Simpozion practic în domeniul chirurgiei ginecologice oncologice la Târgu-Mureş Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 1067 Vizualizări

Simpozion practic în domeniul chirurgiei ginecologice oncologice la Târgu-Mureş

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tâgu-Mureş a găzduit în perioada 27-29 martie al cincilea workshop cu participare internaţională, în domeniul chirurgiei ginecologice oncologice, în cadrul căruia medici târgumureşeni, dar şi din străinătate au prezentat noi procedee de intervenţie la paciente diagnosticate cu cancer, unele dintre acestea fiind în stadii foarte avansate. Intervenţiile  s-au transmis în direct din sala de operaţie, astfel încât toţi participanţii să poată vedea concret noile metode utilizate în chirurgia ginecologică oncologică.

Accent pe partea practică din domeniul ginecologiei

Dr. Mihai Emil Căpîlnă a subliniat că ţara noastră ocupă un loc fruntaş în ceea ce priveşte prevalenţa cancerului de col uterin, majoritatea cazurilor fiind depistate destul de tardiv. „Prin acest workshop ne dorim să punem accent pe partea practică operatorie din domeniul ginecologiei. În concret, noi transmitem live din sala de operaţie toate aceste intervenţii radicale şi supraradicale oncologice. Este o continuare a colaborării noastre începută în urmă cu mai mulţi ani cu medici din Budapesta şi care deja a dvenitt o tradiţie.  În prima zi, în 27 martie,  a operat un doctor din Budapesta, a efectuat două intervenţii chirurgicale, iar în 28 şi 29 am operat noi, echipa din Târgu-Mureş. Am avut prevăzute 4 intervenţii oncologice complexe, de durată mai mare. Din păcate, ţara noastră ocupă un loc fruntaş în ceea ce priveşte prevalenţa cancerului de col uterin, avem cazuri foarte multe, majoritatea dintre acestea fiind depistate în cazuri destul de tardive şi din această cauză este nevoie de intervenţie laborioasă pentru a oferi şansă acestor paciente. Este şi tehnologie nouă, dar noi punem accentul în primul rând pe tehnici chirurgicale pe care şi eu personal le-am învăţat în vestul Europei, în stagiul de perfecţionare pe care l-am urmat în străinătate şi pe care încerc acum să le implementz în ţara noastră. Îmi doresc ca această campanie de screening care a fost demarată la nivel naţional să reducă mult din incidenţa acestei boli”, a declarat conf.univ.dr. Mihai Emil Căpîlnă, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş.

România, fruntaşă la col uterin

Prof.univ.dr. Szabo Bela a spus că ţara noastră ocupă un loc fruntaş la capitolul cancer de col uterin, la centrul medical mureşean operându-se tot mai multe paciente şi din alte judeţe. „Clinica noastră începe, încetul cu încetul, să devină un centru de ginecologie oncologică, avem tot mai multe cazuri, iar clinica noastră începe să devină tot mai renumită în acest domeniu. Ca de fiecare dată, în cadrul acestui workshop, prezentăm intervenţii foarte grele, deosebit de grave, cazuri „disperate”, unde este nevoie de intervenţie de amploare. În 27 martie s-a operat o recidivă după un cancer de col unde s-a efectuat o aşa zisă exenteraţie pelvină, în care se îndepărtează şi vezica urinară şi uterul şi se crează o vezică artificială. Din păcate, ţara noastră este printre ţările fruntaşe la capitolul cancer de col uterin, în sensul că avem multe astfel de cazuri, iar în ţară sunt foarte puţine clinicile unde se operează cazurile de anvergură mare. La Târgu-Mureş începem să operăm tot mai multe paciente care vin şi din alte judeţe, nu doar din Mureş”, a declarat prof.univ.dr. Szabo Bela, şeful Clinicii Obstretică Ginecologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş.

Eveniment important pentru lumea medicală

Participanţii evenimentului au declarat că evenimentul este extrem de important pentru lumea medicală din domeniul ginecologiei, iar că unul dintre obiectivele simpozionului este de a sesiza femeile că incidenţa cancerului de col uterin este tot mai mare în România. „Trebuie să spun că este foarte important ca medicii de familie să se implice mai mult, să mobilizeze şi să trezească, mai intens, interesul pentru screeningul de cancer de col uterin, patologie tratabilă în stadiile precanceroase. De asemenea, este foarte important de ştiut că lucrurile se rezolvă mult mai simplu dacă femeile merg din timp la doctor, pentru că dacă se depistează cancerul în stadii care nu sunt avansate, nu este nevoie de intervenţii mutilante şi costisitoare, greu de suportat de către pacient”, a declarat dr. Gabriela Dincă, medic primar Obstretică Ginecologie, Spitalul Polizu Bucureşti.

Simpozionul a fost organizat sub egida Societăţii Române de Ginecologie Oncologică, iar lectorii celei de-a cincea ediţii au fost: prof.univ.dr. Szabo Bela-Târgu-Mureş, dr. Ungar Laszlo-Budapesta, prof.dr. Palfalvi Laszlo-Budapesta, dr. Nicolae Ioanid-Iaşi, conf.univ.dr. Mihai Emil Căpîlna-Târgu-Mureş.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE