Metodă modernă de tratare a cancerului hepatic la Nova Vita Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 4370 Vizualizări

Metodă modernă de tratare a cancerului hepatic la Nova Vita

Veste bună pentru bolnavii de cancer hepatic. Pentru prima oară într-un centru medical din Târgu-Mureş, la Nova Vita s-au realizat, într-o singură zi, trei intervenţii de chemoembolizare, cea mai modernă procedură de tratare a cancerului hepatic, a treia cauză a mortalităţii umane. Dr. Lucian Mărginean, specialist în radiologie intervenţională, şi dr. Peter Popovic din Ljubljana, Slovenia, au realizat luni, 17 martie, cele trei intervenţii.

„O procedură care trebuie abordată interdisciplinar”

Cancerul este, probabil, cea mai înspăimântătoare boală, reprezentând principala cauză a morţii la nivel mondial. Dr. Lucian Mărginean şi dr. Peter Popovic au transmis că procedura trebuie abordată interdisciplinar. Printre avantajele metodei se numără timpul rapid de recuperare şi reducerea efectelor secundare ale chimioterapiei. „Ne bucurăm de prezenţa profesorului dr. Mircea Buruian şi a profesorului dr. Peter Popovic din Ljubljana, Slovenia. Dumnealui este aici pentru că a fost posibil să realizăm prima intervenţie de chemoembolizare cu particule încărcabile cu doxorubicină, ceea ce înseamnă un tratament modern al afecţiunilor maligne hepatice, deci cancerul hepatic şi unele tipuri de metastaze hepatice. Reprezintă tratamentul cel mai nou şi mai modern. Nu există contraindicaţii majore, dar trebuie făcută o selecţie exactă a pacienţilor. De obicei, cei în stadiul intermediar pot beneficia de tratament. Mai mult decât atât, este o procedură care trebuie abordată interdisciplinar prin prezenţa gastroenterologului, oncologului, anestezistului şi nu în ultimul rând a radiologului intervenţionist, care realizează procedura. Tratamentul este mai puţin costisitor decât chimioterapia sistemică. Chimioterapeutul ajunge la nivelul tumorii într-o concentraţie mult mai mare decât cea dată prin chimioterapia sistemică şi este aproape absent la nivelul sanguin în restul segmentelor corpului, deci fără reacţii adverse, fără căderi de păr. Acţionează doar la nivel local, tumoral”, a transmis dr. Lucian Mărginean, specialist în radiologie intervenţională.

Primul pacient, un bărbat cu trei formaţiuni la nivel hepatic

Primul pacient care a beneficiat de această metodă avea, potrivit medicilor, trei formaţiuni la nivel hepatic. Intervenţia a constat în injectarea foarte lentă a unor substanţe cu efect citostatic în interiorul vaselor care vascularizează tumora. „Primul pacient care a beneficiat de această metodă este un pacient care avea trei formaţiuni la nivel hepatic, cunoscut cu hepatită, dializat, un pacient complex căruia am reuşit, în final, să-i manageriem aceste formaţiuni tumorale existente la nivelul ficatului prin închiderea, devascularizarea lor şi, în acelaşi timp, prin prezenţa acelor particule care eliberează doxorubicină, agentul citostatic. Pacientul se externează mâine, ceea ce înseamnă că perioada de recuperare în chemoembolizare durează 24 de ore. În mod normal, reevaluarea se face la trei luni de zile, în funcţie de numărul leziunilor prezente şi în funcţie de statusul pacientului. Dacă sunt multiple leziuni nu pot fi abordate într-o singură şedinţă şi atunci se repetă între două săptămâni şi o lună, iar intervenţia durează, în medie, o oră. Ceea ce e important e că trebuie injectate foarte lent acele particule şi este un proces anterior de pregătire, de încărcare cu acel agent citostatic”, a precizat dr. Lucian Mărginean.

O tumoră agresivă

Prof. dr. Peter Popovic a mărturisit că este onorat să se afle la Târgu-Mureş şi a spus despre cancerul hepatic că este o boală care nu se tratează foarte uşor, iar pacienţii care pot beneficia de chemoembolizare trebuie să se afle în fază intermediară. „Vă mulţumesc pentru invitaţie şi trebuie să mărturisesc că mă simt onorat să mă aflu aici, astăzi, să fiu parte a acestui vis. Tumora este una dintre cele mai comune tumori şi ocupă locul al treilea în topul celor care cauzează moartea, ceea ce înseamnă că este o tumoră agresivă, iar tratamentul ei nu este atât de uşor. Putem s-o clasificăm în trei faze. Majoritatea pacienţilor care beneficiază de chemoembolizare se află în fază intermediară. Conceptul de bază constă în administrarea unor microsfere de dimensiuni foarte mici în vasele de sânge care vascularizează tumora. Efectele adverse sunt mult mai mici în comparaţie cu alte metode şi este foarte important de reţinut că este o procedură care trebuie abordată interdisciplinar”, a precizat prof. dr. Peter Popovic.

„Ziua aceasta va rămâne foarte importantă pentru noi”

Prof. dr. Mircea Buruian a transmis că această zi va rămâne importantă pentru centrul medical din Târgu-Mureş şi i-a propus medicului din Slovenia o colaborare ştiinţifică între studenţii de acolo şi studenţii de aici. „Înainte de toate, sunt foarte bucuros că mă aflu aici, alături de dumneavoastră, şi fericit pentru eforturile de astăzi, pentru că aţi făcut un tratament special, chemoembolizarea. Ziua aceasta va rămâne pentru noi foarte importantă şi cred că acesta este, de fapt, începutul nostru în această patologie, mai ales că există foarte mulţi pacienţi care se confruntă cu această boală. Cu această ocazie, sper să avem în continuare o colaborare foarte bună între Institutul din Ljubljana şi cel din Târgu-Mureş şi un schimb de experienţă ştiinţifică între studenţii şi rezidenţii dumneavoastră şi ai noştri”, a transmis prof. dr. Mircea Buruian.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE