FOTO: Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, în 50 de imagini Politic
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 200 Vizualizări

FOTO: Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, în 50 de imagini

Aproape 3.000 de persoane au participat sâmbătă, 15 martie, la Monumentul Secuilor Martiri din Târgu-Mureş, pentru a sărbători Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Manifestarea a fost calmă, lipsită de incidente, programul fiind alcătuit dintr-o paradă a husarilor, momente artistice şi discursuri ale oficialităţilor.

Lecţie despre sensul libertăţii

Şirul discursurilor a fost deschis de preotul reformat Denes Elod, care a oferit celor prezenţi o minilecţie de filozofie pe tema libertăţii. „Prin libertate nu trebuie înţeles că un om îl învinge pe celălalt sau poate să îşi clădeasc libertatea lui pe nelibertatea celuilalt. Dumnezeu ne dă o libertate prin care noi putem să fim noi înşişi şi să nu ne spună nimeni să fim liberi”, a afirmat Denes Elod. „Ceea ce numim noi libertate este de multe ori doar iluzia libertăţii pentru că în interiorul nostru simţim că nu suntem liberi pentru că spiritul nostru nu zboară liber. Cuvântul Domnului ne spune foarte clar ce este libertatea adevărată. Libertatea adevărată este atunci când ne învingem propriile noastre stări de egoism şi atunci când ne exercităm iubirea şi respectul pentru semeni”, a adăugat preotul reformat.

Maghiarii, îndemnaţi la unitate

Liderul UDMR Mureş, Brassai Zsombor, a militat pentru libertatea maghiarilor de pretutindeni şi a subliniat că acest deziderat va fi posibil doar dacă maghiarii vor da dovadă de unitate. „În fiecare an spunem că nu vom mai fi sclavi. Cui spunem acest lucru? Noi trebuie să depunem acest jurământ în oglindă şi să spunem foarte hotărât că nu vom mai fi sclavi, să spunem că noi credem în libertatea maghiară care prin forţa spiritului creează solidaritate între naţiuni şi pace. Pentru asta este nevoie de răbdare”, a arătat Brassai Zsombor. „Deşi încet, această libertate formează un izvor al forţei noastre ceea ce ne dă o libertate în dimensiune spirituală care trece peste tot ce se întâmplă în cotidian. Astăzi, munca noastră trebuie să conste în găsirea de parteneri pentru această libertate a noastră şi pentru asta trebuie să ne facem ordine la noi, să fim parteneri noi între noi şi disputele noastre să le putem canaliza în spatele ţelurilor noastre. Al doilea pas ar fi să nu realizăm parteneriate, ci să clădim parteneriate. Cine are ureche înţelege acest lucru”, a mai spus preşedintele UDMR Mureş.

Lobby pentru respect reciproc

Viceprimarul municipiului Târgu-Mureş şi totodată preşedintele UDMR Târgu-Mureş, Peti Andras, a trecut în revistă succesele Uniunii cu privire la implementarea limbii maghiare la nivelul administraţiei publice locale şi a subliniat că prin respect reciproc maghiarii ar putea să îşi clădească un viitor mai bun. „Putem să ne folosim limba maghiară, să vorbim în Consiliul Local cu translator, şi la ultima şedinţă doi colegi de-ai noştri de etnie română au vorbit în limba maghiară. Pe cine deranjează atunci că Târgu-Mureş înaintează spre normalitate? Eu cred că aici acasă, în Târgu-Mureş, în secuime, avem viitor ca şi maghiari şi avem respect unii faţă de ceilalţi, putem să clădim un viitor mai bun. Aşa să ne ajute Dumnezeu!”, a spus Peti Andras.

Drepturile maghiarilor, „câmpuri de luptă”

Candidatul UDMR la alegerile europarlamentare din acest an, Vincze Lorand, a afirmat că „în fiecare zi intrăm într-o luptă” şi este nevoie „de a depune un efort zi de zi pentru ca să putem să trăim cu ale noastre libertăţi şi drepturi”. De asemenea, Vincze Lorand a spus că maghiarii trebuie să ceară universitate proprie, autonomie culturală dar şi autonomie teritorială, cea a Ţinutului Secuiesc. „Şi astăzi sunt câmpuri de luptă unde UDMR de 25 de ani îşi apără drepturile, Primării, Tribunalele, alte instituţii unde trebuie să ne luptăm pentru ca drepturile noastre să fie implementate”, a menţionat Vincze Lorand.

Luptă pentru păstrarea identităţii

Deputatul FIDESZ Hidveghi Balazs i-a îndemnat pe cei prezenţi să continue lupta începută de înaintaşi pentru apărarea identităţii maghiare. „În gândirea maghiară, interesele naţionale şi lupta pentru acestea, pentru ale apăra, ne-au dus să luptăm chiar şi în secolul XX, interesele acestea le apărăm şi acum şi reprezintă piatra noastră de temelie, a identităţii noastre maghiare”, a precizat Hidveghi Balazs.

Victor Ponta, îndemn la solidaritate şi pace
„În România, foarte mulţi oameni maghiari şi români trăiesc în solidaritate şi pace şi treaba noastră este să asigurăm păstrarea tradiţiilor şi culturii tuturor. Nu trebuie însă să uităm nici de ceea ce am obţinut până acum, prin depăşirea de conflicte, ajungând la aderarea la Uniunea Europeană şi NATO. Vă doresc fericire cu ocazia acestei zile şi vă asigur că Guvernul României susţine toţi cetăţenii României.”
Din mesajul premierului României, Victor Ponta

Viktor Orban promite o eră nouă a maghiarimii
„În faţa noastră sunt alegerile din 6 aprilie, este o posibilitate istorică pentru toţi, putem să intrăm într-o eră nouă a maghiarimii, pe care până acum am tot clădit-o. Parlamentul de acum va fi Parlamentul întregii maghiarimi. Am fost demult aşa aproape să avem o ţară puternică şi o naţiune puternică. Am muncit pentru asta, ne-am jertfit pentru asta, nu uitaţi, a fi maghiar înseamnă să fii curajos.”
Din mesajul premierului Ungariei, Viktor Orban
[zizigallery id=1126]

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE