Home / Politic / Organizatorii marşului ilegal, sancţionaţi doar peste 6 luni?!

Organizatorii marşului ilegal, sancţionaţi doar peste 6 luni?!

Distribuie

 

Declaraţie surprinzătoare în cazul marşului secuiesc ilegal de luni, 10 martie, din centrul municipiului Târgu-Mureş. Organizatorii evenimentului, reprezentanţii Asociaţiei Siculitas, dar şi participanţii care au încălcat prevederile legii, pasibili de sancţiuni abia după şase luni. Anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Mureş, care a precizat, pentru cotidianul „Zi de Zi”, că autorităţile au la dispoziţie o jumătate de an pentru a-i identifica şi sancţiona pe cei care au încălcat legea în timpul evenimentelor de alaltăieri.

De asemenea, reprezentantul Jandarmeriei a afirmat că „Incidente majore nu au fost”, opinia acestuia fiind contrazisă de reprezentanţi ai altor autorităţi. „După părerea mea – şi am făcut o analiză exhaustivă a situaţiei strict pe legea în vigoare – s-au încălcat în mod flagrant prevederile mai multor legi”, a fost de părere Valentin Bretfelean, şeful Poliţiei Locale Târgu-Mureş. „Au fost acţiuni şi au fost manifestări antistatale, antiromâneşti, segregaţioniste, şovine, scandând lozinci cu cuvinte grele adresate românilor, adresate statului român, autorităţilor române din Bucureşti şi Târgu-Mureş”, a declarat Corneliu Grosu, prefectul judeţului Mureş. „Dacă Jandarmeria nu se ocupă doar de pensionarii care demonstrează la Pungeşti ar trebui să ia măsuri urgente”, a susţinut Aurelian Sabău Pop, consilier local.

„Plimbarea civică”, transformată în marş ilegal

Deşi principalul organizator al evenimentului, Izsak Balazs, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, a asigurat public, la finalul ceremoniei de comemorare a martirilor secui executaţi la 10 martie 1854, că deplasarea celor aproape 4.000 de persoane de la Monumentul Secuilor Martiri către sediul Prefecturii va fi o „plimbare civică”, majoritatea participanţilor au încălcat promisiunea liderului lor. „După depunerea coroanelor, vom merge într-o plimbare civică, ne vom duce în centrul oraşului toţi. Rog pe toată lumea, conform înţelegerii, circulaţia nu e oprită”, a spus Izsak Balazs. „Vom merge înainte paşnic, pe trotuar, până la Prefectură. Nimeni nu se va opri acolo şi cu demnitate şi în pace fiecare merge acasă”, a mai promis preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc.

Ameninţări cu sabia către un conducător auto, scandări antiromâneşti, îmbrânceli cu reprezentanţii Jandarmeriei, petarde şi ocuparea carosabilului sunt doar câteva din faptele care au caracterizat „plimbarea civică” a secuilor către Prefectură.

Reprezentat Jandarmerie: „Avem şase luni de zile la dispoziţie”

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Mureş, Daniel Manea, a afirmat, la solicitarea cotidianului „Zi de Zi”, că deocamdată este prematur să se discute despre sancţiuni, dând de înţeles că ancheta pentru stabilirea vinovaţilor pentru încălcarea legii în cazul marşului ilegal ar putea dura chiar şase luni. „Deocamdată este prematur să vorbim de sancţiuni, conform Legii 60, noi avem vreo şase luni de zile la dispoziţie pentru identificarea persoanelor care au încălcat legea şi bineînţeles se vor lua măsurile legale, dar e prematur acum să povestim. Ne trebuie imagini şi trebuie să le adunăm”, a declarat Daniel Manea. „Incidente majore nu au fost”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Mureş.

Blocarea traficului auto, „omisă” în comunicat

De asemenea, într-un comunicat remis mass media, Biroul de presă al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Mureş minimalizează gravitatea faptelor comise la mitingul ilegal de luni. De exemplu, în document se afirmă că „La un moment dat participanţii la defluire au încercat să părăsească trotuarul şi să pătrundă pe carosabil”, fapt demontat lesne de imaginile surprinse de „Zi de Zi”, în care numeroşi participanţi la marş se deplasau pe carosabil blocând astfel circulaţia auto, la aproximativ 100 de metri distanţă de Palatul Culturii. „Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Mureş, în cooperare cu Gruparea de Jandarmi Mobilă Târgu-Mureş şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Mureş, au asigurat măsurile de ordine şi siguranţă publică pe timpul desfăşurării adunării publice de comemorare a martirilor secui executaţi în data de 10 martie 1854, organizată de Asociaţia Siculitas prin preşedintele Izsak Balazs, în ziua de 10 martie 2014. Defluirea participanţilor de la acest eveniment a avut loc pe trotuar, circulaţia auto desfăşurându-se normal. La un moment dat participanţii la defluire au încercat să părăsească trotuarul şi să pătrundă pe carosabil. Forţele de ordine au repus cetăţenii pe trotuar pentru a nu se întâmpla accidente rutiere pe timpul defluirii. Nu s-au înregistrat victime din partea forţelor de ordine sau din partea celor ce defluiau”, se precizează în comunicatul de presă al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Mureş.

