Dreptul de a alege, dezbătut la “Traian Săvulescu” Invatamant
  • admin
  • 0 comentarii
  • 123 Vizualizări

Dreptul de a alege, dezbătut la “Traian Săvulescu”

Ziua de 15 Martie marchează Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor, prilej de a organiza, în întreaga lume, manifestări care aduc în conştiinţa publică importanţa cunoaşterii şi protejării drepturilor oamenilor în calitatea lor de consumatori. Un segment important al categoriei de consumatori din care facem cu toţii parte sunt elevii, motiv pentru care Ministerul Educaţiei Naţionale, respectiv Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, în colaborare cu Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Mureş, au organizat Concursul Naţional pe teme de protecţia consumatorilor “Alege! Este dreptul tău!”.

“Urez cetăţenilor cât mai puţine incidente!”

Etapa judeţeană a Concursului a fost găzduită de Colegiul Agricol “Traian Săvulescu” joi, 13 martie, şi a reunit 35 de elevi de la şase licee din judeţ. Mureş. “Am avut un proiect amplu, organizând pe o parte informări la şcoli prin intermediul comisarilor din cadrul Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Mureş, susţinând şi câteva ore deschise, pe de altă parte am participat la organizarea  acestui concurs”, a declarat comisarul şef adjunct al instituţiei, jrs. Marcela Achim. “Această zi este una extrem de importantă pentru fiecare dintre noi. Prin intermediul Asociaţiei ne străduim să promovăm că fiecare cetăţean, în calitatea sa de consumator, are drepturi, dreptul de a alege, de a fi informat corect, complet şi precis”, a completat Marcela Achim, urând cetăţenilor cât mai puţine incidente cu operatorii economici. “Anul acesta am organizat a XII-a ediţie a acestui concurs, destinat elevilor din clasele IX-XI. Aceştia au susţinut o probă scrisă pe teme de legislaţie, după care au prezentat un eseu pe tema dreptului de a alege şi de a fi informat corect, complet şi precis”, a precizat Minodora Deac, inspector şcolar pentru proiecte educaţionale, cu completarea că faza naţională se va desfăşura la Năvodari, la o dată care va fi stabilită ulterior.

Cunoştinţe utile, consumatori conştienţi

În urma concursului, unul pentru care participanţii au dovedit atât o serioasă pregătire cât şi implicare personală, s-au calificat la faza naţională două eleve, în persoana Laviniei Ştefănescu de la Colegiul Tehnic Târnăveni, şi a Alinei Beica, de la Colegiul Economic „Transilvania”. “Tema de anul acesta, consider că este una de actualitate. Este foarte bine să îi învăţăm de mici cu drepturile pe care le au, să se obişnuiască să citească eticheta unui produs. Cu siguranţă este un concurs care este în sprijinul elevilor, la care au putut dobândi nişte cunoştinţe utile şi au învăţat să devină consumatori conştienţi”, a încheiat Minodora Deac.
Nu în ultimul rând, aceşti copii pot să îşi educe la rândul lor părinţii, acesta fiind un capitol la care suntem mulţi deficitari. Ocupanta locului secund a vorbit despre pregătirea pentru concurs. “O importantă parte a pregătirii a fost desigur informarea în legătură cu legislaţia în domeniu”, a relatat Alina Beica, care nu a neglijat nici aportul personal pentru realizarea eseului. “Am făcut un sondaj în clasă, prin care colegii de clasă au putut să-şi manifeste părerile. Întotdeauna participarea la un concurs este o experienţă benefică, prin care pot să-mi îmbunătăţesc cunoştinţele dar şi să îmi stăpânesc emoţiile”, a încheiat Alina Beica.

Edith VEREŞ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE