- teodora.mindru
- 0 comentarii
- 362 Vizualizări
Universitatea de Medicină şi Farmacie e liberă de fumat
10 martie 2014Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu-Mureş e liberă de fumat printr-o mişcare cu o serie de acţiuni care promovează cercetarea, prevenţia şi politica fumatului, toate cu scopul principal de conştientizare a pericolului tutunului. Cei peste 4.300 de studenţi ai Universităţii vor fi chestionaţi şi evaluaţi cu privire la obiceiul fumatului, iniţiatorii proiectului subliniind că în lupta contra fumatului corpul medical are o responsabilitate socială majoră.
„Medicul fumător nu este pregătit să dea sfaturi”
Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu-Mureş, Fundaţia Procardia şi Davidson College din Statele Unite ale Americii iniţiază mişcarea „Universitatea de Medicină liberă de fumat”, în săptămâna 10-14 martie organizându-se activităţi de informare sub egida „Săptămânii Universităţii Medicale libere de fumat”. „Este vorba despre o colaborare dintre Davidson College din Statele Unite ale Americii, Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu-Mureş şi Fundaţia Procardia. Proiectul include cercetare, prevenţie şi politică şi în domeniul fumatului. În cadrul proiectului, avem această acţiune „Universitatea de Medicină liberă de fumat”, care, de fapt, ţinteşte toate cele scopuri, inclusiv influenţarea factorilor de decizie, a spus prof. dr. Abram Zoltan, directorul proiect.
Prevalenţa fumatului la corpul medical este de 43%, ceea ce înseamnă, potrivit coordonatorilor proiectului, că medicul fumător nu este suficient de pregătit pentru a da sfaturi în privinţa abandonării fumatului. Astfel, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a focalizat atenţia asupra prevenirii fumatului la medici prin punerea accentului pe studenţii la medicină, considerând că neînceperea fumatului la studenţi este cheia scăderii fumatului la medici. „Statisticile arată că prevalenţa fumatului la corpul medical şi la personal în această zonă a Europei, poate începând din Italia către centrul şi estul Europei, depăşeşte prevalenţa fumatului la populaţia generală. Spre exemplu, prevalenţa fumatului în ţara noastră este 36% la populaţia generală şi 43% la corpul medical, cu unele zone care o prevalenţă şi mai ridicată. Medicul fumător nu este pregătit suficient pentru a da sfaturi în privinţa abandonării fumatului, medicul şi în special cadrul universitar care fumează este un model pentru studenţi, pentru medicii tineri. În plus, sănătatea corpului medical suferă în aceeaşi măsură de consecinţele fumatului ca şi populaţia generală. Dorinţa de abandonare a fumatului la medici este foarte ridicată. Aproximativ 70-80% doresc să abandoneze, însă 2-3% reuşesc, deci abandonarea este foarte dificilă din cauza dependenţei puternice. Din anul 2005, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a focalizat atenţia asupra prevenirii fumatului la medici prin punerea accentului pe studenţii la medicină, considerând că neînceperea fumatului la studenţi este cheia scăderii fumatului la medici. Astfel, a iniţiat un studiu orientativ la nivelul studenţilor din anul III la medicină în toate statele care sunt afiliate la OMS. Din patru continente, 51 de ţări au făcut această evaluare până în anul 2009. Cunoaştem concluziile acestora. Se pare că şi România a făcut acest studiu, dar nu am văzut niciun rezultat. Deci, unul dintre scopurile noastre, pe lângă evaluarea obiceiului fumatului, este colectarea datelor necesare pentru a ne putea compara cu ceea ce există în lume”, a precizat prof. dr. Kikeli Pal Istvan, coordonatorul proiectului şi preşedintele Fundaţiei Procardia.
Prima universitate cu o astfel de mişcare
Universitatea de Medicină şi Farmacie este prima universitate din ţară care porneşte o astfel de mişcare, iar iniţiatorii şi-au propus să reuşească să motiveze cât mai mulţi studenţi să se implice atât ca voluntari, cât şi în munca de cercetare. „Dorim să organizăm acţiunea pentru toţi studenţii Universităţii, de la toate specializările, împreună cu ligile studenţilor pentru a avea o intervenţie şi a lua măsuri. Toţi au dreptul de a-şi cunoaşte riscul la care se expun prin fumat. Estimăm ca peste 5 ani, din nefericire, rata mortalităţii să crească pe plan mondial de la 4-5 milioane la 8-9 milioane de persoane. Prin această evaluare conştientizăm riscul fumatului. Deja studenţii au început să completeze chestionarul foarte detaliat. Noi dorim să pornim o mişcare pe plan naţional şi suntem prima universitate medicală care a propus acest lucru. Am prelucrat metodologia şi am trecut la fapte. O altă realizare este că această săptămână s-a declarat de către conducerea Universităţii „Săptămâna Universităţii Medicale libere de fumat” şi de acum înainte, în fiecare an, vom avea o astfel de săptămână”, a continuat prof. dr. Kikeli Pal Istvan.
Studenţii Universităţii, receptivi
Deja o mare parte dintre studenţii Universităţii s-au prezentat la şedinţe şi sunt interesaţi de voluntariat şi cercetare. „Colegii noştri au fost destul de receptivi şi s-au prezentat în număr mare la şedinţele cu domnul profesor Kikeli. Ei se arată interesaţi pe viitor de voluntariat şi cercetare. Alături de colegii noştri de la seria maghiară sperăm să ducem la bun sfârşit această acţiune, pentru că este important ca studenţii în medicină să realizeze riscurile fumatului. Momentan nu avem o statistică a studenţilor Universităţii care fumează, pentru că de acest aspect ne ocupăm în această săptămână, prin intermediul chestionarelor”, a povestit Mihaela Ursache, reprezentanta Ligii Studenţilor din Târgu-Mureş.
- Etichete:
- fumat
- procardia
- targu mures
- umf
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu