Home / Cultură / Don Quijote şi morilor de vânt din "capul nostru" la Naţional

Notice: Trying to get property of non-object in /home/zideziro/public_html/wp-content/themes/sahifa v5.5.3/framework/parts/post-head.php on line 69

Don Quijote şi morilor de vânt din "capul nostru" la Naţional

Compania Liviu Rebreanu a Teatrului Naţional Târgu-Mureş vine în faţa publicului cu o nouă premieră, miercuri, 26 martie, ora 19.00 la Sala Mare cu ocazia spectacolului-eveniment „Don Quijote”  după Miguel de Cervantes Saavedra în regia lui Mihai Măniuţiu.

Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Csaba Ciugulitu (Don Quijote), Luchian Pantea (Sancho Panza), Mihai Crăciun (Scriitorul), alături de  scribii din vis (Rareş Budileanu, Costin Gavază,  Anca Loghin, Alexandra Ţifrea, Andrei Chiran, Tiberius Vasiniuc, Raisa Anè, Sergiu Marocico, Cristina Holtzli, Ciprian Mistreanu, Claudiu Banciu, Ştefan Mura, Cristina Iuşan, Zeno Apostolache). Muzica originală şi textul spectacolului sunt semnate de  Ada Milea, care va prinde glas graţie orchestrei spectacolului compusă din  Zeno Apostolache (pian), Cristian Tomşa (vioară), Costin Gavază/ Rareş Budileanu (tobe, percuţie) şi Claudiu Banciu (chitară). La construcţia spectacolului au mai contribuit Vava Ştefănescu (Coregrafie), Adrian Damian (Scenografie), Daniel Klinger (Lightdesign), Zeno Apostolache (Orchestraţia muzicală) şi Nicolae Băgăian (Asistent regie)

Energia dorinţelor noastre imposibile

„Spectacolul nostru caută să aibă intensitatea visului şi, în mare măsură, logica lui turbulentă. Până la urmă, nu suntem, nu existăm decât în măsura în care ne lăsăm visaţi. Formula muzicală în care e realizat spectacolul poartă semnătura inconfundabilă a compozitoarei Ada Milea, cea care, deşi atât de discretă şi evanescentă, a devenit o emblemă vie a tinerei generaţii de spectatori din România.  Don Quijote este o poartă a Visului treaz – una dintre cele mari, regale. El poartă energia care e în dorinţele noastre imposibile”,  a menţionat Mihai Măniuţiu, regizorul spectacolului.

Don Quijote-le din noi

Muzica originală şi textul spectacolului sunt semnate de  Ada Milea care revine la tema Don Quijote, adaptată şi îmbunătăţită pentru scena de teatru. „Don Quijote e un gând vechi la care acum revin cu mari îmbunătăţiri. În Târgu-Mureş mi s-a părut că am întâlnit varianta ideală a personajelor principale şi posibilitatea de a folosi mai mult şi mai bine geniul lui Cervantes. Sunt foarte bucuroasă că implicarea domnului Măniuţiu şi a echipei sale ne dă şansa de a face mult mai mult decât un concert. Povestind cu Alina Nelega despre posibile proiecte, am glumit în legătură cu Don Quijote şi Sancho Panza ideali, ambii fiind actori ai acestui teatru.  Cu vreo 10 ani în urmă am construit un concert care a apărut pe cd şi dvd (cu o altă distribuţie), iar Editura Polirom a publicat textul. Acum a apărut posibilitatea de face cu adevărat ca personajele să existe. Astfel că dorim să creem un Don Quijote care încearcă să alimenteze copilăria din cei care se lasă copilăriţi. Ce are el în plus faţă de Quijote din 2004 ? acum nu mai e concert, ci spectacol, regizorul  a organizat vizual o lume care-mi place teribil în care Don Quijote-le din noi caută să dea un sens „morilor de vânt” din capul nostru”,  a menţionat Ada Milea, autoarea muzicii spectacolului.

Spectacolul este supratitrat în limba maghiară! Biletele  pot fi achiziţionate de luni până vineri între orele 12:00 şi 17:30 la Agenţia de Bilete a Palatului Culturii (telefon 0265.261.420, 0372.758.230) sau la casa de bilete a teatrului de luni până vineri între orele 10:00 şi 16:00 (telefon 0365 806 865) şi online pe www.biletmaster.ro.

Foto : Bristena (Teatrul Naţional Tg. Mureş)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

,,Făt Frumos din Tărâmul de Azi” vine la Târgu Mureș

Reprezentanții Asociației Divizia Artelor prin Tehnologiile Emergente (DATE) au transmis marți, 15 septembrie, prin intermediul …