FOTO: “Cărţile vii”, arme împotriva discriminării Cultură
  • I.T
  • 0 comentarii
  • 237 Vizualizări

FOTO: “Cărţile vii”, arme împotriva discriminării

Teatrul “Ariel” a fost în weekenul trecut gazda unei inedite “Biblioteci vii”, eveniment organizat de Centrul Senso (AsociaţiaCareerPass) Târgu-Mureş.

Ce este o “bibliotecă vie”?

“Biblioteca vie” functionează ca o bibliotecă obişnuită unde cititorii vin şi împrumuta cărţi pentru o perioadă limitată de timp. Diferenţa faţă de o bibliotecă clasică este că într-o “bibliotecă vie” cărţile sunt fiinţe umane care intră într-un dialog personal cu cititorul. “Biblioteca Vie” îşi propune să atragă atenţia asupra acceptării diversităţii pentru că, de multe ori, diferenţele dintre oameni nu sunt valorificate ca fiind resurse, de cele mai multe ori aceste diferenţe duc la punerea de etichete, crearea de prejudecăţi, care în cele din urmă duc la discriminare, suspiciune şi excludere”, a precizat Iulia Sara, organizatorul “Bibliotecii vii”.

Trecere peste prejudecăţi

Cărţile din “biblioteca vie” sunt oameni care se confruntă sau se pot confrunta cu prejudecăţi sau stereotipur de gen, vârstă, educaţie, meserie, etnie, rasă, religie şi care ar putea fi victime ale discriminării sau excluderii sociale sau pot fi oameni cu poveşti care ar da cititorului o experienţă unică de învăţare în domeniul diversităţii. ”Biblioteca Vie” este un proiect de suflet de-al meu pe care l-am implementat pentru prima dată în 2010. De atunci încoace îmi doresc să continui cu el, să-l implementez deoarece cred că este o metodă cu un impact social foarte mare, în special educaţie, pe partea de toleranţă şi diversitate, trecerea peste prejudecăţi şi discriminare socială. Acestea au fost motivele care au dus la implementarea proiectului, pe care doresc să-l fac în continuare. În acest demers vem o echipă de voluntari minunaţi, suntem opt oameni care fac lucrurile să meargă ceea ce este extrem de minunat”, a afirmat Iulia Sara.

De la persoane private de libertate la bolnavi de cancer

Timp de trei zile, cititorii au stat de vorbă cu, cărţile vii, printre care un nevăzător (Dorin Fărăgău), o persoană de etnie romă (Rudy Moca), persoane private de libertate din penitenciar, un vegetarian (Izabella Varo), o persoană bolnavă de diabet (Kiss Gellert şi Tunde Kovacs), un psiholog (Sandra O Connor), o persoană bolnavă de cancer (Julia Fekete) sau un jurnalist (Cătălin Hegheş). ”Am plecat de la prejudecăţile care le avem, ce se întâmplă în mediul social, unde avem noi probleme, ce discriminăm, ce marginalizăm şi atunci am plecat de acolo şi am căutat împrejur. Am apelat la cărţile care au fost deja la ediţia din 2010, o parte din ele sunt cu noi iar alţii pe care nu i-am avut atunci şi pe care i-am dorit şi separe că am reuşit să-i aducem”, a spus Iulia Sara.

“Să înţelegi o experienţă de viaţă”

Scopul “Bibliotecii Vii” este acela de înlătura barierele dintre oameni cauzate de prejudecâţi, cititorii având ocazia de a sta de vorbă cu oamneni care, prin poveştile lor de viaţă pot înlătura aceste bariere care încă mai separă oamenii zilelor noastre. “Din păcate, diferenţele dintre oameni la noi în comunitate nu sunt tratate ca fiind valoroase, sunt tratate  într-un mod negativ şi atunci se ajunge la discriminare. Cred că atunci poţi înţelege când eşti pus faţă în faţă cu prejudecata ta şi “Biblioteca Vie” este unul din astfel de moduri, să înţelegi o experienţă de viaţă, să vorbeşti cu persoana respectivă, să înţelegi că este un om, un individ cu nevoi, cu o experienţă de viaţă la fel cum eşti  şi tu. Chiar dacă suntem uşor diferiţi, în esenţă suntem la fel, adică oameni, umani, doar că uităm uneori acest lucru şi ajungenm să-i tratăm pe ceilalţi ca şi cum nouă nu ne-ar plăcea să ne trateze ei. Avem o mare problemă în ce priveşte reţinerea de a spune anumite lucruri, de a spune lucrurilor pe nume, multe lucruri le ascundem sub preş. Sper ca, cât mai multă lume să vină, să fie interesată, să fie curioasă de subiectele pe care le-am pus pe raftul cărţilor vii şi să asculte, să încerce să înţeleagă o altă perspectivă de viaţă. În al doilea rând să decidă ce face cu această pespectivă,  cel puţin să-şi de-a silinţa să înţeleagă şi să asculte. Cu siguranţă vor mai continua astfel de momente, cât timp voi mai fi cu siguranţă va mai fi “Biblioteca Vie” Târgu-Mureş”, a menţionat Iulia Sara.

Foto : Miruna Obraz

[zizigallery id=1129]

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE