Bucuria lui Bogdan reînviată de Biblioteca Vie Social
  • I.T
  • 0 comentarii
  • 203 Vizualizări

Bucuria lui Bogdan reînviată de Biblioteca Vie

Teatrul “Ariel” a găzduit în urmă cu o săptămână o inedită „Bibliotecă Vie”, proiect iniţiat de Centrul Senso (Asociaţia Career Pass) Târgu-Mureş  şi finantat de Junior Chamber International Romania în cadrul Concursului Naţional “Acţionăm Responsabil! – competiţia iniţiativelor de responsabilitate socială” din cadrul proiectului POSDRU/93/3.3/S/62864 „Acţionăm responsabil! – Reţeaua Sociala RSC”.

Ce este o bibliotecă vie ?               

„Biblioteca vie” funcţionează ca o bibliotecă obişnuită unde cititorii vin şi împrumută cărţi pentru o perioadă limitată de timp. Diferenţa faţă de o bibliotecă clasică este că într-o “bibliotecă vie” cărţile sunt fiinţe umane care intră într-un dialog personal cu cititorul. Proiectul derulat la “Ariel”  îşi propune să atragă atenţia asupra acceptării diversităţii pentru că, de multe ori, diferenţele dintre oameni nu sunt valorificate ca fiind resurse; de cele mai multe ori, aceste diferenţe duc la punerea de etichete, crearea de prejudecăţi, care în cele din urmă duc la discriminare, suspiciune şi excludere. Cărţile din “biblioteca vie” sunt oameni care se confruntă sau se pot confrunta cu prejudecăţi sau stereotipuri de gen, vârstă, educaţie, meserie, etnie, rasă, religie şi care ar putea fi victime ale discriminării sau excluderii sociale sau pot fi oameni cu poveşti care ar da cititorului o experienţă unică de învăţare în domeniul diversităţii.

Cărţile vii, experienţă de viaţă

Printre “cărţile vii” de la “Ariel” care şi-au deschis paginile  cititorilor  s-au numărat  un nevăzător,  o persoană de etnie romă, un vegetarian, o persoană bolnavă de diabet, o femeie poliţist, o persoană bolnavă de cancer şi, nu în cele din urmă, persoane private de libertate din Penitenciarul Târgu Mureş. Printre aceştia s-a numărat şi Bogdan, care a intrat în dialog cu cei care au dorit să-i citească gândurile sale despre viaţă direct de la sursă. Întâlnirea dintre “cartea vie” şi cititor s-a dovedit a fi una pe cât de interesantă pe atât de benefică pentru ambele părţi, cartea vie pe nume Bogdan primind  lumina sufletească care să-l însoţească în momentele dificile prin care trece.

“A trece peste prejudecăţi”

“Pentru noi, ca organizatori, proiectul Biblioteca Vie este un proiect de suflet: o metodă inedită de a pune faţă în faţă experienţe umane, cu scopul de a trece peste prejudecăţi, de a înţelege diversitatea umană, de a învăţa. Suntem recunoscatori pentru impactul pe care l-am creat in rândul cărţilor vii şi al cititorilor care ne-au vizitat. Spre exemplu, la “Ariel” am avut între cărţile vii doi tineri privaţi de libertate din Penitenciarul Târgu  MureţDupă desfăşurarea evenimentului  mama unuia dintre băieţi ne-a scris şi ne-a împărtăşit din experienţa fiului său”, spune Iulia Sara, organizatorul “Bibliotecii vii”.

“A fost aşa de vesel, de optimist şi deschis”

Mama lui Bogdan, s-a declarat încântat de prezenţa fiului său în cadrul Bibliotecii Vii, motiv pentru care le-a mulâumit organizatorilor pentru bucuria adusă fiului său. “Ma numesc Crina Urcan din Turda şi sunt mama unui băiat din Penitenciarul Târgu  Mures, care a participat  la Biblioteca Vie de la “Ariel”. În primul rand, vă felicit pentru iniţiativa avută, de a purta de grijă tinerilor care provin din diverse medii ţi pentru mâna întinsă tuturor prin această colaborare şi comunicare. După evenimentul de la Ariel am facut băiatului meu o vizită şi a fost aşa de vesel, de optimist şi deschis, deoarece a avut posibilitatea prin “Biblioteca Vie” să comunice şi să socializeze cu persoane care, la rândul lor, au fiecare povestea lor de viaţă. I-a făcut o deosebită plăcere că a avut ocazia să vă cunoască. Vă felicit încă o dată pentru evenimentul iniţiat de dumneavoastră”, scrie mama lui Bogdan.

Bogdan şi poezia

Ineditul “cărţii vii” pe nume Bogdan este faptul că scrie poezii, prezenţa în cadrul Bibliotecii Vii de la “Ariel” determinându-l să-şi aştearnă gândurile pe hârtie pentru o nouă poezie.

“Acum, iubirea ne redă viaţa

Ne apropie de lume

Ne ajută s-o pricepem şi să trăim cu ea

Acum, orice piedică a vieţii este un izvor de minciună.

Unii trec prin viaţă ca nişte forţe producătoare

Alţii precum nişte umbre şi morminte mişcătoare.

Acum, putem zice că fiecare are originalul frumuseţii sale,

A cărei copie o caută în lume.

Orice rasă, orice artă îşi are ipocrizia sa.

Lumea se hrăneşte cu puţin adevăr ţi multă minciună

Acum, legea vieţii s-a transformat în legea războiului

Omul nu poate fi schimbat

Sinceritatea este un vis…

Aurul este scopul… doar un metal preţios

Acum dă-mi două  rânduri scrise de cineva

Şi-l face să fie condamnat.

Propria ta persoană o locuinţă

Nu ai curaj să intri, dar o studiezi pe dinafară

Schimbarea îmi este o hârtie

Un filozof sub acoperişuri

Parcă aş fi un vânător de vise într-o lume visătoare

Iar la sfârşit răul este un bine pe care nu l-am priceput încă…”

Fără mască, versuri scrise de Bogdan după prezenţa la Biblioteca Vie

“Vom mai auzi de Bogdan”

“Ne bucurăm că am adus raze de optimism în viaţa lui Bogdan, îi  mulţumim pentru că a venit şi a împărtăşit din experienţa sa de viaţă şi ne dorim  să-i fie bine după ce revine în societate. Multumim Penitenciarului Târgu Mureş pentru că a facilitat această colaborare. Centrul Senso promite târgumureşenilor că vom mai auzi de Bogdan, el scrie poezii pe care le vom aduce la lumină  în curând. De asemenea, dorim să nu ne oprim aici, vom organiza la toamnă o nouă ediţie a Bibliotecii Vii, vom crea programe care să ajute tinerii să nu ajungă în detenţie, vom sprijini tinerii care ies din detenţie să se reintegreze cât mai bine în mediul social. În acest sens, facem apel către tinerii şi persoanele care doresc să susţină aceste demersuri, îi invităm să facă parte, ca voluntari, din echipa Senso, pentru ca impactul pe care îl avem să fie şi mai mare. Mulţumim cărţilor vii şi cititorilor pentru că au făcut acest proiect posibil”, a precizat Iulia Sara.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Biblioteca vie, este o initiativă de exceptie! Felicitari! Poezia scrisa de Bogdan mi se pare profundă si plină de sensibilitate…Ma bucur ca cineva in tara asta se mai ocupa de acesti tineri ajunsi de multe ori din teribilism in situatii dificile… Cu ajutorul acestor initiative ca ~ Biblioteca vie~, acesti tineri au toate șansele de recuperare și reintegrare socială! Încă o data felicitări organizatorilor!

  • Felicitari initiatoriilor acestui proiect. Ma bucur sa vad cum prin asemena campanii de CRS puteti ajuta tinerii!
    Acesti tineri de la Tg. Mures au avut nesansa de a ajunge sa fie privati de dreptul cel mai de pret libertatea, dar prin aceste actiuni au fost ajutati sa-si recastige linistea , bucuria de vedea viata frumoasa , de a-si exprima sentimentele . Sunt sigura ca Bogdan va reveni acasa ca fiind un tanar mai puternic si ambitios . Cred din tot sufletul ca aceasta incercare l- a determinat sa stea de vorba cu el insusi si sa isi evalueze cu adevarat potentialul.
    Este un copil al unei mame iubitoare care ii sta alaturi in orice situatie s-ar afla. Ii acorda iubire neconditionata cum ar trebui sa fac toate mamele din lume si asa isi ajuta si sprijina fiul in lupta cu timpul petrecut in detentie. Bravo, Bogdan pentru versurile tale si felicitari celor implicati in acest proiect.!!!! As dori sa promovez acest gen de eveniment pentru a stii ca exista si astfel de persoane implicate in obtinerea bineului apropelui sau! Asa poate vom deveni mai buni! Cu drag o alta mama iubitoare.

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE