Plantele medicinale, utilizate tot mai mult în industria cosmetică Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 1174 Vizualizări

Plantele medicinale, utilizate tot mai mult în industria cosmetică

Uleiul de măsline, gălbenelele, măceşele, floarea de colţ, salvia, busuiocul, rozmarinul şi aloe vera sunt doar câteva dintre plantele medicinale cu proprietăţi extraordinare utilizate şi în prepararea cosmeticelor. Plantele acestea nu mai reprezintă, aşadar, doar un remediu natural de combatere a bolilor, ci şi o parte importantă în industria cosmetică, în produsele de întreţinere şi înfrumuseţare a pielii şi a părului. Secţia de Ştiinţele Naturii din cadrul Muzeului Judeţean Mureş derulează în această perioadă expoziţia temporară „Lumea plantelor în cosmetică”, un mijloc prin care mureşenii pot admira o serie de astfel de specii de plante.

„Am adus şi cosmetice”

Pentru a evidenţia mai bine expoziţia, organizatorii au adus şi cosmeticele care au în compoziţie principii active din plante medicinale. „Expoziţia „Lumea plantelor în cosmetică” vrea să pună în atenţia publicului mureşean o serie de specii de plante medicinale care, prin proprietăţile şi principiile active pe care le conţin, sunt folosite şi în cosmetică. Pe lângă faptul că plantele se utilizează în alimentaţie, în fabricarea diverselor produse, ele se evidenţiază şi prin utilizarea în cosmetică. De asemenea, pentru o mai bună ilustrare a utilizării plantelor în industria cosmetică modernă au fost expuse şi o serie de produse cosmetice care au în compoziţie speciile de plante prezentate, graţie colaborării cu firme de prestigiu din Bucureşti şi Cluj-NapocaDintre plantele expuse, se numără: uleiul de măsline, gălbenelele, măceşele, floarea de colţ, salvia, busuiocul, rozmarinul, aloe vera. Ele sunt expuse sub formă presată”, a precizat dr. Mihaela Sămărghiţan, cercetător ştiinţific.

Colaborare bună cu Facultatea de Farmacie

Expoziţia a fost organizată în colaborare cu Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş, respectiv Grădina Botanică. „Plantele medicinale nu reprezintă doar remediul bunicii pentru diferite boli, ci şi ingrediente esenţiale pentru numeroase produse de întreţinere şi înfrumuseţare a pielii şi a părului. Efectele binefăcătoare ale plantelor medicinale sunt recunoscute de multă vreme de industria cosmetică, care le-a întrebuinţat la realizarea diverselor loţiuni, creme, săpunuri, şampoane şi nu numai. Expoziţia a fost realizată cu sprijinul doamnelor prof. univ. dr. Silvia Oroian şi conf. univ. dr. Sigrid Eşianu, de la Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş, precum şi a doamnei ing. Mariana Hiriţiu de la Grădina Botanică a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş”, a precizat dr. Mihaela Sămărghiţan.

„Produse scumpe, dar mult mai bune”

Prof. univ. dr. Silvia Oroian de la Facultatea de Farmacie a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş, a ţinut să precizeze că deşi sunt mai scumpe produsele cosmetice pe bază de plante medicinale, ele sunt mult mai eficiente, utilizarea lor scăzând riscurile alergiilor şi apariţia bolilor pielii. „Este o expoziţie foarte frumoasă legată de utilizarea plantelor medicinale în cosmetică, o expoziţie care sperăm să fie bine văzută de către publicul mureşean, pentru că foarte multe cosmetice folosesc principiile active care le conţin şi s-a constatat, mai nou, că foarte multe cosmetice obţinute pe cale artificială, sintetică dau o serie de alergii şi încet, încet lumea începe din nou să se reîntoarcă la natură şi sunt foarte multe asemenea cosmetice şi magazine specializate pe produse naturiste şi benefice, pentru că ele pot fi folosite fără a provoca alergii sau alte bolii ale pielii. Este şi un mijloc de educare al tineretului care folosesc foarte multe produse fără ca să cunoască compoziţia acelor preparate. Din păcate, constatăm că sunt foarte mulţi bolnavi din cauza utilizării empirice a acestor preparate şi de aceea le recomand, chiar dacă sunt un pic mai scumpe. Dacă folosim produse pe bază de plante medicinale, ne putem feri de alergii, iritaţii, deci nu există efecte adverse”, a precizat prof. univ. dr. Silvia Oroian.

Cei interesaţi trebuie să ştie că expoziţia poate fi vizitată zilnic, iar intrarea costă 6 lei pentru adulţi, 3 lei pentru copii, elevi şi studenţi şi 2 lei pentru pensionari.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE