Anunţ şoc: 3.500 de angajaţi Azomureş, trimişi în şomaj tehnic?! Business
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 233 Vizualizări

Anunţ şoc: 3.500 de angajaţi Azomureş, trimişi în şomaj tehnic?!

Conducerea Sindicatului Alternativa 2002 Azomureş şi-a manifestat îngrijorarea vineri, 4 aprilie, vis a vis de decizia producătorilor de gaze naturale de majorare a preţului gazului metan, care ar avea efecte dezastruoase asupra activităţii combinatului Azomureş. „În fapt, producătorii impun un preţ egal cu cel de pe piaţa reglementată, deşi nu mai sunt obligaţi la aceasta. Acest preţ impus este nesustenabil pentru Azomureş din punct de vedere economic şi consecinţele ar putea fi extrem de negative atât pentru salariaţi, societate, cât şi pentru statul român”, a precizat Dumitru Boantă, preşedintele Sindicatului Alternativ 2002 Azomureş.

Şomaj tehnic, disponibilizări şi sistarea investiţiilor?

Potrivit acestuia, noul preţ impus de producători pe piaţa concurenţială ar putea avea ca efecte trimiterea în şomaj tehnic a peste 3.000 de angajaţi, precum şi sistarea programului de investiţii pentru protecţia mediului, în valoare de peste 200 milioane de euro. „Astfel, în contextul noului preţ impus de către producători pe piaţa concurenţială, SC Azomureş SA va fi obligată să închidă facilităţile de producţie şi să trimită în şomaj tehnic angajaţii săi în număr de peste 2000, iar firmele terţe care lucrează în societate vor trebui să ia aceeaşi măsură pentru salariaţii lor, transferaţi din Azomureş SA, în număr de peste 1.500. În contextul prelungirii situaţiei create, Azomureş va trebui să ia în considerare şi măsura restrângerii sau a disponibilizării unei părţi din personalul existent. Pentru statul român, astfel de măsuri se vor traduce în reducerea impozitului pe profit încasat, precum şi în reducerea contribuţiilor la sistemul de asigurări sociale de sănătate. De asemenea, SC Azomureş va fi obligată să suspende sau să sisteze în mod definitiv programul de modernizare al facilităţilor de producţie cu impact pozitiv asupra mediului în valoare de aproximativ 200 milioane de euro, în desfăşurare în prezent”, a susţinut Dumitru Boantă.

Comisia de Dialog Social, convocată luni

De asemenea, Sindicatului Alternativ 2002 Azomureş a menţionat că luni, 7 aprilie, sediul Prefecturii Judeţului Mureş va găzdui o şedinţă a Comisiei de Dialog Social, în cadrul căreia se vor încerca găsirea unor soluţii pentru păstrarea locurilor de muncă. „În încercarea de a dezamorsa situaţia creată, în prima etapă am solicitat şi s-a confirmat convocarea Comisiei de Dialog Social care va avea loc luni, 7 aprilie 2014, ora 10.00, la Prefectura Judeţului Mureş. În funcţie de rezultatul acestei comisii vom hotără acţiunile pe care urmează să le derulăm. Menţionăm că nu solicităm intervenţia statului pentru protejarea afacerilor unui investitor privat, ci dorim găsirea unor soluţii în ceea ce priveşte păstrarea locurilor de muncă a salariaţilor din societatea noastră”, a arătat Dumitru Boantă.

 

Negocieri cu producătorii de gaze naturale

Contactat de cotidianul „Zi de Zi”, Ovidiu Maior, purtătorul de cuvânt al combinatului Azomureş Târgu-Mureş, a confirmat existenţa unei perioade dificile din punct de vedere al preţului gazului metan şi şi-a manifestat încrederea în găsirea unor soluţii care să permită continuarea atât a activităţii în bune condiţii, cât şi a programului de investiţii început. „Traversăm o perioadă foarte dificilă din punct de vedere al preţului pentru principala materie primă, gazul metan. Managementul Azomureş poartă negocieri cu producătorii de gaze naturale pentru a găsi cea mai bună soluţie în vederea continuării activităţii de producţie şi implicit a programului de investiţii, luând însă în calcul orice scenariu posibil. Sperăm însă într-un deznodământ favorabil care să ne permită sprijinirea agriculturii româneşti prin oferirea unor produse competitive”, a declarat Ovidiu Maior.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Criza din Ucraina lovește indirect și Azomureșul. În loc să avem gura mare cu rușii – știind că avem în spate NATO (oare chiar îi avem?) – ar fi trebuit să o lăsăm mai moale, așa cum face Ungaria, țară membră a UE și NATO. Ați auzit vreo declarație belicoasă de-a conducerii maghiare la adresa Rusiei? Nu, și nici n-o să auziți. Noi… vai de capul nostru. Gura mare… și atât.

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE