siguranța în mediul universitar, unde și azi îmi desfășor activitatea: Universitatea „Petru Maior” din Târgu-Mureș. În al doilea rând, subiectiv vorbind, activitatea mea corespundea pornirilor interioare de a lucra cu studenții, reprezentanții generațiilor care azi au un cuvânt de spus în construcția României. Este o experiență inedită și plină de satisfacții.

Rep.: Ce momente importante vă definesc cariera?

L.D.: Referitor la cele mai importante momente care îmi definesc cariera, cu siguranță unul dintre repere îl constituie susținerea doctoratului în anul 2002, precum și dobândirea titlului didactic de profesor universitar în anul 2008. Aceste momente deși le enumăr repede, ele sunt încărcate de emoții, de multa muncă dar şi de contexte plăcute. Sunt încărcate și prin consecințele acestora, deoarece în ambele situații deschiderea către lumea academică s-a consolidat, dar și deschiderea către știință. Este important de știut, că subiectele abordate chiar interdiciplinar de-a lungul acestei cariere s-au focalizat asupra aspectelor juridice care grevează teoria dreptului si mediul înconjurător. Dealtfel, în prezent sunt titularul disciplinelor Teoria Generala a Dreptului şi Dreptul Mediului, la specializarea Drept din cadrul universității.

Rep.: Care sunt satisfacţiile profesiei dumneavoastră?

L.D.: Nu ştiu dacă într-un răspuns aş putea să spuncare sunt aceste satisfacţii pentru că viaţa mea este universitatea, viaţa mea sunt studenţii şi colaborarea cu colegii mei în materie didactic şi universitară şi vreau să vă spun că fac lucrul acesta cu pasiune şi nu concep o altă profesie sau altă înclinaţie a mea, decât munca universitară. Sunt prezentă la toate manifestările ştiinţifice studenţeşti şi nu numai, conferinţe naţionale şi internaţionale

Rep.: În viziunea dumneavoastră, care sunt perspectivele în prezent asupra învățământului românesc și a celui din Târgu-Mureș în special?

L.D.: Domeniul juridic nu va dispărea niciodată, fiind la fel de necesar pentru societate, precum hrana pentru om. Ca urmare, perspectivele învățământului juridic universitar sunt constante, chiar dacă modificări se produc și se vor mai produce la nivelul centrelor universitare și comunităților locale. Pe această linie pot exista numeroase dezbateri. Un randament adecvat și o stabilitate reală poate fi construită doar în comunitățile cu tradiție, dar și acolo unde aceste comunități prin pârghii specifice își impulsionează locașurile de învățământ. Ambele condiții sunt necesare. Orașul nostru se găsește din acest punct de vedere într-o metamorfoză care, dacă se va încheia cu succese evidente, va aduce câștiguri tuturor celor implicați: atât resursei umane studenților și absolvenților cât și comunității locale organizate.

Rep.: Ce considerați că trebuie să caracterizeze învățământul în prezent pentru a avea longevitate?

L.D.: Trei chestiuni principale trebuie cumulativ îndeplinite: motivarea profesorilor, internaționalitate, cercetare și adaptare.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE