Home / Cultură / FOTO: Distincţia „ALAE” pentru dirijorul Shinya Ozaki

FOTO: Distincţia „ALAE” pentru dirijorul Shinya Ozaki

Distribuie

Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre, i-a oferit distincţia „ALAE” dirijorului japonez Shinya Ozaki, în deschiderea concertului extraordinar susţinut de muzicianul nipon joi, 17 martie, cu ocazia aniversării a 20 de ani de activitate la pupitrul Orchestrei Simfonice din Târgu-Mureş.

„Tot ce este al meu port cu mine”

În aceeaşi zi, într-o şedinţă a Consiliului Judeţean Mureş, consilierii judeţeni au aprobat, cu unanimitate de voturi, acordarea distincţiei „ALAE” dirijorului Shinya Ozaki, în semn de recunoaştere şi recompensă morală a serviciilor aduse comunităţii judeţului Mureş. „20 de ani este aproape o viaţă de om. Cred că aşa cum s-a reuşit până în acest moment, ca Filarmonica de Stat Târgu-Mureş, Consiliul Judeţean Mureş să fie o gazdă, să fie un receptor pentru tot ceea ce înseamnă valori culturale, astăzi în numele Consiliului Judeţean Mureş, în numele deschiderii către multiculturalitate a judeţului Mureş, voi înmâna maestrului Shinya Ozaki cea mai înaltă distincţie a judeţului Mureş. Se numeşte „ALAE”, adică „aripi” în limba latină. Este cea mai înaltă distincţie şi poartă un motto, „Omnia mea mecum porto”, adică „Tot ce este al meu port cu mine”. Ceea ce înseamnă că tot ceea ce dobândim în viaţă ca experienţă, tot ceea ce dobândim de valoare în viaţă, întotdeauna este cu noi. În primul rând în suflet, în al doilea rând în mintea noastră. Restul valorilor sunt doar trecătoare şi doar înşelătoare”, a menţionat Ciprian Dobre.

Ambasadorul Japoniei, mândru de compatriotul său

La eveniment a participat şi Excelenţa Sa Keiji Yamamoto, ambasadorul Japoniei în România, care a salutat auditoriul atât în limba română, cât şi în limba maghiară, transmiţând apoi felicitări târgumrueşenilor pentru pasiunea arătată muzicii de calitate. „Am aflat despre activitatea maestrului Ozaki încă de la sosirea mea la post, în octombrie 2012, şi mi-am dorit foarte mult să ajung la Târgu-Mureş. Ştiu că aproape jumătate din populaţia oraşului dumneavoastră este reprezentată de cetăţeni români de naţionalitate maghiară şi remarc că de-a lungul istoriei aici s-a dezvoltat o cultură bogată. Chiar sala aceasta este un exemplu reprezentativ de bogăţie culturală. Ca japonez, sunt extrem de bucuros că un dirijor din Japonia activează de mai bine de 20 de ani ca dirijor permanent într-o sală atât de minunată. Sunt extrem de impresionat de bogăţia sufletească şi de pasiunea pentru muzică a dumneavoastră, locuitorii oraşului Târgu-Mureş”, a afirmat Excelenţa Sa Keiji Yamamoto.

Punte de legătură culturală între Japonia şi România

De asemenea, ambasadorul Japoniei în România a creionat, pe scurt, personalitatea complexă a dirijorului Shinya Ozaki, implicat în numeroase activităţi culturale. „Maestrul Shinya Ozaki activează atât în România cât şi în alte ţări europene, dar şi în SUA şi Japonia. Aici, la Târgu-Mureş a invitat şi solişti japonezi aducându-şi o contribuţie semnificativă, ca o adevărată punte de legătură culturală între Japonia şi România. Activitatea domniei sale a fost apreciată şi în anul 1998 când i-a fost acordat titlul de cetăţean de onoare al oraşului Târgu-Mureş. În anul 2000, a primit din partea Guvernului României Meritul Schimburilor Culturale, iar în anul 2004 a primit din partea preşedintelui României Meritul Cultural în grad de Comandor. Domnia sa s-a remarcat şi la organizarea unor evenimente culturale, în cadrul Asociaţiei Kumamoto – România înfiinţată în anul 2002, în calitate de reprezentant local. Am fost extrem de bucuros să aflu că această asociaţie acordă anual, din 2008, burse elevilor de la Liceul de Artă din Târgu-Mureş, contribuind la formarea tinerilor muzicieni”, a subliniat Excelenţa Sa Keiji Yamamoto.

Diplomă de Excelenţă din partea Filarmonicii

De asemenea, Vasile Cazan, directorul Filarmonicii de Stat Târgu-Mureş, a înmânat maestrului Shinya Ozaki o Diplomă de Excelenţă pentru contribuţia adusă pe parcursul celor două decenii de activitate în fruntea Orchestrei Simfonice din Târgu-Mureş.

[zizigallery id=1147]


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Elevul Leonard Buta, în concert la Palatul Culturii

Distribuie Sala Mare a Palatului Culturii a găzduit joi, 21 martie, de la ora 19.00, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.