Secretar de stat din Târgu-Mureş la Ministerul Agriculturii Agricultura
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 1092 Vizualizări

Secretar de stat din Târgu-Mureş la Ministerul Agriculturii

Numit secretar de stat în cadrul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale printr-o decizie a premierului din data de 13 martie 2014, târgumureşeanul Nagy Peter Tamas este încrezător că noua funcţie îl va ajuta să îşi pună în aplicare ideile pe care le are pentru stimularea performanţei din domeniul zootehniei din România. Deşi foarte tânăr, având 34 de ani neîmpliniţi, Nagy Peter Tamas are atât o experienţă vastă, cât şi o viziune clară asupra prezentului şi mai ales viitorului zootehniei, sector care în opinia secretarului de stat se impune să fie reglementat de un nou Cod Zootehnic.

Reporter: Vă rog să vă prezentaţi în câteva cuvinte cititorilor noştri.
Nagy Peter Tamas: Am absolvit, în 2004, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Cluj Napoca, specializarea Medicină Veterinară, iar din 2012 sunt masterand al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Iaşi, specializarea Ştiinţe Zootehnice. De asemenea, am absolvit un curs de formare specializată pentru ocuparea unei funcţii publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, iar din 2010 şi până în prezent sunt doctorand la aceaşi universitate din Iaşi la specializarea Ştiinţe Zootehnice.

Rep.: Ce experienţă profesională aveţi?
N.P.T.: Mi-am început activitatea în 2004, ca medic veterinar la societatea Agromec Scorillo din Sântana de Mureş, iar de atunci şi până în prezent mi-am desfăşurat activitatea la Autoritatea Hipică Naţională – Centrul Regional Târgu-Mureş, Mangalia şi Dumbrava şi Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie „Prof. Dr. K. G. Constantinescu”, unde am lucrat în toate funcţiile, de la inspector de specialitate, inspector şef, director tehnic, director general adjunct şi director general. Pot spune că am parcurs toate treptele ierarhice din administraţie.

Rep.: Ce sarcini presupune funcţia de secretar de stat?
N.P.T.: Deocamdată ordinul cu atribuţiile mele nu  a fost semnat. Este un ordin intern care nu se publică în Monitorul Oficial.Lucrez la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale de câteva zile, dar în principiu m-am înţeles cu domnul ministru şi m-a rugat să coordonez partea de zootehnie, de ceea ce înseamnă politici şi implementare a politicilor în zootehnie, relaţia cu Parlamentul şi activitatea de coordonare în cercetare agricolă. Ministerul are în coordonare activitatea de cercetare agricolă din cadrul staţiunilor de cercetare, care sunt în subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice. Printre atribuţii se va găsi şi coordonarea activităţii de antigrindină şi, din acest punct de vedere, pot spune că există un proiect pentru judeţul Mureş de demarare a unui investiţii pentru construcţia unei platforme antigrindină la Târnăveni.

Rep.: Care este principala provocare a funcţiei pe care o deţineţi?
N.P.T.: Una dintre provocări am expus-o destul de recent, cu ocazia unui simpozion zootehnic care s-a desfăşurat în Aula Magna a Academiei Române unde am lansat o provocare, şi anume elaborarea unei noi Legi a Zootehniei, un nou Cod Zootehnic care să se plieze pe noile regulamente europene, având în vedere că Legea Zootehniei este din 2002, înainte de intrarea României în Uniunea Europeană. În prezent, noi trebuie să ne supunem tuturor reglementărilor europene şi atunci consider că este necesar să ne armonizăm legislaţia cu aceste reglementări, cu scopul de a sprijini dezvoltarea fermelor şi mai ales încurajarea fermierilor, precum şi stimularea potenţialului genetic al efectivelor de animale, mă refer în special la bovine. Dacă la nivel european vorbim de o medie de 7.500 – 8.000 de litri de lapte la vacă, în România media este de 3.500 – 4.000 de litri de lapte. După părerea mea, nu trebuie să ne îngrijoreze foarte mult faptul că scade efectivul şeptelului, ci ar trebui să găsim soluţii pentru a stimula performanţa. Stimulând performanţa, putem să ajungem la 5.000 – 6000, chiar 7.000 de litri de lapte la vacă la nivel naţional şi atunci nu mai avem probleme cu efectivele.

Rep.: Ce alte proiecte mai aveţi pe agenda dumneavoastră?
N.P.T.: Ca şi tânăr specialist, consider că problemele enumerate anterior se pot rezolva prin acordarea de subvenţii care să fie cuplate cu producţia. Adică, dacă ai o vacă şi ea îţi dă 10.000 de litri de lapte, atunci să stimulezi fermierul la nivelul producţiei, ca să stimulezi de fapt performanţa. Dacă noi stimulăm performanţa, vom progresa. Dacă rămânem la nivelul de a oferi un ajutor de subzistenţă, vă daţi seama că nu se pune problema vreunui progres, cel puţin în viziunea mea tehnică, din sectorul zootehnic. Şi mă refer aici nu numai la ovine şi bovine, ci la toate sectoarele deoarece pentru mine toate sectoarele zootehniei sunt importante.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE