Popicele aspiră la familia sporturilor olimpice Sport
  • mihai.veres
  • 0 comentarii
  • 405 Vizualizări

Popicele aspiră la familia sporturilor olimpice

Arena de popice Electromureş din Târgu-Mureş va găzdui sâmbătă şi duminică un interesant duel internaţional de popice între reprezentativele României şi Serbiei, echipe U23 şi U 18, atât la masculin, cât şi la feminin. După festivitatea de deschidere, care are loc de la ora 9,30, reuniunile vor începe de la ora 10 în ziua de sâmbătă şi 8 în cea de duminică. Cele două reprezentative se pregătesc în vederea participării la Campionatul Mondial din luna mai, care se va disputa în Cehia, la Brno. Pe cele şase piste ale arenei mureşene, primele perechi care vor evolua vor fi două de la categoria băieţilor sub 23 de ani şi patru a celor de 18, după care vor urma, de la ora 12.00, la aceleaşi categorii perechile fetelor. Echipele sunt formate din câte opt jucători la 23 de ani şi câte 4 la 18 ani. La U 23 ani vor fi luate în considerare cele mai bune şase rezultate ale fiecărei echipe. După masă, de la ora 14 vor intra în concurs celelalte şase perechi la băieţi, urmaţi de la ora 16 de fete, cu câte două serii a câte trei sportivi.

A doua întâlnire se dispută duminică, în aceeaşi ordine, între orele 8 şi 16.

Motivele şi soluţiile regresului

Prezentă cu această ocazie la Târgu-Mureş, Maria Popescu, preşedintele Federaţiei Române de Popice-Bowling a explicat motivele pentru care această disciplină, a cărui campionat cuprindea mai multe zeci de echipe în urmă cu câţiva ani a ajuns să fie reprezentată de doar câteva centre unde se mai practică acest sport. „În primul rând, la noi nu se pune omul potrivit la locul potrivit. Chiar dacă am avut buni manageri la conducere, nu sunt oameni care au avut tangenţă cu fenomenul. Aceştia nu cunosc şi nu au implicarea necesară, inclusiv sentimentală, la fel ca un chirurg face o operaţie şi este cu gândul la altceva. Alt motiv este lipsa infrastructurii. Este inadmisibil ca o capitală să nu aibă o sală de popice. Personal, am discutat cu primarul Sorin Oprescu şi a fost surprins să afle acest lucru. S-a ajuns aici şi din interese personale, fiecare a căutat să ia ceva şi astfel bazele existente au ajuns pe mâna altora, care aveau alte interese. Un exemplu, cluburile Voinţa au dispărut din cauza nerespectării unei Hotărâri Guvernamentale care prevedea concesionarea unor terenuri pe durată nedeterminată şi au pus alţii mâna pe ele. Chiar dacă aceasta era în perioada comunismului, nu trebuia să stricăm ceea ce era bun”, este de părere Maria Popescu.

Soluţii viabile, vise îndrăzneţe

Preşedinta federaţiei este însă optimistă şi a propus soluţii pentru redresarea acestei discipline. „Popicele este un sport european care cuprinde 20 de federaţii, în comparaţie cu bowlingul, practicat în America şi îşi exercită influenţa, la fel ca şi în alte domenii. Prea puţin cunoscut, cei care intră în familia lor, ajung la concluzia că este un sport frumos, spectaculos, cerebral, care necesită multă pregătire. Extinderea poate fi obţinută în momentul în care ar deveni sport olimpic, iar cluburile existente să aibă parteneriate cu primăriile, sub forma CSM-urilor şi să atragem sponsori puternici, pentru investiţiile necesare creării infrastructurii. Am înaintat această propunere şi sunt şanse ca să aibă ecoul dorit. Pot fi găsiţi şi amatori care să practice popicele, la început ca divertisment, unii putându-se orienta spre performanţă”, este propunerea Mariei Popescu.

În prezent, majoritatea „temerarilor” care mai continuă în această disciplină sunt vechii practicanţi, disciplina fiind una longevivă, sau urmaşii acestora şi cei din anturajul lor.

Componenţa loturilor României pentru confruntarea cu Serbia este următoarea: U 23 masculin: Bogdan Tudorie, Vlad Nacu (ambii CFR Iaşi), Vlad Sabău, Emanoil Surd (ambii CSM Câmpia Turzii-CFR Cluj), Bogdan Iura (CFR Iaşi-Inter Petrila), Horia Davidescu (Fieni), Andrei Maxim (Unio Satu Mare) şi Szoverfi Levente (Electromureş Târgu-Mureş).

U 23 Feminin: Adina Sava, Bianca Bărdiţă (ambele CSM Corona Braşov), Violeta Stere, Ionela Matei (ambele Conpet Petrolul Ploieşti), Dalia Roman, Bokor Reka, Orban Kata şi Birtalan Antonia (toate Electromureş-Romgaz)

U 18 masculin: Fekete Hunor, Bogdan Balogh (ambii CFR Cluj-CSM Câmpia Turzii), Radu Balaban (CFR Iaşi-Petrila) şi Majos Daniel (Electromureş)

U 18 feminin: Loredana Vişan, Alice Vasile (ambele Conpet Petrolul Ploieşti), Erdos Renata şi Papp Gyopar (Electromureş-Romgaz).

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE