Prof. dr. Florin Mihălţan: „O treime din populaţia ţării fumează” Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 189 Vizualizări

Prof. dr. Florin Mihălţan: „O treime din populaţia ţării fumează”

Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, prof. dr. Florin Mihălţan, a declarat miercuri, 2 aprilie, la Târgu-Mureş, că ultimele studii din anul 2011 arată că 27% din români fumează, ceea ce înseamnă aproximativ o treime din populaţie, spunând despre legislaţia românească că e „o copie palidă a unei legislaţii învechite spaniole, cu foarte multe goluri”.

O treime din populaţia ţării fumează

Prof. dr. Florin Mihălţan a spus că legislaţia românească are foarte multe goluri în ceea ce priveşte existenţa spaţiilor publice fără fumat şi a proiectelor pe zona educaţională. „În 2007-2008, prevalenţa fumatului în România era în jur de 33-35% în funcţie de sex. Ultimul studiu făcut în anul 2011, Global Adult for Tobacco Survey, arată că în momentul de faţă 27% din români fumează, ceea ce înseamnă aproximativ o treime din populaţie. Sunt cifre care merg în jos, nu merg cu viteza cu care ne-am dori, acest lucru fiind generat de foarte multe probleme legate de legislaţie, legislaţia românească este o copie palidă a unei legislaţii învechite spaniole, cu foarte multe goluri în ceea ce priveşte existenţa spaţiilor publice fără fumat şi, mai ales, nu este implementată şi controlată. În al doilea rând există foarte puţine proiecte pe zona educaţională, creşterea nivelului educaţional la nivel de populaţie, de indivizi implicaţi în training şi în acest context proiectul acesta, ca şi alte proiecte, are această misiune sacră de a creşte nivelul educativ al celor care activează în universităţi, este binevenit pentru că deşi aceste universităţi medicale ar trebui să fie fără fumat încă nu este foarte bine implementată legea şi nici nu este supravegheată”, a precizat prof. dr. Florin Mihălţan.

Controlul fenomenului fumatului

Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie a spus o rezolvare a problemelor legislative ar fi interzicerea fumatului în spaţiile publice, în restaurante şi baruri, puncte de vânzare a ţigărilor cât mai departe de şcoli. „Eu tocmai m-am întors de la Congresul European de la Istanbul. În lumea cu progrese legislative importante problemele se pun cu totul altfel. Se vorbeşte despre sfârşitul acestui drog, la noi se vorbeşte în continuare de controlul fenomenului. După părerea mea, în legislaţie ar trebui corectate următoarele elemente: în primul rând, toate spaţiile publice să fie fără fumat, este o expunere a fumătorului pasiv care nu este la ora actuală protejat prin lege; în al doilea rând, punctele de vânzare să fie la mare distanţă de şcoli; restaurantele, barurile şi pub-urile ar trebui să fie locuri fără fumat, aşa cum se întâmplă în foarte multe ţări din Uniunea Europeană, există ţări care au introdus şi sunt purtătoare de standarde. Există o scală a tabagismului unde sunt la ora actuală 7 ţări, pentru că legislaţia protejează fumătorul pasiv, lucru care la noi, din păcate, nu se realizează, pentru că legislaţia nu este corectată şi România trebuie să susţină directivele europene. Am fost printre cele patru state care s-au opus directivelor europene şi din această cauză am coborât de pe poziţia 16 pe 19 în tobacco scale. Fără o legislaţie corectă, fără o taxare corectă, fără susţinerea unui program stop fumat cu fonduri permanente şi fără partea de verificare a modului în care este aplicată legislaţia actuală nu se poate corecta nimic în zona controlului tabagismului”, a spus prof. dr. Florin Mihălţan.

„Noi ascundem cazurile în spitale”

Preşedintele a spus că, spre deosebire de alte ţări, în România se ascund cazurile în spitale, existând cel puţin 100 de boli conectate ca factori de risc cu tutunul. „Noi, spre deosebire de alte ţări, ascundem cazurile care sunt multe la număr dacă ne gândim la cancerul pulmonar, la emfizem pulmonar, la bronşite şi sunt cel puţin 100 de boli conectate ca factori de risc cu tutunul. Noi le ascundem în spitale. Tocmai vedeam la Istanbul că turcii, francezii, americanii au în prime time la televiziuni trei spoturi publicitare cu oameni care au suferit impactul tutunului şi care povestesc experienţa lor. Din nefericire, în cancerul pulmonar, 80% din cauzele directe, deci efectul direct este realizat de tutun. Dacă vorbim de afecţiunile cardiovasculare, de exemplu, procentul este enorm pentru infarctul miocardic unde aproape 90% este legat de tutun, accidentele vasculare cerebrale, arterita, o boală cu o suferinţă majoră la distanţă, dar acestea sunt grupurile mari de afecţiuni. Vin foarte multe boli în spate unde dacă nu se realizează întreruperea fumatului şi dacă nu se face prevenţie ca să nu debuteze ca fumător, vom avea în continuare o presiune, o povară pentru sistemul de sănătate venind din rândul acestor afecţiuni care costă foarte mult”, a continuat preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE