Home / Cultură / “Punţi de lumină”, cu şi despre Lazăr Lădariu la 75 de ani

“Punţi de lumină”, cu şi despre Lazăr Lădariu la 75 de ani

Distribuie

Asociaţia culturală “Punţi de lumină” , revista “Vatra Veche”  şi Casa de Cultură a Tineretului „George Enescu” din Reghin, în colaborare cu Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni şi Despărţamântul Central Judeţean Mureş al ASTREI, au organizat vineri, 28 martie, în sala “Tonitza” a Hotelului “Continental” din Târgu-Mureş a  V-a ediţie a Colocviilor „Cuvântul liber” intitulate “Punţi de lumină” dedicate scriitorului şi publicistului Lazar Ladariu, cu prilejul împlinirii vârstei de 75 de ani .

“Am învăţat din meşteşugul domniei sale”

La eveniment au onorat cu prezenţa  personlităţi ale vieţii cultural-artistice şi social-politice dinţarăşi din diaspora care au elogiat activitatea scriitorului, publicistului şi omului de cultură Lazăr Lădariu. “Lazăr Lădariu a fost pentru mine un exerciţiu, un atelier. Ca tânăr prefect, în localitatea Chiheru de Jos am auzit pentru prima dată talentul de orator al lui Lazăr Lădariu, după ce descoperisem talentul de scriitor al domniei sale, după ce descoperisem deja dragostea faţă de ceea ce îl înconjoară şi iubirea pentru România. Acestr lucruri argumentează calităţile cu care ne-am familiariizat în fiecare zi, acelea de orator. Pentru mine a reprezentat un reper, şi pot spune răspicat, am învăţat de la Lazăr Lădariu şi din meşteşugul domniei sale de a rosti cuvintele. Iată cea de a treia faţetă a ceea ce numesc eu omul de cuvânt Lazăr Lădariu”, a precizat Ciprian Dobre, păreşedintele Consiliului Judeţean Mureş.

Luminător de minţi rătăcite

În cadrul evenimentului au fost lansate  volumele “Profesioniştii noştri (12). Lazăr Lădariu la 75 de ani. Cărturar şi patriot român” şi volumul de versuri  “Medalii de rouă” de Lazăr Ladariu. Printre cei care au adus elogii vieţii şi activităţii lui Lazăr Lădariu s-au numărat prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, prof. dr. Ioan Lăcătuşu -directorul Centrului European de Studii Covasna Harghita, Dumitru Acu – preşedintele Asociaţiunii ASTRA, Ilie Şandru – preşedintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mures, Al.Florin Tene – preşedintele Ligii Scriitorilor Români,  scriitorii Hajdu Gyözö, Nicolae Băciuţ, Valentin Marica, şi nu în ultimul rând gen. (r) prof.dr. Mircea Chelaru – vicepreşedinte al Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni. “În această lume trăită în comun, într-un cotidian simplu, alteori complicat, pentru unii firesc pentru alţii de-andoaseleea, foarte mulţi s-au cocoţat pe umerii naţiunii şi o îndoaie, o strivesc, o ostenesc. Pe când cel născut cu această hărăzire şi având conştiinţa menirii pe pâmânt Lazăr Lădariu a pus naţiunea pe umeri încovoindu-se sub ea, dar ducând-o acolo unde îi este meritul, locul şi onorabilitatea. Împărţitor de lumină, luminător de minţi rătăcite, adunător de rătăciţi întru lunmină, Lazăr Lădariu este cel care a zidit o anumită cale pentru românismul şi românitatea mereu afectată, dacă nu chiar aruncată într-o baie de acid sulfuric a unui iredentism ticălos. Lazăr Lădariu a ştiut să-şi ţină neamul pe umerii săi firavi, îndărătnic fiind nu a dat la pace cu inamicul, pentru că, cu inamicul niciodată nu trebuie să-ţi negociezi victoria pe câmpul de bătaie.”, a amenţiuonat . Mircea Chelaru.

Reîntâlnirea cu profesorul Vinţeler

Unul din momentele emoţionante ale “Punţilor de Lumină” a fost reîntâlnirea dintre profesor şi student, prof. univ. dr. Onufrie Vinţeler rememorând momente din viaţa de student a lui Lazăr Lădariu. “L-am cunoscut în toamna anului 1958. Eram în al doilea an de profesorat la Cluj şi am fost numit în comisia de admitere . Lazăr Lădariu era atunci un copilaş dar care, încă de la început ne-am dat seama că acest copil neastâmpărat e unul de excepţie. În această perioadă de peste o jumătate de veac l-am urmărit pas cu pas. Şi la şcoală, şi la universitate sunt cunoscute contrastele, elementele cele mai bune şi elementele cele mai slabe care fac probleme. Lazăr Lădariu s-a dovedit a fi un element de excepţie încă din perioada studenţiei. Cred că fiecare părinte se bucură când vede că, copilul lui merge mai departe, la fel şi un maistru când vede îă ucenicul lui îl depăşeşte, doar cei orgolioşi pun piedici în loc să ajute. Eu nu am avut cu ce să-l ajut dar când ne-am întâlnit i-am dat anumite sfaturi şi i-am spus că sunt mândru de el. Pe unde merg spun tuturor că mi-a fost student. Am pus şi eu o pilă la ceea ce este acest mare om. Lazăr Lădariu nu este doar un fiu al Mureşului, este un mare fiu al ţării, de aceea trebuie să-l respectăm, să-l apreciem şi să ducem acest respect în întreagaţară”, a spus  prof. univ. dr. Onufrie Vinţeler.

“Eram un student care făceam treabă”

Sărbătoritul zilei, fostul  student al profesorului Vinţeler nu i-a rămas dator, mulţiumindu-i public pentru sprijinul acordat în anii de studenţie şi nu numai. “Profesorul Vinţeler a fost unul dintre cele mai tinere cadre didactice de la Univesitatea Babeş Bolyai din Cluj. A fost profesorul meu în aceea perioadă în care eram considerat fiu de chiabur, cu 8 hectare, cu trei feciori. Eram dintr-o zonă necooperativizată şi trebuia să se pună câte o piedică, câte o crosă la patină, să te mai strivească la mantinelă. Nu am fost eu aşa de cuminte cum spunea profesorul Vinţeler, ca student, şi de două ori, domnul profesor, la care ţineam şi ţin enorm de mult, m-a salvat. De la exmatriculare, care a fost iniţial pe trei luni şi apoi ea era să devină definitivă. S-a luptat pentru mine, pentru că eram un student care făceam treabă, şi m-a salvat de două ori. Îi mulţumesc acum public în faţa dumneavoastră”, a spus Lazăr Lădariu.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Elevul Leonard Buta, în concert la Palatul Culturii

Distribuie Sala Mare a Palatului Culturii a găzduit joi, 21 martie, de la ora 19.00, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.