Muzica lui Alexandru Tomescu, alinare pentru spirit Cultură
  • I.T
  • 0 comentarii
  • 96 Vizualizări

Muzica lui Alexandru Tomescu, alinare pentru spirit

Concertul de joi seara al Filarmonicii Târgu-Mureş a adus pe scena Palatului Culturii doi oaspeţi speciali publicului meloman târgumureşean, renumitul dirijor Horia Andreescu, unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai baghetei româneşti contemporane, şi violonistul Alexandru Tomescu, la rându-i un nume de prim rang în arta interpretativă a ultimilor ani, protagonistul Concertului în la minor de A. Dvorak.

Reporter: Ce amintiri vă leagă de Filarmonica din Târgu-Mureş şi de scena Palatul Culturii ?

Alexandru Tomescu: Am nişte amintiri foarte plăcute, cred că Palatul Culturii are una dintre cele mai frumoase săli de concerte dinţarăşi Filarmonica este extrem de norocoasă să aibă un astfel de spaţiu la dispoziţie. Aici nu mă gândesc doar la calităţile ei acustice cât şi la calităţile estetice care nu pot decât să te inspire ca artist pe scenă. De mulţi ani colaborez cu Filarmonica din Târgu-Mureş şi mereu revin aici cu foarte mare bucurie fiindcă este una extrem de dedicată muzicii, întotdeauna am simţit o comuncare foarte bună la nivel muzical.

Rep.: Aţi concertat în foarte multe locuri şi în locaţii foarte inedite, de la case de cultură până la marile scene ale lumii în diferite formule. Câtă bogăţie aduce o astfel de diversitate?

Alexandru Tomescu : Diversitatea nu face decât să îmbogăţească viaţa şi trăirile artistice ale unui interpret. Pentru mine muzica de cameră este foarte importantă, de ceva ani, din 2011, de când sunt vioara întâi din Cvartetul Ad Libitum, o formaţie cu o istorie deja de peste 25 de ani. Am cântat foarte mult şi în România, în străinătate şi experienţa de muzică de cameră nu vine decât să completeze, să îmbogăţească şi să de-a şi mai mult sens în ceea ce fac eu pe scenă ca şi solist al unei orchestre.

Rep.: Care este legătura dumneavoastră cu cei tineri?

Alexandru Tomescu : Este foarte important să te gândeşti şi la tânăra generaţie, la cei care vin din urmă. De multe ori îmi rup din timpul destul de limitat pe care îl am pentru diverse cursuri de perfecţionare. În România sunt extrem de mulţi tineri talentaţi care au au nevoie de condiţii propice ca să se dezvolte.

Rep.: Cum se manifestă latura caritabilă a violonistului Alexandru Tomescu?

Alexandru Tomescu : Partea caritabilă am legat-o în special de turneele cu vioara Stradivarius. Începând cu 2009 aceste turnee au avut asociată o cauză umanitară sau socială, am strâns bani pentru Asociaţia Nevăzătorilor din România, pentru copii bolnavi, pentru dotarea Spitalului Marie Currie din Bucureşti, Secţia de Neunatologie. Din 2013 sunt şi Ambasador al Fundaţiei “Home and Hopes for Children” pentru România, o organizaţie care îşi propune să rescrie istoria acestor copii care în momentul de faţă sunt abandobnaţi în case de copii şi care le pune la dispoziţie acele case sociale în care ei se pot bucura de nişte condiţii mai apropiate de cele dintr-o familie.

Rep.: Câtă alinare aduce muzica în general în aceste vremuri tot mai agitate?

Alexandru Tomescu : Beethoven spunea că muzica îi face pe oameni mai buni şi în aceste vremuri atât de agitate avem nevoie de astfel de repere spirituale care sunt undeva mai presus de aceste agitaţii zilnice.

Rep.: Putem fi noi din Târgu-Mureş norocoşi cu o astfel de clădire care are peste un secol de existenţă cum este Palatul Culturii?

Alexandru Tomescu : Cu siguranţă. Este o clădire extraordinară, cu o sală minunată care este un atu care trebuie exploatat la întregul ei potenţial.

Rep.: Orchestra Filarmonicii din Târgu-Mureş se ridică la înălţimea clădirii?

Alexandru Tomescu : Cu siguranţă, se completează frumos şi fericit, istoria Palatului Culturii cu valoarea artistică a orchestrei Filarmonicii din Târgu-Mureş.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE