Home / Mica publicitate / Comunicat – ANAF

Comunicat – ANAF

Distribuie

COMUNICAT DE PRESA

25 martie 2014: termen de plata a

contributiei de asigurari sociale de sanatate aferenta veniturilor din inchiriere

 

Incepand din 01.01.2014, contribuabilii persoane fizice care obtin venituri din inchiriere datoreaza, indiferent de alte categorii de venit pe care le realizeaza, pe langa impozit (16%) si contributie de asigurari sociale de sanatate, in cota de 5,5% din baza lunară de calcul, care reprezinta diferenţa dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă determinată prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut.

Baza de calcul lunara pentru contributia de asigurari sociale de sanatate datorata asupra acestei categorii de venituri nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară (începând cu data de 1 ianuarie 2014, 850 lei lunar si începând cu data de 1 iulie 2014, 900 lei lunar), dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia si nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut (5X2298 lei conform art. 16 din Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2014 nr. 340/2013). In cazul depasirii limitelor mentionate, contributia se calculeaza la nivelul acestora.

Contribuabilii care obtin venituri din inchiriere sunt obligati sa efectueze în cursul anului plăţi anticipate cu titlu de contribuţii sociale. Plata se efectuează trimestrial, în 4 rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru (25.03, 25.06, 25.09, 21.12).

Intrucat comunicarea  deciziilor de impunere privind plătile anticipate cu titlu de contributii de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor (formular 650) s-a realizat cu putin timp inaintea primului termen de plata (25.03.2014), contribuabilii vor avea in vedere efectuarea in termen a acestei obligatii de plata.

In acest sens, acestia vor solicita inspectorilor de la ghiseele unitatilor fiscale emiterea foilor de varsamant privind suma datorata in contul contributiei de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, sau, daca nu se pot prezenta la ghiseele unitatilor fiscale, vor achita suma datorata in contul “Contributii individuale datorate de persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor”. Codul IBAN corespunzator contului se regaseste pe pagina web a ANAF, www.anaf.ro/Asistenta contribuabili/ Coduri IBAN/Trezoreria judeteana … / Trezoreria operativa …

Informatii privind modul de calcul a contributiei pot fi solicitate structurilor de asistenta contribuabili din cadrul unitatilor fiscale, datele de contact ale acestora fiind disponibile pe portalul web al DGRFP Brasov, www.finantepublice.ro .

Plata cu intarziere a obligatiilor fiscale atrage perceperea, incepand cu ziua urmatoare scadentei, pana la stingerea obligatiei de plata, a dobanzii de 0,03% pe zi de intarziere si a penalitatii de 0,02% pe zi de intarziere.

 

BIROU DE COMUNICARE, RELAŢII PUBLICE ŞI MASS MEDIA


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Apel de selecție Măsura M08/6B

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.