Şeful Poliţiei Locale cere sancţiuni

În opinia şefului Poliţiei Locale Târgu-Mureş, Valentin Bretfelean, marşul secuilor de luni seara a fost ilegal, iar organizatorii evenimentului trebuie traşi la răspundere de organele abilitate. „După părerea mea – şi am făcut o analiză exhaustivă a situaţiei strict pe legea în vigoare – s-au încălcat în mod flagrant prevederile mai multor legi. Consider că organizatorii evenimentului trebuie traşi la răspundere pentru modul în care au gestionat această situaţie, deoarece nu poate fi invocată situaţia în care a fost un marş spontan. Anterior derulării evenimentului, pe mai multe canale media de limba maghiară, manifestanţii, participanţii la acţiunea de comemorare, au fost îndemnaţi să se îndrepte spre centrul Târgu-Mureşului”, a declarat Valentin Bretefelean.

„În cadrul marşului s-au înregistrat incidente grave”

Totodată, directorul executiv al Poliţiei Locale Târgu-Mureş a afirmat că în timpul marşului au fost înregistrate incidente grave, contrazicând practic afirmaţiile purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Mureş. „În cadrul marşului s-au înregistrat incidente grave, de agresare a jandarmilor, s-au înregistrat persoane cu arme asupra lor, lucru interzis total de către lege, au fost aruncate pietre şi petarde asupra jandarmilor, s-au strigat lozinci, din nou, anticonstituţionale, autonomist secesioniste, s-a blocat centrul oraşului, o cale de acces şi însăşi participarea, deplasarea pe trotuar este ilegală deoarece legea prevede că orice cale de acces care este blocată în mod ilegal de către o manifestare publică trebuie sancţionată ca atare. Pe viitor vreau să îi rog pe târgumureşeni să nu răspundă la asemenea provocări. De altfel, şi aseară cei care au fost agresivi şi au devenit radicali, nu au fost din fericire cetăţeni ai Târgu-Mureşului, ci persoane venite din alte localităţi sau din alte ţări, sub cupola, acoperirea unor organizaţii care îşi desfăşoară ilegal, după părerea mea, activitatea în România. În calitate de şef al Poliţiei Locale, pun la dispoziţia structurilor abilitate toate dovezile necesare pentru a se lua măsurile legale care se impun”, a arătat Valentin Bretfelean.

Cetăţeanul cu sabia scoasă, pasibil la doi ani de închisoare

Membru în comisia de avizare a evenimentului, consilierul local Olimpiu Sabău Pop a reamintit faptul că s-a opus autorizării marşului şi a solicitat organelor abilitate să ia măsurile legale care se impun. „Eu m-am opus la autorizarea marşului pentru că ştiam că degenerează”, a explicat Olimpiu Sabău Pop, care e de profesie jurist. „Potrivit articolului 372, litera a, din Noul Cod Penal, fapta de a purta fără drept, la adunările publice, manifestări cultural-sportive, în locuri special amenajate şi autorizate ori agrement sau în mijloace de transport în comun cuţitul, pumnalul, boxul sau alte asemenea obiecte fabricate sau confecţionate anume pentru tăiere, înţepare sau lovire se pedepseşte cu închisoarea de la trei luni la un an. Simpla purtare a sabiei este infracţiune! Iar folosirea atrage agravanta de la alineatul 2, care este sancţiune de la şase luni la doi ani!Plus că mai e o infracţiune de tulburare a liniştii şi ordinii publice. Dacă Jandarmeria nu se ocupă doar de pensionarii care demonstrează la Pungeşti ar trebui să ia măsuri urgente… cam asta ar trebui să facă”, a arătat consilierul local, rugat să precizeze ce sancţiuni riscă participantul la marş care şi-a scos, ameninţător, sabia din teacă.

De asemenea, Olipiu Sabău Pop a lăsat să se înţeleagă că aşteaptă, în termen destul de scurt, un raport prin care Jandarmeria să anunţe măsurile luate împotriva celor care au încălcat legea luni. „O să cer Comisiei să evaluăm evenimentul iar Jandarmeria să ne comunice măsurile luate. Oare jandarmul care a fost lovit trebuie să vizioneze o casetă video ca să constate că a fost lovit?”, a mai spus consilierul local.

Prefectul cere interzicerea marşurilor antiromâneşti

Prefectul judeţului Mureş, Corneliu Grosu, a menţionat că asemenea evenimente care conţin revendicări ale teritoriilor româneşti ar trebui interzise prin lege. „Plimbări prin oraş cu steaguri şi cu solicitări din acestea de rupere a pământului românesc în Târgu-Mureş nu trebuie să se mai întâmple niciodată. Autorităţile de data aceasta – pe un fundament legal care nu există acum şi care trebuie creat – trebuie să interzică astfel de manifestări”, a precizat Corneliu Grosu. „La Monumentul Secuilor Martiri, cât şi pe parcursul mişcării maselor de oameni dinspre locaţie spre centrul oraşului, acţiunile s-au dovedit a fi de departe convergente comemorării, au fost acţiuni şi au fost manifestări antistatale, antiromâneşti, segregaţioniste, şovine, scandând lozinci cu cuvinte grele adresate românilor, adresate statului român, autorităţilor române din Bucureşti şi Târgu-Mureş”, a mai spus prefectul judeţului Mureş.

Petiţia secuilor, trimisă prin e-mail

Deşi organizatorii mitingului ilegal de luni au anunţat că vor depune o petiţie către Guvern la biroul Prefectului, Corneliu Grosu a arătat că nu a primit niciun document scris, ci doar un simplu e-mail. „Se anunţa cu surle şi trâmbiţe, inclusiv de către organizatorul principal Izsak Balazs, că ne vom duce la Prefectură şi vom depune documente de protest la Guvern şi la preşedinte. Nu a venit nimeni, nu a depus nimic. De dimineaţa am fost informat că a venit pe e-mail un document cu tot felul de revendicări”, a explicat prefectul judeţului Mureş.

„Au fost mulţi oameni beţi”

Nu în ultimul rând, Corneliu Grosu a lansat câteva ironii la adresa participanţilor la evenimentul secuilor de alaltăieri. „Totul s-a transformat într-o parodie de solicitare a unor aşa-zise drepturi pe care unii şi le revendică de prin 1900 toamna, care au culminat cu un fâs”, a susţinut prefectul judeţului Mureş. „Au fost mulţi oameni beţi, aseară nu putea să plece un autobuz către un judeţ pentru că nu îl găseau pe unul care era beat prin boscheţi”, a completat Corneliu Grosu.

Izsak Balazs: „Majoritatea covârşitoare a fost paşnică”

Liderul Consiliului Naţional Secuiesc a declarat, pentru Agerpres, că incidentele au fost izolate şi provocate de reprezentanţi ai Organizaţiei 64 de Comitate, care s-au „infiltrat” printre participanţi. „Incidentele, chiar dacă sunt izolate, sunt absolut străine de obiectivele noastre. Vin nepoftiţi, se folosesc de popularitatea CNS, dacă ar organiza ei, n-ar avea nici zece participanţi. Unde se adună mii de oameni se pot infiltra tot felul de elemente care să facă asemenea gesturi, deci e foarte greu de prevenit. Nu ei au fost importanţi, majoritatea covârşitoare a fost paşnică, a răspuns solicitării organizatorilor, altfel nu am fi reuşit să golim centrul aşa repede”, a susţinut Izsak Balazs. „Eu nu am nicio relaţie cu Organizaţia 64 de Comitate, de la ziarişti am aflat că au fost incidente. Eu cred că responsabilitatea elemente, a unor participanţi care încalcă legea, e individuală, pe baza Legii 60/1991”, a mai spus preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Pe cine susține UDMR la alegerile pentru Primăria Târgu Mureș

Distribuie Adunarea Generală a UDMR Târgu Mureș a decis joi, 21 martie, ca organizația municipală …

0 comentarii

  1. Hai sa-ti dau eu un raspuns Lehel.
    Mars in Ungaria!
    Ce zici iti place?
    Probabil ca te simti jignit, ei bine si eu m-am simtit la fel atunci cand am auzit ce scandari au fost la manifestatia secuilor ( nu stiu cati dintre ei au fost cu adevarat secui).
    Vezi tu, Lehel, lozincile au fost scandate de cei 10 betivi impreuna cu cei 2000 de ” treji”, asa ca ……

  2. As dori sa-i atrag atentia domnului Alex Toth asupra unor greseli profesionale:

    1. Prima si cea mai mare greseala, domnule, este ca ati scris despre un eveniment la care in mod evident nu ati participat, sau cel putin nu pe toata durata a evenimentului.

    2. Cei care au participat pasnic nu pot fi sanctionati avand vedere ca nu au incalcat nici o lege.

    3. Cei care au facut scandal (40-50 de pers.) au fost membrii Organizaţia 64 de Comitate . Organizatorii nu au nici o legatura cu ecesti indivizi care in marea lor majoritate sunt extremisti veniti din ungaria ca sa participe la eveniment. Ei trebuiau sanctionate pe loc(poate cu o palma-doua din partea jandarmilor), ulterior nu se poate face mai nimic

    4. Nu cred ca genul acesta de afirmatie este obiectiva si profesionala: „Au fost mulţi oameni beţi” Multi e un termen relativ: 10 persoane beti e deja mult, mai ales daca nu pot sa se comoporte, dar cand este vorba de 2000 de participanti atunci cei 10 nu sunt caracteristic multimii. Si avand in vedere ca cel mai probabil nu a numarat exact numarul acestor persoane nimeni nu cred ca afirmatia aceste are ce cauta intr-un articol (care ar trebui sa fie) obiectiv. Inteleg ca e opinia domnului Corneliu Grosu, dar nu este corect sa preluati opinii, daca nu le comentati.

    Sper sa primesc un raspuns de la dumneavoastra si ca o sa corectati greselile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.