Prefectul Grosu reaminteşte: “Marşul secuilor, ilegal!” Politic
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 140 Vizualizări

Prefectul Grosu reaminteşte: “Marşul secuilor, ilegal!”

Prefectul judeţului Mureş, Corneliu Grosu, i-a acuzat de manipulare sâmbătă, 8 martie, cu ocazia unei conferinţe de presă, pe organizatorii evenimentelor comemorative din 10 martie de la Târgu-Mureş, şi a lansat un apel către populaţia municipiului să nu participe la mitingul secuilor pentru care autorităţile locale nu au acordat niciun aviz faborabil.

Izsak Balazs, declaraţii “periculoase” şi “confuze”               

Corneliu Grosu s-a arătat deranjat de o declaraţie dată de Izsak Balazs, liderul Consiliului Naţional al Secuilor (CNS), principalul organizator al evenimentului din 10 martie, care ar fi afirmat agenţiei MTI că marşul secuilor a fost autorizat. Prefectul judeţului Mureş a catalogat declaraţiile liderului CNS ca fiind tendenţioase, periculoase şi provocatoare de confuzie. “Am luat la cunoştinţă faptul ca domnul Izsak Balazs, principalul organizator al evenimentelor din 10 martie 2014 de la Târgu-Mureş a declarat agenţiei MTI faptul că “a primit un răspuns din partea prefectului judeţului Mureş prin care i-a comunicat faptul ca hotărârea Primăriei de anulare a marşului excede limitele de competenţă a prefectului şi că el prin asta înţelege că decizia Primăriei este ilegală şi că marşul poate avea loc”. Aceste afirmaţii şi interpretări sunt neadevărate, tendenţioase, periculoase şi creează în mod voit confuzie în rândul populaţiei din municipiul Târgu-Mureş”, a precizat Corneliu Grosu.

Cereri respinse de Primărie şi Tribunal

Prefectul judeţului Mureş a rememorat firul evenimentelor, începând cu solicitarea Asociaţiei Siculitas de autorizare a marşului adresată Primăriei Târgu-Mureş până la decizia Tribunalului Mureş care a respins cererea Asociaţiei Siculitas. “Prin dispoziţie a primarului municipiului Târgu-Mureş nu a fost aprobată desfăşurarea niciunui marş pe străzile din municipiul Târgu-Mureş în ziua de 10 martie. Urmare analizei efectuate în Comisia de avizare a manifestărilor publice, conducerea municipiului a avizat pozitiv manifestarea comemorativă şi nu a avizat marşul solicitat de organizatori. Aceste hotărâri au fost comunicate domnului Balazs Iszak şi Asociaţiei Siculitas prin adresa nr. 1742 din 17 februarie 2014 unde textual se precizează „s-a aprobat organizarea acţiunii comemorative” şi „nu se aprobă desfăşurarea marşului pe raza municipiului Târgu-Mureş”. Asociaţia Siculitas prin reprezentant Izsak Balazs a solicitat în contradictoriu cu pârâtul Primăria municipiului Târgu-Mureş, dr. Dorin Florea, prin procedura ordonanţei preşidenţiale, citez din Sentinţa Tribunalului Târgu-Mureş, „modificarea deciziei comunicată prin adresa nr. 1742 din 14 februarie 2014 prin care nu a fost aprobat desfăşurarea marşului pe raza municipiului Târgu-Mureş”. Prin Sentinţa nr. 996 din 2014 Tribunalul Mureş secţia contencios Administrativ şi Fiscal hotărăşte în numele legii: „respinge cererea de ordonanţă preşedenţială formulată de reclamanta Asociaţia Siculitas în contradictoriu cu Primăria Târgu-Mureş ca fiind inadmisibilă.”  În consecinţă, marşul nu a fost autorizat nici de către instanţă”, a arătat Corneliu Grosu.

“În concluzie, marşul nu este autorizat”

Totodată, prefectul judeţului Mureş a explicat că instituţia pe care o reprezintă “nu poate să supună controlului de legalitate un document de corespondenţă între două instituţii, ci doar dispoziţia primarului sau o eventuală hotărâre a Consiliului Local” şi a reamintit că organizarea marşului este ilegală. “În concluzie, marşul nu este autorizat în Târgu-Mureş în ziua de 10 martie 2014 nici de Primăria Târgu-Mureş, nici de către instanţa de judecată şi nici de către Prefectura Mureş. Orice acţiune de această natură este ilegală şi va fi sancţionată potrivit legii. Fac apel la întreaga populaţie a municipiului Târgu-Mureş să nu se lase antrenată în acţiuni ilegale, să nu participe sub nicio formă la asemenea manifestări interzise şi să nu dea curs zvonurilor neadevărate şi extrem de periculoase. Comportamentul civic responsabil şi în deplină legalitate trebuie să ne caracterizeze pe toţi locuitorii municipiului Târgu-Mureş şi în ziua de 10 martie”, a conchis Corneliu Grosu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE