Fenomenul TED prinde contur la Târgu Mureş Social
  • I.T
  • 0 comentarii
  • 429 Vizualizări

Fenomenul TED prinde contur la Târgu Mureş

Dacă fenomenul TED,  menit să promoveze ideile care merită să fie răspândite a prins contur la Reghin  de câţiva ani, şi Târgu Mureşul începe să „mişte” pe harta TED din România, primul pas fiind TEDxTârguMureş Live din 18 martie din Cafe Zanza.  Despre TED ne-a vorbit curatorul TEDxTârguMureş, Johann Stan.

Reporter : Cine este Johann Stan ?

Johann Stan : Sunt originar din Târgu Mureş, doctor în informatică şi pasionat de idei care pot avea un impact pozitiv asupra unei comunităţi. Sunt absolvenet al Liceului Bolyai din Târgu Mureş în 2003, am terminat studiile în Franţa, unde am lucrat în mediul academic şi industrial, iar în momentul actual trăiesc la Washington.

Rep. : Când ai făcut pasul spre străinătate ?

Johann Stan : În 2003, imediat după examenul de bacalaureat. Am urmat  o şcoală de inginerie la Lyon unde există o filială numită Eurinsa, cu specificitatea că 30% din studenţi vin din alte ţări. Mi-am imaginat că acest lucru îmi va permite să am prieteni în fiecare ţară din Europa, aşa că nu am ezistat nici o clipă să fac acest pas  o dată admis. Un alt motiv a fost faptul că această filială este generalistă şi după bacalaureat nu am avut încă o idee foarte precisă despre ce vreau să devin şi în ce domenii pot fi creativ si foarte bun, lucruri esenţiale pe piaţa muncii de azi.

Rep. : Ce a reprezentat Franţa şi sistemul de învăţământ de acolo ?

Johann Stan : În primul rând am aflat răspunsul la întrebarea precedentă şi am ales să fac inginerie informatică ca specializare. Am descoperit un sistem de învăţământ extrem de flexibil şi performant, unde toate proiectele se fac în echipă. Mai mult însă, cei 10 ani petrecuţi acolo mi-au permis să cunosc socieatea şi cultura franceză în profunzime începând de la sistemul de valori până la mentalitatea oamenilor.

Rep. : Care au fost momentele importante ale prezenţei tale în Franţa ?

Johann Stan : Prima a fost terminarea cu succes a unui stagiu de pregătire de conducător metro la Lyon, job ce am făcut timp de trei ani în paralel cu studiile. Apoi finalizarea studiilor de inginerie şi de doctorat bineînțeles. Au fost  trei ani minunaţi petrecuţi ca cercetător la Bell Labs.

Rep. : A urmat trecerea oceanului. Care a fost motivaţia ?

Johann Stan : S-a întâmplat anul trecut. Cred că după 10 ani, am avut nevoie de o schimbare. Spiritul antreprenorial care l-am observat la prietenii mei din SUA m-au inspirat şi am decis să vin aici,  să pot trăi zilnic într-un mediu asemănător. În Franţa se discută foarte multă politică în baruri, restaurante. În SUA mereu auzi discuţii despre startupuri, idei, acţiune. Oamenii au spiritul ăsta de avea un impact în comunitate, oricât de mică ar fi asta.

Rep. : Ce faci în momentul de faţă ?

Johann Stan : Sunt cercetător în bioinformatică la NIH (National Institutes of Heath, lângă Washington). Specializarea mea este analiza semantică a documentelor cu conţinut medical. De exemplu, să extragi automat toate cuvintele dintr-un text care sunt nume de medicamente.

Rep. : Când şi cum s-a întămplat întâlnirea ta cu fenomenul TED ?

Johann Stan : TED (tehnologie, divertisment, design) este o conferinţă anuală care se ţine din 1984 în California. Moto-ul TED – idei care merită să fie răspândite – aduce pe o scenă oameni de ştiinţă, oameni de afaceri, politicieni, artişti, muzicieni şi ingineri. Speakerii au multe în comun: idei geniale, influenţa necontestată în domeniile lor de activitate şi abilitatea de a vorbi într-un mod simplu despre lucruri sofisticate. Video-urile TED sunt distribuite gratuit prin intermediul TED.com, iar din 2009 sunt organizate evenimente TEDx la nivel internaţional. Prima conferinţă TEDx la care am participat a fost organizată de universitatea pe care am terminat-o (TEDxInsa, în 2012). Am fost deja un mare iubitor a videourilor TED, dar atunci a fost primul meu contact real. Am ascultat nişte discursuri foarte bine pregătite, cu un storytelling autentic şi cu un conţinut foarte inspirant. După conferinţă, am început să urmăresc mult mai atent tot ce face TED şi am participat la încă două TEDxuri din Franţa. După aceste conferinţe am început să mă interesez dacă există fenomenul TEDx în România şi am avut surpriza plăcută că în zona noastră există Reghinul, Clujul şi Sibiul care au organizat deja. Din motive necunoscute, la Târgu Mureş se pare că încă nu s-a ţinut, motiv pentru care am început imediat să fac demersurile pentru obţnerea licenţei.

Rep. : Eşti curator  TEDx TârguMureş. Ce sarcini îţi conferă acest statut ?

Johann Stan :  Sarcina mea principală este coordonarea echipei locale şi asigurarea că toate regulile TEDx sunt respectate. Entuziasmul membrilor echipei (Elena Polyarush, Raul Tamaş, Dumitru Rădoiu, Kiss Csilla, Ferenczy Anna, Nagy-Korodi Annamária, Nagy Timea, Rezi Csenge, Paula Năsălean, Bodó Elöd Barna, Gál Sándor) face ca lucrurile să avanseze foarte rapid. Credem în puterea ideilor, a cunoaşterii, a speranţei şi a progresului, în capacitatea acestora de a schimba lumea, de a uni şi inspira pentru un viitor mai bun. Obiectivul nostru este să aducem mai aproape acest viitor, oferindu-le unor renumiţi oameni de ştiinţă, oameni de afaceri, oameni de artă şi altor activişti români şi străini ocazia de a-şi împărtăşi ideile. Suntem de exemplu singurul oraş din România în afara Bucureştiului care organizăm retransmisia în direct a conferinţei TED din Vancouver (TEDxTârguMureşLive). Pentru evenimentul principal din 4 octombrie, sarcina mea principală constă în construirea unui program care să fie reprezentativ pentru oraş. Medicina de exemplu trebuie să facă parte din program.

Rep. :  Pe 18 martie TEDxTârgu Mureş poposeşte la Zanza. Ce aduce el publicului ?

Johann Stan : Retransmisia în direct a conferinţei din Vancouver. Pentru a sărbători aniversarea de 30 de ani de TED (prima conferinţă TED a avut loc în 1984), s-a pregătit un program extrem de interesant, avănd ca speaker pe Bill Gates, Charmian Gooch sau Michel Laberge).De asemenea, cei prezenţi vor putea să facă cunoştinţă cu Vlad Fiscutean, reghinean de origine, ambasador TED şi singurul român care a vorbit pe o scenă TED. Este o ocazie unică. Moderatorul evenimentului va fi actorul Nicu Mihoc. Din program va face parte şi un quizz despre TED, câştigătorul urmând să primească o invitaţie pentru evenimentul din octombrie.

Rep. : Care sunt beneficiile prezenţei la un eveniment TED, precum cel de la Târgu Mureş ?

Johann Stan : Extrem de multe şi aici vorbesc din propria experienţă (am fost la 5 TEDx-uri deja). Ai o ocazie unică de a cunoaşte oameni extraordinari din oraşul tău şi să fii inspirat de conferenţiari. Aici poate fi vorba de o descoperire ştiinţifică, de o poveste personală sau de o idee care a avut impact asupra comunităţii. Toate aceste tipuri de prezentare vor face parte din programul din octombrie.

Rep. : O invitaţie pentru târgumureşeni să vină la evenimentele TEDx Târgu Mureş

Johann Stan : Regulile TED ne permit o audienţă de maxim 100 persoane, deci va trebui să facem o selecție. Eu vă invit să ne urmăriți pe pagina Facebook (https://www.facebook.com/TEDxTarguMures)  şi pe site (www.tedxtargumures.com). Aplicaţile pentru evenimentul din octombrie vor fi deschise la începutul lui august. Promit un program de calitate şi care vă va inspira să faceţi primul pas spre realizarea unui vis personal.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE