Home / Cultură / Mozart, oaspetele de seamă al “Pianului Călător”

Notice: Trying to get property of non-object in /home/zideziro/public_html/wp-content/themes/sahifa v5.5.3/framework/parts/post-head.php on line 69

Mozart, oaspetele de seamă al “Pianului Călător”

Vineri, 21 martie, pianistul Horia Mihail a pornit din nou la drum  în Turneul Pianul Călător , ajuns în 2014 la cea a IV-a ediţie, primul concert fiind găzduit de Teatrul Jean Bar din Tulcea. Dacă la prima ediţie, turneul lui Liszt în Ţările Române, însoţit de un pian de concert, era cel ce inspira această aventură muzicală – menită să aducă bucurie melomanilor din întreaga ţară, dar având şi obiectivul generos de a dărui unui oraş, care nu avea un pian de concert, instrumentul cu drept de folosinţă în următorii ani – anul acesta Mozart, compozitorul ce şi-a petrecut cei mai mulţi ani din viaţă în turneu, va fi muza călătoriei muzicale.

Întălnire cu pianele turneelor trecute

Traseul străbătut va acoperi toate zonele istorice ale ţării: pornind de la Tulcea unde se va întâlni cu al treilea pian călător, după o scurtă oprire în Moldova, la Bârlad, Horia Mihail va ajunge la Mediaş de unde va prelua primul pian împreună cu care va călători, susţinând recitaluri în patru oraşe ce nu au piane de concert, până la Roman unde va ajunge pe 29 martie şi unde, după seara de gală, pianul, pus la dispoziţie de Radio România, va rămâne.

Recital la Târgu Mureş, Chişinău şi New York

Turneul va continua apoi pentru Horia Mihail care va susţine în continuare recitaluri şi concerte cu orchestră în mai multe oraşe de pe tot cuprinsul ţării, în parcurile bucureştene, dar şi la New York şi Chişinău. Pianistul se va întâlni pe acest traseu şi cu al doilea pian călător, pe 26 aprilie, la Sânnicolau Mare. Tărgumureşenii se vor putea bucura de prezenţa lui Horia Mihail luni, 14 aprilie, ora 19:00  în cadrul unui recital găzduit de Sala Mare a Palatului Culturii.  Repertoriul ales pentru turneul Pianul Călător 4  este integral Mozart. În recitaluri Horia Mihail va interpreta două rondouri, două fantezii şi două sonate din creaţia mozartiană, iar în concertele cu orchestra se va afla pentru prima oară în postura de dirijor şi solist în trei celebre opusuri concertante mozartiene pentru pian şi orchestră. “M-am simţit bine în toate oraşele în care am fost, am întâlnit oameni avizi de muzică şi m-am bucurat că eu am dus-o la ei acasă. Au fost  turnee reuşite şi mă bucur că am ajuns în oraşe în care nu mai cântasem până atunci, aşa cum este, de exemplu, oraşul Tulcea, în care prietenul meu, Pianul Călător 3 a rămas, urmând, iată, să ne reîntâlnim anul acesta, lucru consemnat vineri, în debutul turneului”, afirmă Horia Mihail.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Sighișoara: O nouă masă pentru tenis de exterior dată în folosință

Reprezentanții Primăriei Municipiului Sighișoara au transmis marți, 15 septembrie, prin intermediul unei postări pe pagina …