Home / Cultură / De la “Concertatio” la „Simfonia destinului” la Filarmonică

De la “Concertatio” la „Simfonia destinului” la Filarmonică

Distribuie

Tradiţionalul concert de joi seara al Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş a adus pe scena Palatului Culturii din Târgu Mureş doi oaspeţi dragi publicului meloman târgumureşean, renumitul dirijor Horia Andreescu, unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai baghetei româneşti contemporane şi violonistul Alexandru Tomescu, la rându-i un nume mare în arta interpretativă a ultimilor ani, protagoniştii unui concert de excepţie alături de Orchestra Filarmonicii  târgumureşene.

“Concertatio” a deschis seara

Melomanii prezenţi joi seara la Palatul Culturii au avut parte de un program special, deschis de “Concertatio” de Csiky Boldizsár, lucrare de dată mai recentă a compozitorul târgumureşean scrisă  pentru orchestra mare. Maestrul Csiky Boldizsár aduce în prin plan prin lucrarea “Concertatio” genul baroc, concertul de joi seara continuând frumos contactul cu publicul târgumureşean, prima audiţie având loc cu ocazia împlinirii celor 70 de ani ai compozitorului printr-un concert dirijat de Maestrul Ilarion Ionescu-Galaţi.

Reîntâlnire cu vioara lui Tomescu

Programul a continuat cu, Concertul pentru vioară şi orchestă de A. Dvorak, protagonist fiind violonistul Alexandru Tomescu. Reîntâlnirea cu publicul târgumureşean a fost şi de această dată una de suflet, graţie unei pagini muzicale de excepţie cu ieşiri la rampă a lui Tomescu prin intermediul momentelor improvizatorice. “Mă leagă amintiri frumoase de Palatul Culturii, de Filarmonica Târgu Mureş, de publicul târgumureşean, care este binecuvântat cu una dintre cele mai frumoase săli de concerte din ţară. Aici nu mă gândesc doar la calităţile ei acustice cât şi la calităţile estetice care nu pot decât să te inspire ca artist pe scenă. De mulţi ani colaborez cu Filarmonica din Târgu-Mureş şi mereu revin aici cu foarte mare bucurie fiindcă este una extrem de dedicată muzicii, întotdeauna am simţit o comuncare foarte bună la nivel muzical”, afirmă violonistul Alexandru Tomescu.

Eternul Beethoven pe scena Filarmonicii

Ultima parte a concertului de joi seara a adus pe scena Filarmonicii una din lucrările de referinţă a muzicii clasice, Simfonia a V-a în Do minor opus 67 de Beethoven, una dintre cele mai cunoscute simfonii ale celebrului compozitor german. Denumită şi „Simfonia destinului”, lucrarea a prins viaţă graţie tandemului Horia Andreescu-Orchestra Fialarmonicii Târgu Mureş, rezultatul fiind unul aplaudat la scenă deschisă de publicul târgumureşean, binecuvântat cu o nouă seară a muzicii de viţă nobilă.

 

De asemenea, verificati

Prof. univ. dr. Augustin Lazăr, procuror general al României (2016-2019) susține conferința „Epopeea brățărilor regale dacice”

Distribuie Studenții UMFST G.E. Palade Târgu Mureș, programele de studii de licență Istorie și Drept …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.