Generalul Ştefan Guşă, comemorat la Catedrala Mare Eveniment
  • I.T
  • 0 comentarii
  • 774 Vizualizări

Generalul Ştefan Guşă, comemorat la Catedrala Mare

Catedrala Mare din Târgu-Mureş a găzduit sâmbătă, 29 martie, o slujbă de pomenire în memoria generalul Ştefan Guşă, parastasul fiind oficaiat de un sobor de preoţi în frunte cu ÎPS Irineu, Arhiepiscopul  al Alba Iuliei. Zeci de persoane, apropiaţi, prieteni, foşti militari, oficialităţi judeţene, printre care preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre, au asistat la momentul religios menită să cinstească memoria generalului Ştefan Guşă, la 20 de ani de la dispariţia acestuia, împliniţi pe 28 martie.

“Să-i urmăm pilda de dăruire”

În cuvântul său, ÎPS Irineu a punctat rolul jucat de generalul Guşă în momentele Revoluţiei din decembrie 1989, precum şi importanţa cinstirii acestor fapte prin aduceri aminte şi recunoaştere faţă de generalul Guşă. “Moartea nu este o trecere în nefiinţă cum se anunţă prin ziare despre cei plecaţi. Pisica, iepuraşul, trec în nefiinţă, omul nu trece în nefiinţă, se detaşează sufletul de corp şi trece într-o realitate consistentă, merge la Dumnezeu. Moartea nu este un motiv de nefericire ci ouşăspre eternitate, o trecere în lumea veşnicelor şi frumoaselor împliniri. Fericit este omul care dă dovadă de vigilenţă în scurtul pelerinaj din această vale de lacrimi şi care îşi aminteşte de Dumnezeul cel viu, de Hristos care a transformat moartea în victorie şi biruinţă. De aceea, de Sfintele Paşti cântăm veseli Hristos a Înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând şi celor din mormânt viaţă dăruindu-le. Felicit din toată fiinţa mea şi aduc un omagiu deplin celor ce au gândul bun şi inimă pioasă ca au iniţiat şi pregătit evenimentul comemorării răposatului. Cea mai bună cinstire pe care o putem aduce generalului Ştefan Guşă este să-l purtăm în sanctuarul inimilor noastre convişi că iubirea de neam şi oameni este şi dincolor de mormânt, să pomenim despre isprăvile sale şi să-i urmăm pilda de dăruire pentru care a fost crunt refugiat, pentru tot ce este bun, frumos şi netemător”, a afirmat ÎPS Irineu.

“Generalul Guşă şi-a iubit patria”

Printre cei care l-au elogiat pe generalul Guşă s-a numărat şi generalul în rezervă Paul Iovănel care a punctat rolul jucat de general în momentele din decembrie 1989, precum şi nevoia de reconsiderare a rolului jucat de acesta în evenimentele de la finele lui 89. “Generalul Ştefan Guşă a fost unul dintre bravii generali ai Armatei Române din cea de a doua jumătate a secolului trecut. Şi-a iubit cu devotement profesia ca pe propria sa familie. Am avut deosebita plăcere să-l cunosc încă de pe băncile şcolii militare, iar după aceea să-i fiu coleg fiindu-i şi un bun colaborator  Din păcate, s-a stins într-un timp relativ scurt, la 53 de ani, o vârstă la care era în putere. Eu care l-am cunoscut, atât în cadrul Armatei cât şi în afara ei, pot spune că avea o sănătate de fier, nu a suferit de nicio boală. Imediat după terminarea evenimentelor din decembrie 1989, boala l-a cuprins într-un timp relativ scurt, datoritză presiunilor la care a fost supus după evenimentele din decembrie 1989 când a îndrăznit să pună pumnul în piept şi a spun ruşilor că nu avem nevoie de sprijin militar. Generalul Guşă a fost şi rămâne un mare patriot. Este regretabil să auzi din gura unor persoane autorizate sau mai puţin autorizate, din gura unor politicieni sau mai puţin politicieni, din gura unor preşedinţi sau apropiaţi din sfera guvernamentală că generalul Guşă a fost un trădător de neam. Ca om care l-am cunoscut, pot spune că generalul Guşă şi-a iubit patria punând mai presus de orice interesele apărării patriei, iar cei care şi-au format o părere despre generalul Guşă, în zilele evenimentelor din 1989, trebuie să-şi revizuiască atitudinea. Exprim aici speranţa că istoricii militari, istoricii în general ar trebui să se aplece mai des asupra evenimentelor din decembrie, 1989, să ascoată adevărul la iveală pentru ca generalul Guşă să fie aşezat în rândul personalităţilor care şi-au jertfit viaţa în slujba patriei şi a intreselor acestei. Dumnezeu să-l odihnească”, a menţionat gen. (r) Paul Iovănel.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE