Home / Cultură / FOTO: Eterna corupţie marca Gogol pe scena “Studio”

FOTO: Eterna corupţie marca Gogol pe scena “Studio”

Distribuie

Studenţii clasei de masterat Arta actorului, anul I ai Universităţii de Arte din Târgu Mureş ies la rampă cu un text clasic, readucând în atenţie veşnica şi nemuritoare corupţie, prin spectacolul “Revizorul” de N. V. Gogol. Premiera spectacolului care va avea loc vineri, 21 martie, ora 19:00 la Teatrul Studio consfinţeşte prima montare a textului semnat de Gogol la secţia română, în regia lui Radu Olăreanu.

Textul clasic în beneficiul studenţilor actori

“Un astfel de text precum cel al lui Gogol îi ajută în primul rând pe studenţi, prin textul classic. Aici pot să-şi arate adevăratul talent până la urmă. E foarte greu, poate cel mai greu dar peste tot în lume, la cele mai mari teatre şi şcoli de teatru se studiază textele clasice. La noi nu s-a mai făcut “Revizorul” la secţia română niciodată. În spatele acestui spectacol e foarte multă muncă, care aduce veşnica şi nesfărşita idée de corupţie. Tema e atât de actuală încât nu se va epuiza niciodată, atâta timp cât vor fi oameni pe pământ, şi va exista un tip de relaţii între noi, oamenii. Vor exista tot timpul oameni precum primarul Antonovici Scvoznic – Dmuhanovschi, sau  Hlestacov care este până la urmă cel mai pozitiv personaj din “Revizorul” lui Gogogl. El nu este personajul negativ, personajele negative sunt ceilalţi care îl corup pe el. El este doar un şmecher care se lasă dus de situaţie, dacă i se pune pe tavă primeşte. Prin acestă montare am încercat să îmbin clasicul cu modernul şi cred că pe alocuri am şi reuşit”, ne-a declarat Radu Olăreanu, regizorul spectacolului.

Revizorul şi restu’ gaşca

Piesa îi pe scenă pe Anton Antonovici Scvoznic – Dmuhanovschi, primarul oraşului (Andrei Stan), Ana Andreevna, soţia lui (Abigél –Timea Baricz / Mădălina Toderaş), Maria Antonovna, fiica primarului (Andreea Ajtai), Luca Luchici Hlopov, inspector şcolar (Flavia Călin), Ammos Feodorovici Liapchin- Tiapchin, judecător (Mădălin Costea), Ivan Cuzmici Şpechin, dirigintele poştei (Dana Zamfir), Piotr Ivanovici Dobcinschi (Alexandru Cazan), Piotr Ivanovici Bobcinschi (Andreea Breabănu), Artemii Filipovici Zemlianica, administratorul aşezămintelor de binefacere (Robert Oprea), Ivan Alexandrovici Hlestacov, funcţionar din Sankt Petersburg (Cristian Iorga) şi Osip, servitorul lui (Iulian Săsăran). La realizarea spectacolului au mai pus umărul Emil Mureşan, student Regie, anul III (Asistent regie), Szilágyi Panna, studentă Scenografie. Eveniment artistic, anul III (Costume),  Huszár Gábor, Scenografie. Eveniment artistic, anul III (Decoruri), Conf.univ.dr. Szőke István (Coregrafie), Conf.univ.dr. Lucian Roşca (Consultant coloană sonoră), Lect.univ.dr Cristinela Pădure (Consultant vorbire scenică) şi Conf.univ.dr. Gavril Siriteanu (Consultant păpuşi-marionete).

Eterna şi “fascinanta” corupţie

Textul lui Gogol îl are în centrul atenţiei pe  Ivan Alexandrovici Hlestacov, un mic funcţionar venit de la Sankt Petersburg interpretat de Cristian Iorga,  sosit într-un orăşel de provincie. Întregul oraş îl confundă  cu revizorul, cel trimis de la Moscova  pentru a inspecta mersul lucrurilor în localitate. Toată lumea încearcă să se poarte exemplar cu noul-venit, fiindu-i oferite toate cele necesare. Cel ce se asigură într-un mod aparte de bunăstarea aşa-zisului revizor este  primarul (Andrei Stan), personaj corupt cât cuprinde. La final pseudo-revizorul este mituit în speranţa că nu va raporta superiorilor săi degringolada  din oraş. Convins că urmeaza sa fie descoperit, Hlestacov  reuşeşte să părăsească micul oraş  fără ca nimeni să-si dea seama că a pretins a fi altcineva. Nu după mult timp, îşi face apariţia adevăratul revizor, venit şi el să-si ceară mita. Aşadar nu rataţi vineri seara la „Studio” o comedie spumoasă despre o temă veche de când lumea dar la fel de actuală, corupţia, transpusă pe scenă pe acorduri de acordeon, ironie şi umor cât cuprinde.

“Ideea corupţiei rămâne în picioare şi în ziua de azi”

“Primarul pe care-l joc este un profesionist în materie de corupţie şi mă bucur foarte mult că am avut ocazia să joc un astfel de rol, mai ales pe scena Teatrului Studio. M-am mai întâlnit cu o părticică din acest text de Gogol în anul II, şi m-am simţit foarte bine, chiar dacă multe s-au schimbat şi sper că o să fie bine. E destul de greu să te pui în pielea unui astfel de personaj pentru că el e primar de 30 de ani, eu abia am 22 de ani împliniţi. E un personaj care are o viaţă întreagă de infracţiuni în spate. Piesa foarte uşor se poate adapta timpului prezent, ideea corupţiei rămâne în picioare şi în ziua de azi, fiecare se vede pe el ca fiind personajul principal al vieţi şi caută să-şi facă cât mai bine rolul prin diferite mijloace cu ajutorul banilor, care astăzi sunt pentru mulţi cel mai important lucru. Cred că acest fenomen al corupţiei este valabil şi va rămâne multă vreme,  ascuns în spatele unor zâmbete false. În culisele conducerii unui oraş sau unui popor, chestii de acest gen se întâmplă în fiecare zi”

Andrei Stan, primarul Antonovici Scvoznic – Dmuhanovschi

„Este foarte apropiat de vârsta mea”

“E neaştepat de frumos să vii într-un orăşel şi toată lumea să-ţi cadă la picioare, mai ales că Hlestacov provine dintr-o familie înstărită, şi duce în acest orăşel viaţa pe care ar dori să o ducă la Petersburg, doar că el fiind un mare petrecăreţ, joacă cărţi, chiar dacă nu ştie, pierde banii întotdeauna, dar continuă să facă asta. De aceea şi rămâne în acest orăşel de provincie, pentru că a pierdut toţi banii la cărţi şi trebuie să rămână până face rost de banii să se întoarcă acasă. El îşi joacă foarte bine rolul în faţa primarului, asta şi datorită băuturii, şi îşi dă drumul la gură şi la toate fanteziile, îşi spune intenţiile aşa cum ar dori să fie viaţa lui. Am avut un noroc pentru că personajul Hlestacov este foarte apropiat de vârsta mea, are puţin peste 20 de ani şi e vorba de un tânăr care se distrează, care se simte bine , lucru care îl facem cu toţii, şi e mai uşor să intri în pielea lui, să fiu foarte multe de la mine personajului.”

Cristian Iorga, Ivan Alexandrovici Hlestacov funcţionar din Sankt Petersburg

 

Foto: Miruna OBRAZ

[zizigallery id=1133]

Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO – Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Clubul Rotary Mureș la Școala Gimnazială „Friederich Schiller”

Distribuie Rotary Club Târgu Mureș  a organizat joi, 21 martie, începând cu ora 12:00, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.