Home / Administratie / Poliţia Română la moment de sărbătoare

Poliţia Română la moment de sărbătoare

Distribuie

Poliţia mureşeană, aproape de cetăţean

În fiecare an, pe 25 martie, de Buna Vestire, Poliţia Română îşi serbează ziua, anul 2014 marcând 192 de ani de la legalizarea funcţionării acestei instituţii. Despre acestă zi, precum şi despre rezulatele poliţiştilor mureşeni ne-a vorbit chestorul de poliţie Valentin Pescari, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţeană Mureş.

Reporter: Ce reprezintă pentru poliţiştii mureşeni această zi de 25 martie?

Valentin Pescari: Ziua Poliţiei Române pentru poliţiştii mureşeni cât şi pentru întreaga Poliţie Română este o zi extrem de importantă având în vedere multitudinea de activităţi pe care le desfăşoară în slujba cetăţeanului, în contextul activităţii înregistrate în 2013 şi în primele trei luni ale acestui an. Este foarte important ca atunci când avem o zi festivă să avem alături de noi atât prieteni cât şi cel pe care-l deservim, cetăţeanul pentru a putea să le transmitem tot ceea ce se desfăşoară în activitatea poliţiei precum şi întreaga activitate preventivă petrecută în această perioadă.

Rep.: Cât este de importantă colaborarea cu celelalte instituţii ale statului în vederea sigurării ordinii şi siguranţei cetăţeanului?

V.P.: Pentru a înregistra indicatori foarte buni şi pentru a avea rezultate foarte bune binenţeles că Poliţia colaborează cu instituţiile statului. Pot spune că pe plan judeţean avem o colaborare foarte bună cu celelate instituţii, Parchetul Curţii de Apel, Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureş, Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Mureş, DNA, SRI, Armata precum şi cu celelate instituţii care aplică legea. Este foarte bună această cooperare la nivel judeţean, dovadă sunt şi rezultatele obţinute în 2013, rezultate foarte bune care sperăm să continue şi în 2014.

Rep.: Aveţi o colaborare bună cu instituţiile pentru „oameni mari”. Cum e această colaborare cu instituţiile care au în vedere cei mai tineri?

V.P.: Avem o bună colaborare şi cu celelalte instituţii care concură la formarea tinerilor, aici mă refer la Inspectoratul Şcolar Judeţean, cu care demarăm o serie de proiecte, atât pe plan judeţean cât şi pe plan local la nivel de municipiu Târgu-Mureş. De asemenea, sunt alte instituţii cu care colaborăm, activitatea pe care o desfăşurăm este una foarte vastă şi implică foarte mult efort din partea lucrătorilor acestei instituţii cât şi din partea celorlalte instituţii.

Rep.: Cum aţi caracteriza relaţia dintre poliţist şi cetăţean?

V.P.: Multitudinea de activităţi preventive care sunt desfăşurate de către Poliţia Română se oglindesc în ceea ce înseamnă apropierea de cetăţean. Având în vedere că Poliţia Română şi-a fixat ca obiectiv asigurarea şi menţinerea ordinii publice pe teritoriul de competenţă, a demarat o serie de proiecte, care să concure la apropierea de cetăţean. Astfel că procentul de încredere a populaţiei în poliţie în ultimii doi ani se apropie undeva de 49%, ceea ce reprezintă un indicator foarte bun, pe care sperăm să-l îmbunătăţim în anii viitori prin activităţi pe care le desfăşurăm în comun cu cetăţeanul. Trebuie să fim tot timpul aproape de cetăţean, să fim receptivi la tot ce ne sesizează, să verificăm, să identificăm autori, suspecţi, astfel ca starea infracţională de pe raza de competenţă să fie cât mai scăzută.

Rep.: Faţă de alte judeţe, cum stă Mureşul în ce priveşte activitatea Poliţiei?

V.P.: Pe plan naţional, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Mureş în anul 2013 a înregistrat un minus la infracţionalitatea sesizată cu 5,95%, ceea ce înseamnă că pe teritoriul judeţului Mureş s-au întâmplat mai puţine infracţiuni şi contravenţii decât pe plan naţional. Acest lucru ne bucură şi sperăm ca acest trend să-l menţinem şi în anul 2014.

Rep.: Sunteţi implicaţi în foarte multe proiecte de prevenirea infracţionalităţii în special pentru cei tineri…

V.P.: IPJ Mureş are un compartiment de prevenirea criminalităţii care este foarte activ, care a dezvoltat foarte multe proiecte care să ducă la această scădere a infracţionalităţii de pe raza de competenţă. Am avut proiecte atât cu Inspectoratul Şcolar cât şi cu Consiliul Judeţean şi cu alte instituţii de aplicarea legii, proiecte care au diminuat numărul de infracţiuni pe raza judeţului Mureş. De asemenea, ce e foarte îmbucurător este că am avut foarte multe activităţi în ceea ce privesc voluntarii, elevi sau studenţi. Chiar în aceste zile premergătoare Zilei Poliţiei Române am avut o întâlnire cu voluntarii care au activat în această perioadă cărora le-am oferit diplome de excelenţă pentru activitatea pe care au depus-o în această perioadă. Sunt aşa zişii „micii poliţişti” dar care sunt foarte combativi. Este îmbucurător că mesajul Poliţiei este foarte bine transmis de către aceşti voluntari către instituţiile unde ei activează, şcoli şi universităţi, ceea ce ne bucură, prin care sperăm ca numărul infracţiunilor să scadă şi în aceste instituţii.

Rep.: O urare pentru colegii care îmbracă uniforma de politest, de Ziua Poliţiei Române?

V.P.: Transmit colegilor mei din Inspectoratul Judeţean de Poliţie Mureş la acest ceas aniversar în primul rând mult succes pentru perioada care vine, multă sănătate, lor şi familiilor acestora. De asemenea, le transmit faptul că trebuie parcurşi acei paşi pe care noi am început de a fi tot timpul aproape de cetăţeni şi de sesizările acestora.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO. Propunere PNL. Pasaj subteran în zona Cocoșul de Aur

Distribuie Consilierul local al Municipiului Târgu Mureș, Horea Șarlea, a prezentat, în cadrul unei conferințe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.