Filmul polonez, oaspete de seamă la “Arta” Cultură
  • I.T
  • 0 comentarii
  • 61 Vizualizări

Filmul polonez, oaspete de seamă la “Arta”

În perioada 3-6 aprilie, „Zilele Filmului Polonez” poposesc pentru a patra oară în Tîrgu Mureş, la Cinema “Arta”.  Institutul Polonez a selectat în acest an pentru cinefili  patru filme noi, produse în 2011 şi 2012, care, prin tematica lor diferită, prezintă noile direcţii în cinematografia poloneză actuală.  Partenerul local al evenimentului este Asociaţia K’ARTE care aduce filmul polonez la Târgu Mureş cu sprijinul  Primăriei Târgu  Mureş şi Mobila Dalin.

Bani, securitate, preoţi, traficanţi

Filmul care va deschide ediţia din acest an a Zilelor Filmului Polonez la Târgu Mureş este “80 de milioane” (80 milionów)  în regia lui Waldemar Krzystek care va putea fi văzut joi, 3 aprilie, începând cu ora 18.30. Filmul e bazat pe evenimente reale care au avut loc laWrocław, în 1981. Cu puţin timp înainte de proclamarea legii marţiale, un grup de tineri activişti ai Solidarităţii organizează o acţiune-fulger de retragere a 80 milioane de zloţi din contul sindicatului deschis la Banca Naţională, înainte ca acesta să fie blocat. Ofiţerii Securităţii pornesc aşadar pe urmele lor. Este începutul unei curse în care sunt implicaţi deopotrivă preoţi şi traficanţi.

Preţul pentru un trai mai bun

Vineri, 4 aprilie, ora 18.30 va putea fi văzut filmul “Ziua femeii” (Dzień kobiet) în regia Mariei  Sadowska. Halina, casieră în reţeaua de magazine Motylek, visează la un trai mai bun pentru ea şi fiica sa Misia. Când Halinei i se oferă şansa să devină şef de magazin, ea acceptă. Se convinge însă repede care este preţul unui venit şi trai mai bun.

În căutarea bunicii

Bicicleta mea (Mój rower) , în regia lui Piotr Trzaskalski va fi prezentat sâmbătă, 5 aprilie. Dimineaţă. Włodek găseşte o scrisoare din care află că soţia sa l-a părăsit. Aflat în stare de şoc, acesta ajunge la spital unde este vizitat de fiul său Paweł şi nepotul Maciek. Paweł este pianist, locuieşte laBerlin, Maciek a venit dinAnglia, unde locuieşte cu mama sa. Paweł şi  Maciek nu mai ţin legătura de ani buni. Revoltaţi de plecarea bunicii, ei hotărăsc să o caute şi să o aducă înapoi acasă.

Protestele muncitoreşti din 1970

Filmul care va încheia ediţia din acest an a Zilelor Filmului Polonez la “Arta” va fi “Joia neagră.Janek Wisniewski a căzut” (Czarny czwartek. Janek Wiśniewski padł) , regia Antoni Krauze, care va fi prezentat duminică, 6 aprilie. Filmul reconstruieşte evenimentele tragice care au avut loc la 17 decembrie 1970, în Gdynia – protestele muncitoreşti în stradă, care au fost înăbuşite cu brutalitate de către armată şi miliţie. O istorie bazată pe fapte reale despre familia lui Brunon Drywa, lucrător în portul dinGdynia, care a fost împuşcat de miliţieni în drum spre locul de muncă.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE