“Mesajul meu antidrog”, concurs pentru tineri Recomandări zi de zi
  • admin
  • 0 comentarii
  • 333 Vizualizări

“Mesajul meu antidrog”, concurs pentru tineri

Joi, 20 martie, la sediul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Mureş ( CPECA), a avut loc lansarea etapei judeţene a celei de-a XI-a ediţii a concursului naţional “Mesajul meu antidrog”. Demarat încă din anul şcolar 2003 – 2004, concursul naţional „Mesajul meu antidrog” are drept scop prevenirea consumului de droguri prin implicarea elevilor în activităţi extraşcolare de petrecere a timpului liber, activităţi cu caracter cultural – artistic sau sportiv, sau care presupun realizarea unor creaţii personale, prin intermediul cărora să se promoveze un mesaj antidrog.

Colorează-ţi viaţa altfel… fără droguri

În judeţul Mureş, concursul este implementat de către CPECA Mureş, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Mureş şi Casa de Cultură a Studenţilor Târgu Mureş. În acest an sunt propuse adolescenţilor cinci secţiuni, eseu literar atât în limba română cât şi în maghiară, realizare pagină web, film de scurt metraj, fotografie digitală sau spot cu tema “Colorează-şi viaţa altfel…fără droguri”, o secţiune de arte vizuale la care pot participa lucrări de desen, pictură, graffiti, şi nu în ultimul rând o secţiune de sport, care constă în promovarea practicării sportului şi mişcării în aer liber ca alternativă la consumul de droguri.
Data limită de depunere a lucrărilor este 30 aprilie. “Reprezentanţii judeţului Mureş au câştigat de mai multe ori premii la faza naţională a concursului, anul trecut echipajul judeţului a câştigat un loc 3 la secţiunea de scurt metraj”, a informat coordonatorul CPECA Mureş. “Conform unui studiu ESPAT, studiu european care s-a făcut şi în ţara noastră, a reieşit faptul că aproximativ 10% dintre tinerii care au împlinit vârsta de 16 ani au consumat cel puţin o dată droguri ilicite de-a lungul vieţii. Deşi acest procent este sub media europeană, aceasta fiind în jur de 18%, este un procent destul de semnificativ, şi în creştere faţă de studiul precedent, din anul 2007”, a continuat Ion Aleodor Roman, subliniind faptul că între timp a apărut şi consumul substanţelor cu proprietăţi psihoactive, cunoscute publicului drept substanţe etnobotanice. “Denumirea de “substanţe etnobotanice”nu este corectă, acestea neavând nimic în comun cu botanica sau cu natura”, a precizat Roman.
Aceste substanţe au fost cele mai consumate în rândul tinerilor, 5,3% dintre adolescenţi ajungând să consume cel puţin o dată aceste droguri, urmate fiind de cannabis şi substanţele inhalabile, datele statistice făcând asemenea proiecte mai mult decât utile, chiar necesare.

CPECA Mureş, acţiuni variate

Centrul de la nivelul judeţului Mureş are implementate sau în curs de implementare, alături de acest concurs naţional, şi alte proiecte locale. “Aş aminti proiectul “Educaţia familială, scut antidrog”, destinat cuplurilor parentale care lucrează în cadrul DGASPC Mureş. O altă campanie urmează să derulăm în parteneriat cu Casa de Cultură a Studenţilor Târgu Mureş, denumit “Tineri în siguranţă”, în care vom viza locurile de petrecere a timpului liber de câtre tineri, inclusiv cluburi de noapte sau discoteci”, a spus Roman, considerând această latură la fel de importantă. “Un alt proiect la fel de important este cel pe care o să-l demarăm adresat medicilor şi psihologilor, încât să asigurăm o colaborare eficientă între toţi furnizorii de servicii şi asistenţă pentru consumatorii de droguri”, a mai informat coordonatorul, specificând că anul trecut au apelat la serviciile Centrului 26 de beneficiari, solicitând asistenţă, cu vârste cuprinse între 16 şi 40 de ani, dar cu precădere pe grupa de vârstă 16-25 ani. Asistenţa este una integrată, psihologică şi medicală, existând medic şi psiholog, dar există o colaborare foarte bună şi cu unităţile spitaliceşti, Centrul fiind unul dintre palierele la care pot apela cei care doresc ajutor în debarasarea de acest viciu. “Prin intermediul studenţilor o să iniţiem şi o campanie de informare online, împreună cu AIESEC, cu care avem o colaborare foarte bună”, a precizat Simion Gergely, directorul Casei de Cultură a Studenţilor, considerând că mediul online poate fi foarte eficient în rândul tinerilor.

Edith VEREŞ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE