Clasicismul vienez într-un concert de excepţie la Filarmonică Cultură
  • I.T
  • 0 comentarii
  • 718 Vizualizări

Clasicismul vienez într-un concert de excepţie la Filarmonică

Iubitorii muzicii clasice au avut parte joi seara de un concert special, oaspeţi de seamă fiind cei trei titani ai clasicismului vienez, Haydn, Mozart şi Beethoven, care au prins glas graţie Orchestrei Filarmoncii Târgu-Mureş şi ai celor doi invitaţi speciali, dirijorul eleveţian dirijorul Thomas Herzog şi violonistul Remus Azoiţei. Concertul a fost deschis de Uvertura “La clemenza di Tito” de Mozart în interpretarea orchestrei târgumureşene sub bagheta dirijorului Thomas Herzog, aflat în premieră pe scena Filarmonicii târgumureşene.

De la Clement la Azoiţei

Seara a continuat cu Concertul pentru vioară şi orchestră în Re major de Beethoven avându-l în prin plan pe violonistul Remus Azoiţei, care a dat viaţă uneia dintre cele mai îndrăgite lucrări din repertoriul violoniştilor de pretutindeni. Concertul pentru vioară în Re major, Op. 61 al lui Beethoven a fost compus în 1806. Lucrarea a avut premiera pe 23 decembrie 1806 la Theater an der Wien din Viena, lucrare compusă special pentru Franz Clement, unul dintre cei mai importanţi violonişti ai vremii. La secole distanţă, locul lui Clement a fost luat de unul dintre cei mai talentaţi violonişti români la ora actuală, statutuil de profesor la Academia Regală de Muzică din Londra certificând valoarea şi talentul tânărului violinist român. Târgumureşenii s-au putut bucura de o pagină muzicală de excepţie, interpretată de Remus Azoiţei doar la Târgu-Mureş şi Bucureşti în cadrul periplului artistului prin ţară. “Este o plăcere să lucrezi cu Orchestra Filarmonicii din Târgu-Mureş, se simte acest lucru  fapt pentru care am ales Târgu-Mureşul pentru concertul de Beethoven. Am făcut această alegere, e un concert foarte special la care trebuiesc nişte instrumentişti de cea mai mare valoare. Îl voi cânta şi la Bucureşti la Filarmonica „George Enescu” şi singurul alt concert din ţară cu această lucrare a fost cel de la  Târgu-Mureş”, a spus Remus Azoiţei.

Părintele simfoniilor

Programul concertului a fost încheiat cu Simfonia nr. 96 în Re major “Miracolul” semnată de Haydn. Alături de Mozart şi Beethoven, Haydn a pus bazele clasicismului în muzica universală. Supranumit ,,părintele simfoniei”, datorită celor 104 creaţii în acest gen, opera lui Haydn aduce una din cele mai interesante pagini din istoria muzicii, reflectând întreg procesul de evoluţie a geniului clasic. O parte consistentă a acestui gen a fost savurată din plin de melomanii prezenţi joi seara la Palatul Culturii din Târgu-Mureş.

Suprizele muzicale continuă

Suprizele muzicale nu se opresc aici, joi, 20 martie, Filarmonica primind alţi doi oaspeţi de seamă, dirijorul Horia Andreescu, unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai baghetei româneşti contemporane şi binecunoscutul vilonist Alexandru Tomescu care va da viaţă unei pagini minunate din literatura pentru vioară, Concertul în la minor de Dvorak.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE