În Târgu-Mureş se fac, în medie, 4 avorturi pe zi Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 3412 Vizualizări

În Târgu-Mureş se fac, în medie, 4 avorturi pe zi

Date alarmante pentru România în privinţa avorturilor. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), ţara noastră are o rată dublă a avorturilor faţă de regiunea europeană şi aproximativ de trei ori mai mare faţă de Uniunea Europeană. La Clinica de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş se fac, în medie, 4 întreruperi de sarcină pe zi. La polul opus, în Cluj-Napoca se fac 16 avorturi pe zi, un număr îngrijorător de mare, care are şi o explicaţie şocantă. E mai ieftin să faci avort decât să cumperi lunar anticoncepţionale.

„Târgu-Mureşul stă mai bine la acest capitol”

Faţă de începutul anilor 1990, când se făceau şi câte 25 de avorturi într-o singură zi, în prezent lucrurile stau mai bine la capitolul planificare familială, numărul întreruperilor de sarcină scăzând la Târgu-Mureş. „La Clinica de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş se fac în medie 3-4 avorturi într-o zi, deci numărul acestora a scăzut enorm faţă de începutul anilor 1990, spre exemplu, când se făceau şi câte 25 de avorturi într-o zi. Spre deosebire de alte oraşe, noi stăm mai bine la acest capitol. Pot să vă spun că, în general, în Târgu-Mureş stăm destul de bine cu planificarea familială si sunt puţine unităţi private în care se fac avorturi”, a declarat prof. dr. Szabo Bela, şeful Clinicii de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş.

Cele mai multe avorturi, înregistrate în rândul tinerelor

Avortul este, de obicei, soluţia pentru o sarcină cu probleme sau una nedorită. O altă cauză o reprezintă şi problema creşterii copilului, a situaţiei materiale. Potrivit statisticilor, anul trecut, în perioada ianuarie 2012-martie 2013, s-au înregistrat cele mai multe avorturi în rândul tinerelor, cu vârste cuprinse între 11 şi 19 ani. Datele oficiale arată că peste 16 mii de tinere au rămas însărcinate şi mai mult de jumătate dintre acestea, mai exact peste 10 mii, au făcut întrerupere de sarcină. Cea mai îngrijorătoare categorie este cea a tinerelor sub 15 ani. OMS a dat publicităţii un document care stabileşte standardele pentru predarea educaţiei sexuale în Europa, conform căruia contracepţia, avortul şi sexualitatea trebuie promovate în rândul copiilor de grădiniţă, de şcoală şi de liceu. În document se arată că este nevoie de o abordare bazată pe înţelegerea sexualităţii ca pe o arie de dezvoltare a potenţialului uman, ce îi va ajuta pe copii şi tineri să-şi dezvolte competenţe esenţiale în privinţa sexualităţii. Ghidul include patru mari capitole: statistici ale avorturilor periculoase pe glob, cele mai recente recomandări clinice pentru operaţia de avort, recomandări pentru a creşte la scară mai largă aceste „servicii” şi sfaturi privind legislaţia şi elaborarea de politici privind avortul.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE