Întâlnire cu poetul Aurel Pantea la UPM Cultură
  • I.T
  • 0 comentarii
  • 327 Vizualizări

Întâlnire cu poetul Aurel Pantea la UPM

Aula Magna a Universităţii “Petru Maior” va găzdui miercuri, 19 martie, ora 16.oo un inedit dialog cu unul dintre cei mai importanţi poeţi români contemporani, Aurel Pantea, eveniment organizat de Şcoala doctorală de Studii literare a Universităţii “Petru Maior”, Departamentul de Filologie din cadrul Facultăţii de Ştiinţe şi Litere, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Târgu-Mureş şi Editura Arhipelag XXI.  

Poetul Aurel Pantea revine pe meleagurile natale în mijlocul oamenilor dragi,  fiind născut în localitatea Cheţani, judeţul Mureş. În 1976 a absolvit Facultatea de Filologie din Cluj, debutul său publicistic fiind consimţit în cunoscuta revistă studenţească clujeană „Echinox, în 1972.  După absolvirea facultăţii este un timp, profesor la Borşa, apoi  redactor la revista literară Vatra din Târgu-Mureş. În 1992 primeşte Premiul “Poesis” pentru volumul “La persoana a treia”, şi de aici numeroase premii şi distincţii.  Din 1990 este redactor-şef al revistei „Discobolul” din Alba Iulia. Aurel Pantea este şi membru al Uniunii Scriitorilor din România. Printre cei care vor elogia opera poetică a lui Aurel Pantea se numără  prof.univ.dr. Cornel Moraru, prof.univ.dr. Iulian Boldea, moderatorul întânirii fiind profesoril şi criticul literar Al. Cistelecan. “Sunt născut la Cheţani, un sat situat la vreo 50 de km de Târgu Mureş. Acest loc al copilăriei mele e un centru iradiant al imaginarului meu. Într-un fel esenţial, n-am plecat niciodată din satul meu. Scriitorii şi oamenii dragi care vor fi miercuri la această lansare sunt spirite generoase, prieteni foarte buni, de care mă leagă devoţiuni mari. Revista Vatra, la care am lucrat si eu vreo douăzeci de ani reprezintă  o prezenţă de care, de asemenea, nu mă pot despărţi”, ne-a declarat Aurel Pantea.

Imaginarul dedicat negaţiilor

Întâlnirea cu distinsul oaspete va prilejui şi lansarea volumelor “Nimicitorul” si “Aurel Pantea. Ultimul taliban. Poetica neantului”, volum-culegere de comentarii şi studii ale poeziei lui Aurel Pantea, coordonat de profesorul  Iulian Boldea. “Nimicitorul” e o carte de poeme care, cred, încheie un ciclu de scriere, şi un anume tip de imaginar, dedicat negaţiilor. După acest volum  sper să editez o carte de rugăciuni. În ce priveşte al doilea volum care va fi lansat miercuri în Aula Magna, e o carte despre poezia mea, coodonată de Iulian Boldea. Domnia sa participă cu studii, articole şi eseuri  alături de câţiva din cei mai importanţi critici şi scriitori contemporani”, afirmă Aurel Pantea.

“Virtuţi pentru a perpetua omul”

Despre locul şi menirea poeziei în contextul actual al agitaţiei tot mai frecvente, poetul spune că locul ei este unul nu doar bine definit dar şi unul menit în a perpetua spiritual uman în detrimentul vicisitudinor actuale. “Fragil cum e, spiritul poetic posedă un potenţial de a rezista în cele mai dramatice vremuri. Dacă vreţi, poezia rezistă deoarece posedă cele mai de încredere virtuţi pentru a perpetua omul”, afirmă poetul.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE